Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Rainforest Alliance

Rainforest Alliance is een keurmerk voor arbeidsomstandigheden, milieu en natuurbehoud voor producten uit gebieden waar regenwoud groeit. Een belangrijk criterium is bescherming van het regenwoud en het welzijn van arbeiders. Het keurmerk Rainforest Alliance staat op bananen, tropische vruchten, chocolade, koffie en thee.

Het Rainforest Alliance-keurmerk behoort tot de 10  topkeurmerken.

Wat betekent het Rainforest Alliance-keurmerk?

Rainforest Alliance is een keurmerk voor arbeidsomstandigheden, milieu en natuurbehoud voor producten uit gebieden waar regenwoud groeit.

Rainforest Alliance is een milieuorganisatie uit de Verenigde Staten, die ecosystemen en mensen en dieren die daarvan afhankelijk zijn, beschermt. Een belangrijk criterium is bescherming van het regenwoud en het welzijn en het inkomen van arbeiders.

Rainforest Alliance is een topkeurmerk vanwege hoge score op controle, transparantie en duurzaamheid.

 

Keurmerk Rainforest Alliance

Welke producten dragen het keurmerk?

Rainforest Alliance komt voor op bananen, tropische vruchten, cacao, koffie en thee.

Kenmerken

Boeren moeten voldoen aan 200 eisen op het gebied van natuurbehoud, waterbehoud en bosbeheer. Bovendien moeten werknemers op plantages minstens het minimumloon en goede secundaire arbeidsvoorwaarden krijgen, waaronder een veilige leefomgeving. Een belangrijk verschil met het  Max Havelaar-keurmerk is dat bij Rainforest Alliance geen prijsgaranties worden gegeven aan boeren. De boer ontvangt geen vaste minimumprijs: de prijs komt tot stand door onderhandeling tussen de koper en de producent. De boer ontvangt vaak een hogere prijs vanwege certificatie en betere kwaliteit. 

Rainforest Alliance is gebaseerd op 10 principes:

  1. Aanwezigheid van een managementsysteem voor sociale en milieuzaken 
  2. Behoud van het ecosysteem 
  3. Bescherming van het wild 
  4. Behoud van schoon water 
  5. Eerlijke behandeling en goede arbeidsomstandigheden voor de arbeiders 
  6. Gezonde en veilige werkomstandigheden 
  7. Goede relatie met plaatselijke gemeenschap 
  8. Geïntegreerd bestrijdingsmiddelengebruik, deels biologische bestrijdingsmethoden, waardoor er minder gespoten wordt 
  9. Goed beheer en bescherming van de bodem 
  10. Afvalbeleid 
Naast deze principes bestaan er 14 criteria. Het bedrijf moet bij elk criterium minimaal 50% scoren en in totaal 80%, om een keurmerk te kunnen krijgen.

Keurmerkorganisatie

Rainforest Alliance. Rainforest Alliance werkt met de standaarden van het Sustainable Agriculture Network (SAN): een onafhankelijk wereldwijd netwerk van organisaties in duurzame landbouw.

Controle

Rainforest Alliance samen met onafhankelijke externe organisaties en experts. Valt niet onder de erkenning door de Raad voor Accreditatie.