Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Rainforest Alliance

Rainforest Alliance is een keurmerk voor arbeidsomstandigheden, milieu en natuurbehoud voor producten uit gebieden waar regenwoud groeit. Sinds 2018 is Rainforest Alliance gefuseerd met UTZ. De oude logo’s kunnen nog tot na 2022 op verpakkingen staan.

Een belangrijk criterium is bescherming van het regenwoud en het welzijn van arbeiders. Het keurmerk staat op tropische vruchten, chocolade, koffie en thee.

Het Rainforest Alliance-keurmerk behoort tot de 12 Topkeurmerken.

Wat betekent het Rainforest Alliance-keurmerk?

Rainforest Alliance is een keurmerk voor arbeidsomstandigheden, milieu en natuurbehoud voor producten uit gebieden waar regenwoud groeit.

Rainforest Alliance is een milieuorganisatie uit de Verenigde Staten, die ecosystemen en mensen en dieren die daarvan afhankelijk zijn, beschermt. Een belangrijk criterium is bescherming van het regenwoud en het welzijn en het inkomen van arbeiders.

Rainforest Alliance is een Topkeurmerk vanwege hoge score op controle, transparantie en duurzaamheid.

Logo Rainforest Alliance 

Welke producten dragen het keurmerk?

Rainforest Alliance komt voor op tropische vruchten zoals bananen of ananas, cacao, koffie en thee.

Kenmerken

Boeren moeten voldoen aan eisen op het gebied van natuurbehoud, waterbehoud en bosbeheer. Zij moeten bijvoorbeeld rekening houden met het behoud van een hoge biodiversiteit, minimaal gebruik maken van chemicaliën en hernieuwbare energiebronnen gebruiken. 

Bovendien moeten werknemers op plantages minimaal het minimumloon en goede secundaire arbeidsvoorwaarden krijgen, waaronder een veilige leefomgeving. Ook handhaven zij een verbod op kinder- en dwangarbeid en discriminatie.  

Keurmerkorganisatie

Rainforest Alliance. Rainforest Alliance werkt met de standaarden van het Sustainable Agriculture Network (SAN): een onafhankelijk wereldwijd netwerk van organisaties in duurzame landbouw.

Controle

Rainforest Alliance samen met onafhankelijke, geaccrediteerde externe organisaties en experts. Er is een sanctiebeleid.