Groente geeft veel
voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Paprika
bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Vooral rode paprika
bevat veel vitamine C.
Van juli tot en met oktober is paprika uit de Nederlandse volle grond, plastic tunnel of onverwarmde kas te koop en dus in het seizoen.
Wat is paprika?
Paprika is een vruchtgroente en valt onder de groente. Paprika's zijn er in allerlei kleuren en vormen. Zo zijn er oranje, gele, rode en groene paprika’s en puntpaprika’s. Groente staat in de Schijf van Vijf.
Paprika komt uit de landen rond de Middellandse Zee, maar ook uit Nederland. Andere voorbeelden van vruchtgroenten zijn tomaat, aubergine, pompoen, courgette, komkommer.
Paprika bewaren
Paprika’s zijn gevoelig voor kou. Bewaar paprika bij voorkeur op de fruitschaal buiten direct zonlicht, dan blijft het ongeveer een week goed. Paprika kun je ook invriezen.
Kijk voor advies voor het bewaren van paprika in de Bewaarwijzer.
Paprika bereiden
De
paprika moet gewassen worden voor gebruik. Halveer en verwijder de zaadlijsten,
de zaadjes en de steelaanzet. Kook paprika’s gemiddeld 8 minuten. Paprika is ook
goed rauw te eten of te roerbakken.
Gezondheidseffecten van paprika
Paprika is een groente. Net als andere groentesoorten bevat paprika veel
vezels en
voedingsstoffen en weinig calorieën. Rode paprika bevat 2 maal zoveel
vitamine C als groene paprika. Ook is de rode wat zoeter. Paprika is familie van de pepers en bevat veel van de rode kleurstof capsanthine.
Veel groente en fruit eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker (darmkanker). Lees meer over de gezondheidseffecten van groente.
Voedingsadvies voor paprika
Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten. Niet één groente bevat alle voedingsstoffen uit groente die je nodig hebt. Varieer daarom volop met groente. Lees meer over
groente en vul de
Schijf van Vijf voor jou in voor een persoonlijk advies gebaseerd op je leeftijd en geslacht.
Paprika en duurzaamheid
De klimaatbelasting van de meeste groente is laag. Van juli tot en met oktober is paprika uit de Nederlandse volle grond, plastic tunnel of onverwarmde kas te koop. Het is dan een seizoensproduct uit Nederland en dus een klimaatvriendelijke keuze. De teelt van seizoensgroente is afhankelijk van het weer en de oogstperiode kan per jaar verschillen. Als je meer rekening met het milieu wil houden, kies dan voor paprika met een topkeurmerk. Lees meer over hoe je duurzaam groente en fruit kunt kiezen.
Recepten met paprika
Paprika kun je gebruiken in veel verschillende recepten. Je kunt paprika bijvoorbeeld gebakken of gegrild eten, in een roerbakgerecht of in een salade (ook rauw). Bekijk al onze recepten met paprika.