Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Paleo (oerdieet)

Het Paleodieet (oerdieet) is geen afvaldieet maar een manier van eten. Het is gebaseerd op de overtuiging dat onze voorouders vlees, vis, groente, fruit en noten aten.

Op lange termijn zou het Paleodieet te weinig van sommige voedingsstoffen kunnen leveren. Zo kan een tekort aan vezels en calcium ontstaan door het mijden van graanproducten en melk(producten). 

Omschrijving

Het Paleodieet (oerdieet, oerdis, OERsterk) is geen afvaldieet maar een manier van eten. Aanbevolen voedingsmiddelen zijn vooral vlees, vis, groente, fruit en noten. Zout, suiker, melk, peulvruchten, granen en groenten die tot de nachtschadefamilie behoren (aardappelen, tomaat, paprika) moeten worden gemeden.

Aanhangers van het Paleodieet gaan ervan uit dat onze voorouders vroeger zo aten. De menselijke genen zouden daardoor perfect aan deze voedingsmiddelen aangepast zijn geraakt. Aan relatief moderne voedingsmiddelen zoals graanproducten en zuivel zou ons DNA juist nog niet zijn aangepast. Volgers van dit dieet geloven dan ook dat welvaartsziekten zoals kanker, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten aan dergelijke producten te wijten zijn. 

In de wetenschap is er niet genoeg bekend over hoe onze voorouders daadwerkelijk aten. Daardoor kunnen de aanbevolen voedingsmiddelen ook niet genoeg worden onderbouwd. 

Gezondheidseffecten

Het Paleodieet beveelt het eten van veel rood vlees aan. Afhankelijk van de hoeveelheid vergroot dit de kans op darmkanker. Verder bestaat op lange termijn het risico op tekorten aan bepaalde voedingsstoffen, zoals vezels en calcium, door het mijden van graanproducten en (melk)producten.