Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Maagzweer

Een maagzweer is een wondje in de beschermende laag van de maag of net voorbij de uitgang van de maag aan het begin van de twaalfvingerige darm. Daardoor kan maagzuur in contact komen met de onderliggende zenuwen. Dit is erg pijnlijk. 

Mensen met maagklachten kunnen in principe alles eten en drinken. Wel kunnen sommige producten de klachten erger of juist minder erg maken. Dat is voor ieder persoon anders. Bij een maagzweer gelden verder algemene adviezen om zo gezond mogelijk te leven. 

Omschrijving

Een maagzweer is een gat in de beschermende slijmvlieslaag van de maag of net voorbij de uitgang van de maag aan het begin van de twaalfvingerige darm. Deze slijmvlieslaag beschermt normaal gesproken onderliggende zenuwen van de maag- of darmwand tegen het maagzuur. In het geval van een maagzweer mist deze bescherming. Zo komt het maagzuur dus in contact met de zenuwen. 

Oorzaken van een maagzweer

De belangrijkste oorzaak van een maagzweer is de Helicobacter pylori bacterie. De Helicobacter pylori is één van de weinige bacteriën die het maagzuur kan overleven. Besmetting met deze bacterie vindt meestal plaats op jonge leeftijd. Wanneer het onbehandeld blijft, kan de bacterie levenslang aanwezig blijven in de maag. Ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet zijn met de bacterie krijgt een maagzweer.  
Wanneer Helicobacter pylori de aangewezen oorzaak is, zal de arts een behandeling met antibiotica starten om de bacterie te verwijderen.

Een andere mogelijke oorzaak is het gebruik van aspirine en bepaalde ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac. Deze medicijnen kunnen het slijmvlies van de maag irriteren. Stress en andere factoren, zoals roken, kunnen klachten wel erger maken maar zijn geen oorzaak. 

Gezondheidseffecten

Het is erg pijnlijk wanneer door een maagzweer het maagzuur in contact komt met de zenuwen in de maag- of darmwand. Bij een maagzweer beginnen klachten meteen na het eten. Bij een zweer in de twaalvingerige darm beginnen klachten wanneer het eten de maag uit is. 

Voedingsadvies

Mensen met maagklachten kunnen in principe alles eten en drinken. Wel kunnen sommige producten de klachten erger of juist minder erg maken. Dat is voor ieder persoon anders. Producten die maagklachten erger kunnen maken zijn onder andere alcohol, pepermunt, chocola, koffie en thee.

Bij een maagzweer gelden algemene adviezen om zo gezond mogelijk te leven. Deze adviezen kunnen de klachten minder maken: 

  • Eten gezond en gevarieerd volgens de Schijf van Vijf
  • Drink geen alcohol.
  • Op regelmatige tijden eten. Bekijk daarbij wat goed werkt voor jou. Zo kan het zijn dat 6 kleinere maaltijden per dag beter werken dan 3 hoofdmaaltijden met af en toe iets tussen de maaltijden door.
  • Niet roken. Roken irriteert en verzwakt het maagslijmvlies.
  • Zorgen voor voldoende rust en ontspanning. Stress en spanning kunnen de klachten verergeren.
  • Voldoende bewegen om het lichaam in goede conditie te houden. 

Verder geldt het advies om geen geneesmiddelen te gebruiken die de kans op een maag- of darmzweer vergroten, zoals aspirine. Soms is het nodig om samen met de pijnstiller een maagbeschermend medicijn te gebruiken. Dit kan besproken worden met de huisarts. Een diëtist kan helpen met een persoonlijk voedingsadvies.