Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Halfvitamines

Halfvitamines zijn stoffen die ooit vitamines zijn genoemd, maar waarvan later bleek dat ze dit niet waren. 

Vitamines zijn onmisbare stoffen die we binnen moeten krijgen via ons eten en drinken. Het lichaam maakt namelijk zelf geen vitamines aan. 

Sommige halfvitamines bleken geen vitamines te zijn omdat mensen het toch zelf aanmaken. Baby’s en te vroeg geboren kinderen moeten deze stoffen soms wel met de voeding binnenkrijgen. 

Omschrijving

Halfvitamines zijn eigenlijk geen vitamines. Vitamines zijn voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor een goede gezondheid. Het lichaam maakt zelf geen vitamines aan, daarom moeten we ze binnenkrijgen via ons eten en drinken. 

Vroeger werden de halfvitamines als vitamines beschouwd. Pas later bleek dat ze dit toch niet waren, omdat bijvoorbeeld het lichaam deze stoffen zelf aanmaakt. Voorbeelden van halfvitamines zijn carnitine, choline en inositol. Deze stoffen spelen wel een rol bij de stofwisseling in ons lichaam. 

Baby’s en te vroeg geboren kinderen moeten halfvitamines soms nog wel via de voeding binnenkrijgen. Ze zitten in de moedermelk en worden aan zuigelingenvoeding toegevoegd.