Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad adviseert de regering en het parlement op het gebied van de volksgezondheid. Hiervoor voert de Gezondheidsraad onderzoeken uit naar gezondheid en gezondheidszorg.

Gezonde voeding is een van hun aandachtsgebieden. De Gezondheidsraad adviseert over de effecten van voedingsstoffen, voedingsmiddelen en voedingspatronen op de gezondheid. 

Verder kijkt de Gezondheidsraad regelmatig of de voedingsnormen aangepast moeten worden en brengt het advies Richtlijnen goede voeding uit. 

Omschrijving

De Gezondheidsraad is een onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan. Zij heeft als taak om de regering en het parlement gevraagd en ongevraagd te adviseren op het gebied van de volksgezondheid. De Gezondheidsraad doet onderzoek naar gezondheid en gezondheidszorg. Gezonde voeding is een van de aandachtsgebieden.

De Gezondheidsraad stelt gevraagd en op eigen initiatief adviezen op voor de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De minister kan deze adviezen gebruiken om beleid te maken. Andere organisaties, zoals het Voedingscentrum, voeren de adviezen uit. 

Aandachtsgebied Gezonde Voeding

De Gezondheidsraad voert onderzoeken uit op het gebied van gezonde voeding. Deze onderzoeken gaan over:

  • De relatie tussen voeding en chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en eetstoornissen.
  • De gezondheidsrisico’s van een teveel of een tekort aan voedingsstoffen. 
  • De relatie tussen productiemethoden van voedsel en de gezondheidsrisico’s en voordelen voor de consument. 
  • Ecologische aspecten van voeding

Een terugkomende taak binnen dit aandachtsgebied van de Gezondheidsraad is het nagaan of voedingsnormen moeten worden aangepast.

Richtlijnen goede voeding 2015

In 2015 heeft de Gezondheidsraad de actuele stand van de wetenschap over de relatie tussen voeding en chronische ziekten op een rij gezet en vertaald in aanbevelingen voor een gezond voedingspatroon. Dit zijn de Richtlijnen goede voeding 2015.  

Rol van het Voedingscentrum

Het Voedingscentrum vertaalt de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad naar de Richtlijnen Schijf van Vijf. De Richtlijnen Schijf van Vijf  zijn de basis van alle adviezen van het Voedingscentrum. Ook de Schijf van Vijf is gebaseerd op de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad.

Meer informatie

Website Gezondheidsraad

Nieuw: Receptenapp van het Voedingscentrum
De nieuwe ‘Receptenapp Slim Koken’ biedt naast veel lekkere, gezonde en makkelijke recepten, ook hulp tijdens het koken, kopen en bewaren van je boodschappen.