Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad adviseert de regering en het parlement op het gebied van de volksgezondheid. Hiervoor voert de Gezondheidsraad evaluatie van onderzoeken uit naar gezondheid en gezondheidszorg.

Gezonde voeding is een van hun aandachtsgebieden. De Gezondheidsraad adviseert over de effecten van voedingsstoffen, voedingsmiddelen en voedingspatronen op de gezondheid. 

Verder kijkt de Gezondheidsraad regelmatig of de voedingsnormen aangepast moeten worden en brengt het advies Richtlijnen goede voeding uit. 

Omschrijving

De Gezondheidsraad is een onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan. Zij heeft als taak om de regering en het parlement gevraagd en ongevraagd te adviseren op het gebied van de volksgezondheid. De Gezondheidsraad doet onderzoek naar gezondheid en gezondheidszorg. Gezonde voeding is een van de aandachtsgebieden.

De Gezondheidsraad stelt gevraagd en op eigen initiatief adviezen op voor de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De minister kan deze adviezen gebruiken om beleid te maken. Andere organisaties, zoals het Voedingscentrum, voeren de adviezen uit. 

Aandachtsgebied Gezonde Voeding

Binnen het aandachtsgebied Gezonde Voeding adviseert de Gezondheidsraad over de effecten van voedingsstoffen, voedingsmiddelen en voedingspatronen op de gezondheid. Andere Gezondheidsraadpublicaties binnen dit aandachtsgebied richten zich onder andere op keuzebevorderende logo’s, productiemethoden en ecologische aspecten.

Vaste activiteiten binnen dit aandachtsgebied zijn:

  • het evalueren van de Richtlijnen goede voeding
  • het periodiek nagaan of bestaande voedingsnormen voor energie en voedingstoffen aangepast moeten worden.

Richtlijnen goede voeding 2015

In 2015 heeft de Gezondheidsraad de actuele stand van de wetenschap over de relatie tussen voeding en chronische ziekten op een rij gezet en vertaald in aanbevelingen voor een gezond voedingspatroon. Dit zijn de Richtlijnen goede voeding 2015.  

Rol van het Voedingscentrum

Het Voedingscentrum vertaalt de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad naar de Richtlijnen Schijf van Vijf en houdt daarbij ook rekening met de voedingsnormen. De Richtlijnen Schijf van Vijf zijn de basis van alle adviezen van het Voedingscentrum. De Schijf van Vijf is onder andere gebaseerd op de Richtlijnen goede voeding en de voedingsnormen van de Gezondheidsraad.

Meer informatie

Website Gezondheidsraad