Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Galstenen

Galstenen zijn stukjes hard geworden gal. Klachten, zoals krampachtige pijnen en misselijkheid, ontstaan pas wanneer de galstenen de afvoerwegen van de galblaas afsluiten. 

Bij galstenen is het belangrijk om normaal en gezond te eten met voldoende energie. 

Het advies geldt om af te vallen als je te zwaar bent, geen maaltijden over te slaan en voedingsmiddelen die last geven tijdelijk te vermijden. Neem voor vragen of een persoonlijk advies contact op met een diëtist.

Omschrijving

Galstenen zijn stukjes hard geworden gal. Klachten ontstaan pas wanneer de galstenen de afvoerwegen van de galblaas afsluiten. Bekende klachten zijn kolieken oftewel krampachtige pijnen en misselijkheid.

Galstenen komen vooral voor bij mensen in westerse landen. Ongeveer 10% van de bevolking heeft galstenen, maar bij de meeste mensen leidt dit niet tot klachten. Bij mensen met overgewicht komen galstenen 3 tot 4 keer zo veel voor als bij mensen met een gezond gewicht. Het risico is nog groter wanneer er veel vet in de buikholte zit. Dat komt doordat bij overgewicht de galblaas minder beweeglijk is en de gal erg veel cholesterol bevat.

Voedingsadvies

De basis van het dieet bij galstenen is:

  • Zorg voor een normale,  gezonde voeding met voldoende energie
  • Val af als je te zwaar bent. Kies niet voor een rigoureuze aanpak. Snel afvallen werkt averechts op de galblaasklachten.
  • Sla geen maaltijden over en verdeel ze goed over de dag.
  • Vermijd voedingsmiddelen die last geven, maar probeer ze na een tijdje opnieuw. Het is niet nodig langere tijd bepaalde voedingsmiddelen te vermijden.

Als je problemen hebt met het samenstellen van de voeding of als je weinig voedingsmiddelen verdraagt, vraag dan een persoonlijk advies aan een diëtist.
Na een galblaasoperatie is een dieet niet nodig.

Meer informatie