Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Fairtrade

Fairtrade is een internationaal keurmerk opgezet door de Nederlandse stichting Max Havelaar. 

Het keurmerk garandeert dat producten voldoen aan de normen voor eerlijke handel. De boeren en telers hebben een eerlijk loon gekregen, en met hun rechten en gezondheid is goed omgegaan.

Het Fairtrade-keurmerk behoort tot de 12 Topkeurmerken.

Wat betekent het keurmerk Fairtrade?

Fairtrade is een keurmerk voor eerlijke handel en stelt hoge eisen op sociaal vlak. De boeren en telers hebben een eerlijk loon gekregen. Met hun rechten en gezondheid is goed omgegaan. Zo wordt kinder- en dwangarbeid verboden, moet de werkomgeving veilig zijn en is er een minimum marktprijs gegarandeerd. 

Het keurmerk is te vinden op onder ander koffie, thee, chocoladeproducten, tropische fruit en groenten. 

 

Het keurmerk houdt ook rekening met milieuaspecten. Deze zijn gericht op het behoud van natuurlijke ecosystemen, bodemkwaliteit en beperking van de impact op de omgeving. Het keurmerk is opgezet door de Nederlandse stichting Max Havelaar. 

Max Havelaar is een Nederlandse stichting die controleert of Nederlandse marktpartijen voldoen aan de normen voor eerlijke handel. Deze normen staan in de zogeheten Fairtrade Standards, opgesteld door de Fairtrade Labelling Organisation. Wie aan de normen voldoet, mag het Fairtrade-keurmerk voeren.

Eerlijke handel

Fairtrade bevordert eerlijke handel omdat een groter deel van de opbrengst van producten naar de boeren in ontwikkelingslanden gaat.

De telers krijgen gegarandeerd een vaste minimumprijs, om zeker te stellen dat de kosten van een sociaal- en milieuverantwoorde productie worden gedekt. Boven het minimum wordt de marktprijs gevolgd, maar altijd komt daar een kleine premie bovenop die wordt besteed aan de verbetering van de sociale situatie van de arbeiders. Hiernaast wordt zorgvuldig omgegaan met de rechten en de gezondheid van de arbeiders.

Keurmerkorganisatie

Stichting Max Havelaar en Fairtrade Labelling Organisation International,

Controle

Er is onafhankelijke controle door een geaccrediteerde partij en een sanctiebeleid: FLOCERT.