Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Erkend Streekproduct

Het Erkend Streekproduct geeft aan dat het product en de grondstoffen uit een bepaalde streek komen en daar worden verwerkt. Bij de productie is aandacht besteed aan het behoud en beheer van het karakteristieke waarden van het landschap en de natuur. 

Producten met het Erkend Streekproduct keurmerk voldoen vaak aan de eisen van het EKO-keurmerk of On the way to PlanetProof.

Wat betekent het keurmerk Erkend Streekproduct?

Het Erkend Streekproduct is een paraplukenmerk voor verschillende keurmerken. Het betekent dat het product en de grondstoffen uit een bepaalde streek komen. Ook de verwerking vindt plaats in die streek. 

Bij de productie is aandacht besteed aan het behoud en beheer van het karakteristieke waarden van het landschap en de natuur. 

Producten met het Erkend Streekproduct keurmerk voldoen vaak aan de eisen van het  EKO-keurmerk of On the way to PlanetProof.

Het Erkend Streekproduct geeft aan dat het product en de grondstoffen uit een bepaalde streek komen en daar worden verwerkt 

Welke producten dragen het keurmerk?

Er zijn veel verschillende producten met het keurmerk Erkend Streekproduct, zoals jam, thee, ijs, mosterd, zuivel, groenten, sappen, graanproducten en vlees. In Drenthe is bijvoorbeeld hoogveenlamsvlees te koop. De schapen grazen in een speciaal natuurgebied. Dit vlees is regionaal verkrijgbaar. 

Ook appels van hoogstamboomgaarden dragen het Erkend Streekproduct keurmerk. In de appelteelt hebben veel traditionele hoogstamboomgaarden plaatsgemaakt voor laagstamboomgaarden. Fruit is dan gemakkelijker te oogsten.

Er zijn licentiehouders die soms een eigen logo voeren. Dat zijn bijvoorbeeld:

  • Waddengoud
  • Groene Hart
  • Wraldfrucht
  • Erkend Veluws Streekproduct
  • Zeker Zeeuws
  • De Marren
  • Erkend Kempengoed

Uitgever

De Stichting Streekeigen Producten Nederland (SPN) geeft dit keurmerk uit. Dit is een onafhankelijke keurmerkorganisatie die regionale initiatieven voor streekeigen productie ondersteunt.  www.erkendstreekproduct.nl