Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Eetstoornissen

Voor mensen met een eetstoornis is eten een constante bron van spanning en angst. Naar schatting lijden in Nederland jaarlijks ongeveer 200.000 mensen aan eetstoornis. De oorzaak van eetstoornissen is vooral psychisch, maar erfelijke aanleg en omgevingsfactoren spelen ook een rol.

Eetstoornissen kunnen leiden tot ernstige lichamelijke, psychische en sociale problemen. Naar schatting sterft 6 tot 10% van de patiënten met een eetstoornis, door ondervoeding of zelfmoord. Eetstoornissen kunnen ook leiden tot een afwijkend eetpatroon gedurende het leven. 

Een dieet heeft weinig zin bij een eetstoornis. Er is deskundige en intensieve psychologische begeleiding nodig. Het is cruciaal om een eetstoornis zo snel mogelijk te behandelen en naar de huisarts te gaan, want eetstoornissen zijn moeilijker te behandelen naarmate iemand er langer aan lijdt.

Omschrijving

Mensen met een eetstoornis zijn geobsedeerd door eten en de invloed daarvan op hun lichaam. Eten is voor deze mensen een constante bron van spanning en angst. Ze hebben een negatief oordeel over zichzelf, hun lichaamsgewicht en hun uiterlijk.

Bekende eetstoornissen zijn: 

Oorzaken

De oorzaken van eetstoornissen zijn vooral psychisch, maar erfelijke aanleg en omgevingsfactoren spelen ook een rol. 

Gezondheidseffecten

Eetstoornissen kunnen leiden tot ernstige lichamelijke, psychische en sociale problemen. Naar schatting sterft 6 tot 10% van de patiënten met anorexia of boulimia, door ondervoeding of zelfmoord. Dat is het hoogste sterftecijfer van alle psychische aandoeningen.

Eetstoornissen kunnen ook een chronisch verloop hebben en leiden tot een afwijkend eetpatroon gedurende het leven.

Voedingsadvies

Bij een eetstoornis heeft een dieet weinig zin. Iemand met een eetstoornis moet opnieuw leren omgaan met voedsel, stress en zichzelf. Dit vereist een deskundige, intensieve psychologische begeleiding. Het is aan te raden dit met de huisarts te bespreken.

Het is cruciaal om een eetstoornis zo snel mogelijk te behandelen, want eetstoornissen zijn moeilijker te behandelen naarmate iemand er langer aan lijdt.

Meer informatie