Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Dr. Frank-dieet

Het Dr. Frank-dieet houdt het eten van eiwitrijk voedsel in. Dit geeft een verzadigd gevoel, waardoor iemand minder eet en daardoor afvalt.

Op lange termijn is dit dieet niet aan te raden vanwege de lage hoeveelheid vezels door het gebrek aan (volkoren) graanproducten.

Omschrijving

Het Dr. Frank-dieet is vooral gebaseerd op het eten van eiwitrijk voedsel zoals zuivel, vlees en vis. Een dieet met veel eiwitten geeft sneller een verzadigd gevoel dan een dieet met relatief veel vetten of koolhydraten. Daardoor eet iemand die dit dieet volgt minder en valt dus af.

Het Dr. Frank dieet is ontwikkeld door Frank van Berkum. Hij is internist en behandelt veel patiënten met overgewicht en diabetes type 2. Na zijn eerste boek 'Gezond en slank met Dr. Frank' verscheen hiervan deel 2, gevolgd door 'Snel slank met Dr. Frank'. Het meest recente boek heet 'Het hongerige brein'. Dit laatste boek bevat informatie over voeding, psychologie, het ontstaan van overgewicht en de gevolgen van overgewicht. Ook geeft het een strategie om in stappen gezondere eetgewoonten aan te wennen. 

Gezondheidseffecten

Het Dr. Frank-dieet is net als andere eiwitrijke diëten een goede manier om op korte termijn gewicht te verliezen. Wie afvalt, verliest vet- en spiermassa. Bij het Dr. Frank-dieet blijft relatief meer spiermassa behouden.

Het is niet aan te raden om het Dr. Frank-dieet gedurende langere tijd te volgen, vanwege de lage hoeveelheid vezels door het gebrek aan (volkoren) graanproducten in de menu’s. 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.