Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Dr. Frank-dieet

Het Dr. Frank-dieet houdt het eten van eiwitrijk voedsel in. Dit geeft een verzadigd gevoel, waardoor iemand minder last heeft van een hongergevoel. Door de lage hoeveelheid calorieën in de voorbeelddagmenu’s treedt er gewichtsverlies op.

Op lange termijn is dit dieet niet aan te raden, onder andere vanwege de lage hoeveelheid vezels en door het gebrek aan (volkoren) graanproducten.

Omschrijving

Het Dr. Frank-dieet is vooral gebaseerd op het eten van eiwitrijk voedsel zoals zuivel, vlees en vis. De voorbeelddagmenu’s bevatten weinig koolhydraten, wat het Dr. Frank-dieet ook wel een koolhydraatarm dieet maakt. Een dieet met veel  eiwitten geeft sneller een verzadigd gevoel dan een dieet met relatief veel  vetten of  koolhydraten. Daardoor heeft iemand die dit dieet volgt minder last van een hongergevoel en is het makkelijker vol te houden. Daarbij bevatten de voorbeeldmenu’s een lage hoeveelheid calorieën, waardoor er gewichtsverlies optreedt. 

Het Dr. Frank dieet is ontwikkeld door Frank van Berkum. Hij is internist en behandelt veel patiënten met overgewicht en diabetes type 2. Na zijn eerste boek 'Gezond slank met Dr. Frank' verscheen hiervan deel 2, gevolgd door 'Snel slank met Dr. Frank'. Het meest recente boek heet 'Het hongerige brein'. Dit laatste boek bevat informatie over voeding, psychologie, het ontstaan van overgewicht en de gevolgen van overgewicht. Ook geeft het een strategie om in stappen gezondere eetgewoonten aan te wennen. 

Gezondheidseffecten

Het Dr. Frank-dieet is net als andere eiwitrijke diëten een goede manier om op korte termijn gewicht te verliezen. Wie afvalt, verliest vet- en spiermassa. Bij het Dr. Frank-dieet blijft relatief meer spiermassa behouden vanwege het hoge eiwitgehalte.

Het is niet aan te raden om het Dr. Frank-dieet gedurende langere tijd te volgen, vanwege de lage hoeveelheid vezels door het gebrek aan (volkoren) graanproducten in de menu’s. 

'Gezond slank met Dr. Frank'

In het eerste boek, ‘Gezond slank met Dr. Frank’, bevatten de voorbeelddagmenu’s geen fruit en is de hoeveelheid koolhydraten dusdanig laag dat er sprake is van een ketogeen dieet. Omdat je koolhydraatrijke producten laat staan heb je een grotere kans op tekorten van bepaalde B-vitamines, vezels en jodium. En je mist de positieve effecten op je gezondheid van sommige koolhydraatrijke producten en fruit.

Daarnaast worden er in het eerste boek geen duidelijke adviezen gegeven voor de lange termijn, behalve om na 3 maanden over te stappen naar een voedingspatroon waar meer koolhydraten in zitten. Er wordt dus niet stapsgewijs toegewerkt naar een gezond eetpatroon, waardoor de kans op terugval in zowel gewicht als leefstijl voorafgaand aan het dieet groot is.

'Snel slank met Dr. Frank'

Ook het tweede boek ‘Snel slank met Dr. Frank’ bevat voorbeelddagmenu’s met weinig koolhydraten, maar de hoeveelheid ligt hoger dan in het eerste boek. De hoeveelheid vezel is in veel voorbeelddagmenu’s te weinig. Wel wordt er voldoende fruit geadviseerd en staan er weinig producten in de voorbeelddagmenu’s die buiten de Schijf van Vijf vallen.

Er worden in het tweede boek een aantal tips gegeven op om gewicht te blijven. Dit zijn algemene tips, waardoor de overstap van voorbeelddagmenu’s naar eigen invulling lastig kan zijn.