Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Dolfijnvriendelijk

Het logo dolfijnvriendelijk geeft aan dat dolfijnen niet het slachtoffer zijn van de tonijnvisserij. Producenten mogen zelf bepalen of zij het logo wel of niet op hun producten plaatsen. 

Er vindt vaak geen controle plaats door een onafhankelijke partij. Vissen op tonijn rond dolfijnen is in Europa verboden en daardoor aan banden gelegd.

Het logo van de Amerikaanse milieuorganisatie Earth Island Institute is wel redelijk betrouwbaar. Er mogen geen drijfnetten worden gebruikt, omdat dolfijnen daarin gemakkelijk gevangen worden. Op grote schepen moet een onafhankelijke waarnemer mee. Bekende Nederlandse bedrijven die aan de eisen voldoen van de dolfijnvriendelijke vangstmethode zijn Princes Foods en DeepBlue.

Omschrijving

Dolfijnvriendelijk is een logo voor natuurbehoud.

Het logo geeft aan dat vissers bij de vangst vermijden dat dolfijnen in de netten terechtkomen. De kans dat dolfijnen in de netten komen is groot, aangezien tonijn en dolfijn vaak samen zwemmen.

Er zijn 2 soorten ingeblikte tonijn, de Geelvin en de Skipjack. De Skipjack zwemt los van de dolfijnen, en de vangst hiervan levert dan ook geen extra gevaren op voor de dolfijnen. De Skipjack is dus in principe altijd dolfijnvriendelijk gevangen. Meestal is op het etiket te lezen of de tonijn een Skipjack of een Geelvin is.

Er vindt vaak geen controle plaats door een onafhankelijke partij. Producenten mogen zelf bepalen of zij het logo wel of niet op hun producten plaatsen. Dit logo is dus geen betrouwbare garantie dat de tonijn dolfijnvriendelijk gevangen is.

Earth Island Institute

Eén van de logo’s is wel redelijk betrouwbaar. 90% van de tonijnvisserijen is aangemeld bij de Amerikaanse milieu-organisatie Earth Island Institute. Zij geven daarmee aan zich aan een dolfijnvriendelijke vangstmethode te houden. Vissen op tonijn rond dolfijnen is in Europa verboden en daardoor aan banden gelegd.

Er mogen geen drijfnetten worden gebruikt, omdat dolfijnen daarin gemakkelijk gevangen worden. Op grote schepen moet een onafhankelijke waarnemer mee. Bekende Nederlandse bedrijven die aan de eisen voldoen van de dolfijnvriendelijke vangstmethode zijn Princes Foods en DeepBlue.

Keurmerkorganisatie

Earth Island Institute

Controle

Onafhankelijke waarnemers

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.