Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Coumarine

Coumarine is een aromastof die van nature voorkomt in Chinese kaneel, tonkabonen en bergamot. Het coumarinegehalte van Ceylon kaneel is heel laag. 

Een hoge inname coumarine kan leverschade veroorzaken en de bloedstolling remmen. Bij langdurig gebruik van veel coumarine, is het mogelijk kankerverwekkend. 

Uit voorzorg is het daarom beter om niet lange tijd achter elkaar veel Chinese kaneel te eten. Bij een gevarieerd eetpatroon is het niet gevaarlijk voor je gezondheid. 

Omschrijving

Coumarine (cumarine) is een aromastof. Aromastoffen vallen onder de plantengifstoffen. Coumarine komt van nature voor in Chinese kaneel (Cinnamom cassia), tonkabonen en bergamot. Het zorgt voor de typische geur en smaak van deze producten. 

Coumarine zit ook in producten waaraan Chinese kaneel is toegevoegd, zoals kaneelthee, kaneelstokken, speculaas, ontbijtkoek, appeltaart en pepernoten. 

Het coumarinegehalte van Ceylon kaneel (Cinnamom verum) is heel laag. 

Gezondheidseffecten

Bij een te hoge inname van coumarine ontstaat leverschade. Coumarine remt ook de bloedstolling. Een te hoge inname kan dan levensgevaarlijke bloedingen veroorzaken. Langdurig gebruik van veel coumarine, is mogelijk kankerverwekkend.

Veiligheid

Coumarine mag niet in zuivere vorm aan voedingsmiddelen worden toegevoegd, maar wel in de vorm van kaneelpoeder.

Toelaatbare dagelijkse inname

De Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) heeft een toelaatbare dagelijkse inname (TDI) voor coumarine vastgesteld van 0,1 milligram per kilo lichaamsgewicht

Maximaal toegelaten hoeveelheden in producten

In de EU zijn er maximale toegelaten hoeveelheden coumarine vastgesteld voor de volgende levensmiddelen:

  • Traditionele en/of seizoensgebonden bakkerijproducten met kaneel: 50 milligram/kilo
  • Ontbijtgraanproducten, inclusief muesli: 20 milligram/kilo
  • Fijne bakkerijproducten met kaneel: 15 milligram/kilo
  • Nagerechten: 5 milligram/kilo

Voedingsadvies

Het advies is om niet lange tijd achter elkaar producten of gerechten te eten waar een grote hoeveelheid Chinese kaneel in zit. Bij een gevarieerd eetpatroon is er geen risico voor de gezondheid. 

Het advies is om niet lange tijd achter elkaar producten of gerechten te eten waar een grote hoeveelheid Chinese kaneel in zit.

Liefhebbers van kaneel kunnen beter Ceylon kaneel kopen, dat nauwelijks coumarine bevat.