Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Carr-methode

Bij de Carr-methode staat het veranderen van eetgewoonten centraal. Het is dus niet bedoeld als afvaldieet.

Mensen moeten terug naar hun ‘natuurlijke instincten’. Dierlijke producten zoals vlees, melk en bewerkt voedsel horen daar volgens deze methode niet bij.

Bij dit dieet bestaat het risico op een tekort aan bepaalde voedingsstoffen.

Omschrijving

Allen Carr is de man achter de Carr-methode. Zijn motto: heilzaam voedsel zoals groente, fruit en noten is ook het lekkerste voedsel, we moeten het alleen leren herkennen. 

Carr noemt zijn methode zelf een ‘anti-dieet’, het veranderen van eetgewoonten staat centraal. Gewichtsverlies is dan ook een bijkomstigheid bij deze methode. Of en in hoeverre iemand kan afvallen met deze methode hangt sterk af van hoe ze precies wordt toegepast. 

Carr stelt dat mensen terug moeten naar hun natuurlijke instincten. Hij beschouwt vlees, melk, melkproducten en bewerkt voedsel daarbij niet als voedsel dat voor de mens is gemaakt. Andere uitgangspunten van Carr zijn: 
eet als je honger hebt.
stop als je genoeg hebt gegeten.  
gebruik zo veel mogelijk onbewerkt voedsel. 

Gezondheidseffecten

Carrs bewering dat vlees, melk, melkproducten en bewerkt voedsel geen voedingsmiddelen zijn die voor de mens zijn gemaakt, is omstreden.

Daarbij geldt ook nog eens dat zeker wie afziet van zuivel en vlees, risico loopt op tekorten aan bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium, vitamine D, vitamine B12 en ijzer. Ook is het met dit dieet lastig om voldoende eiwitten binnen te krijgen.