Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Bètacaroteen

Bètacaroteen behoort tot de bioactieve stoffen en hoort bij de carotenoïden. Het komt voor in groene groenten, fruit en microalgen. Bètacaroteen is ook als synthetisch preparaat beschikbaar. Dan is het op het etiket herkenbaar aan E-nummer E160 aii. 

Bètacaroteen heeft een belangrijke functie als pro-vitamine A en speelt mogelijk een rol als antioxidant, bij het afweersysteem en in celcommunicatie. Bètacaroteen beschermt in de huid tegen UV schade. 

Rokers hebben bij een inname met synthetische preparaten van meer dan 15 milligram bètacaroteen mogelijk een verhoogd risico op longkanker.

Nieuw: Receptenapp van het Voedingscentrum
De nieuwe ‘Receptenapp Slim Koken’ biedt naast veel lekkere, gezonde en makkelijke recepten, ook hulp tijdens het koken, kopen en bewaren van je boodschappen.