Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Beschermde Geografische Aanduiding

Het Beschermde Geografische Aanduiding keurmerk betekent dat tenminste één van de stadia van productie, verwerking of bereiding plaatsvindt in een bepaald gebied.

Wat betekent het Beschermde Geografische Aanduiding-keurmerk?

De Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) geeft aan dat ten minste één van de stadia van productie, verwerking of bereiding plaatsvindt in een bepaald gebied.  

Wel moet er een verband zijn tussen hoe bekend het product is en het bepaalde gebied. In sommige landen is dat bijvoorbeeld het geval voor hammen en worsten die een bepaalde faam genieten en volgens lokale methoden binnen een afgebakend geografisch gebied worden bereid.

Nederlandse voorbeelden van de Beschermde Geografische Aanduiding zijn:

  • de Westlandse druif. Alleen de in het Westland geteelde druiven mogen de naam Westlandse druif dragen. Dit is een officieel beschermd product binnen de Europese Unie.  
  • Gouda Holland.  
  • Edam Holland. 

Bij beide bovenstaande kazen moet de kaas in Nederland geproduceerd zijn uit in Nederland gewonnen koemelk van in Nederland gevestigde melkveehouderijbedrijven en gerijpt tot een consument gereed product in Nederlandse rijpingskamers. De benaming Gouda of Edam, zonder de toevoeging Holland is niet beschermd als BGA. Deze kaas mag ook in andere landen geproduceerd worden.

Bekende voorbeelden uit Europa zijn Deense Danablu, Ardenner Ham of Scharzwalder Schinken

De eisen gaan minder ver dan bij de Beschermde Oorsprongsbenaming

De Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) geeft aan dat de stadia van productie, verwerking of bereiding plaatsvindt in een bepaald gebied

Wetgeving

Er is Europese wetgeving waarin de eisen vermeld staan met daarbij een register met onder andere de erkende Beschermde Geografische Aanduidingen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt toezicht op de juiste uitvoering van de wet.

Meer informatie

Europese Commissie 

Overzicht: www.rvo.nl