Appel is een fruitsoort. Appels bevatten weinig calorieën. Er zit niet veel vitamine C in appel, maar wel veel voedingsvezel en kalium. Appels staan net als ander fruit in de Schijf van Vijf en geven gezondheidsvoordelen. Van september tot en met mei is appel een seizoensproduct uit Nederland en dus een klimaatvriendelijke keuze.
Wat zijn appels?
De appel behoort tot
de pitvruchten, net als de peer. De friszure smaak van appels ontstaat door het appelzuur. Fruit staat in de
Schijf van Vijf.
Waar komen appels vandaan?
Het Nederlandse
klimaat is zeer geschikt voor de teelt van appels. Veel fruit komt uit
de Betuwe (Gelderland) maar ook uit
Utrecht, Zeeland, Flevoland en Noord-Holland. Op de meeste bedrijven worden
appels en peren geteeld. Elk jaar groeit
er in Nederland ongeveer 300 miljoen kilo aan appels. De helft daarvan wordt
geëxporteerd. Elstar en Jonagold zijn de populairste rassen. Andere rassen die in Nederland worden geteeld zijn onder andere Rode Boskoop (Goudrennette), Golden Delicious en Cox’s Orange Pippin. Een kwart van de
appels is bestemd voor appelmoes.
Appels zijn de belangrijkste geïmporteerde fruitsoort. Europese appels komen onder andere uit Frankrijk en België. Buiten Europa importeren we appels bijvoorbeeld uit Chili, Brazilië, Argentinië, Zuid-Afrika, China en Nieuw-Zeeland.
Nederlandse appels komen vanaf september op de markt. De appels van het zuidelijk halfrond komen vanaf maart-april op de markt.
Hoeveel appels eten we?
De appel is de meest gegeten fruitsoort in Nederland. Gemiddeld eten we in Nederland 31 gram appel per dag.
Hoe kan ik appels bewaren?
Appels kun je buiten de koelkast bewaren, maar ze zijn langer houdbaar in de koelkast. Je kunt ze dan het beste bewaren in de groentelade. Hier blijven ze weken tot wel maanden goed. Je kunt appels ook op de fruitschaal bewaren, daar blijven ze 3 tot 7 dagen goed. Bewaar appels liever niet bij andere groente en fruit, dat versnelt de rijping. Appels zijn geschikt om in te vriezen.
Kijk voor advies voor het bewaren van appels in de Bewaarwijzer.
Zijn appels gezond?
Appels bevatten
weinig calorieën. Ze leveren niet veel
vitamine C maar wel
voedingsvezel
en
kalium. Voor
fruit gelden veel algemene gezondheidsvoordelen.
Kun je allergisch zijn voor appels?
Ongeveer 350.000 mensen in Nederland
hebben een appelallergie en kunnen daardoor geen appels eten. Een groot deel
van deze groep kan het appelras Santana wel goed eten.
Staan appels in de Schijf van Vijf?
Appels staan net als ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt. Lees meer over fruit en vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een voedingsadvies op maat.
Etiket: waarop kan ik letten bij appels?
Eisen
ten aanzien van etikettering zijn vastgelegd in de
Warenwet etikettering.
Aan
vers, niet-voorverpakt fruit zijn nauwelijks eisen gesteld. Alleen de naam, land
van herkomst en de productiepartij moeten genoemd worden.
Op
een etiket van
voorverpakt (gesneden) fruit, ingeblikt en gedroogd fruit staan onder meer de
ingrediënten, voedingswaarde, de houdbaarheidsdatum, het gewicht en het land van herkomst
vermeld.
Kijk
naar het online etiket voor meer uitleg over de verschillende onderdelen van
het etiket.
Zijn appels duurzaam?
De klimaatbelasting van het meeste fruit is laag. Het hele jaar door zijn appels uit de Nederlandse volle grond te koop. De meeste appels worden geoogst in het najaar en vervolgens gekoeld bewaard. Van september tot en met mei is appel een seizoensproduct uit Nederland en dus een klimaatvriendelijke keuze. De teelt van seizoensfruit is afhankelijk van het weer en de oogstperiode kan per jaar verschillen. Als je meer rekening met het milieu wil houden, kies dan voor appels met een topkeurmerk. Lees meer over hoe je duurzaam groente en fruit kunt kiezen.