Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Allergie

Een voedselallergie is een vorm van voedselovergevoeligheid. Preventieve maatregelen richten zich met name op de keuze van de beste voeding om allergie te voorkomen, niet te roken tijdens de zwangerschap en na de geboorte niet roken in de omgeving van het kind.

Omschrijving

Bij een allergie is sprake van een overdreven reactie van het afweersysteem. Bij een allergische reactie maakt het afweersysteem niet alleen antistoffen aan tegen schadelijke indringers, maar ook tegen stoffen die gewoonlijk als onschuldig worden beschouwd.

Het afweersysteem maakt daarbij specifieke antistoffen aan tegen eiwitten die in de voeding voorkomen. Deze stoffen heten allergenen. Preventie van allergie kan zich richten op het voorkomen van klachten, het ontstaan van een allergie of het uitstellen ervan.

Voedingsadvies

Als de arts vaststelt dat er sprake is van allergie, is een verwijzing naar een diëtist gewenst. De diëtist geeft aan hoe bepaalde voedingsmiddelen kunnen worden vermeden zonder dat er een tekort aan voedingsstoffen ontstaat.

Eetwissel maken?
Met een Eetwissel maak je vandaag al een kleine stap binnen wat je nu al eet. Bij elke wissel zorg je beter voor jezelf en het milieu.