Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Basilicum maakt het af
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Hoe lees ik het etiket als ik een voedselallergie heb?

Als je een voedselallergie hebt, is informatie op het etiket erg belangrijk. Soms zelfs van levensbelang. Fabrikanten zijn daarom verplicht om de veertien meest voorkomende allergenen te vermelden op de verpakking. 

Allergenen zijn stoffen die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan melk, gluten en noten.

Allergenen op het etiket

De allergenen die verplicht op het etiket moeten staan zijn:

  • glutenbevattende granen: tarwe, waaronder ook spelt en khorasantarwe (kamut), rogge, gerst, haverof de mengvormen daarvan en producten op basis van glutenbevattende granen;
  • schaaldieren en producten op basis van schaaldieren;
  • eieren en producten op basis van eieren;
  • vis en producten op basis van vis;
  • aardnoten (pinda’s) en producten op basis van aardnoten;
  • soja en producten op basis van soja;
  • melk en producten op basis van melk, inclusief lactose;
  • schaalvruchten, dat wil zeggen: amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten, macadamianoten en producten op basis van schaalvruchten;
  • selderij en producten op basis van selderij;
  • mosterd en producten op basis van mosterd; 
  • sesamzaad en producten op basis van sesamzaad;
  • zwaveldioxide en sulfieten in concentraties van meer dan 10 mg/kg of 10 mg/l uitgedrukt als SO2;
  • lupine en producten op basis van lupine (plantensoort);
  • weekdieren en producten op basis van weekdieren, zoals mosselen en oesters.

Deze staan genoemd onder ‘Ingrediënten’ in een ander lettertype of vetgedrukt, zodat ze extra goed opvallen.

‘Kan sporen bevatten van…’

Als een product in een fabriek wordt gemaakt waar het in aanraking kan komen met allergenen, dan geven fabrikanten dit vaak voor de zekerheid aan. Er staat dan op: ‘kan sporen bevatten van…’. Het is helaas lastig in te schatten hoe hoog dat risico echt is.

Allergenen in restaurants

Gegevens over allergenen moeten ook beschikbaar zijn bij onverpakte producten, zoals bij maaltijden in een restaurant, kantine of op de markt. Je kunt die informatie dan ook tegenkomen op bijvoorbeeld menukaarten, schapkaartjes of informatieklappers. Of je vraagt er zelf naar.

‘Kies Ik Gezond?’-app
Gezonder kiezen op basis van wat jíj belangrijk vindt

We lanceren de gratis ‘Kies Ik Gezond?’-app. Daarmee scan, zoek en vergelijk je producten. Je kunt in één oogopslag zien wat een gezondere keuze is.