Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Vitamine E

Vitamine E is een vetoplosbare vitamine. Het werkt als antioxidant en beschermt zo de cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel. Vitamine E speelt ook een rol bij het regelen van de stofwisseling in de cel. 

Vitamine E zit in zonnebloemolie, halvarine, margarine, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit.

Een tekort aan vitamine E komt nauwelijks voor. Een overschot aan vitamine E in het lichaam is niet schadelijk.

Wat is vitamine E?

Vitamine E is een vetoplosbare vitamine.

Verschillende vormen van vitamine E

Vitamine E is de verzamelnaam voor een aantal stoffen die van nature in voeding aanwezig zijn: de tocoferolen. Er zijn verschillende tocoferolen, zoals alfa-, bèta, gamma- of delta-tocoferol. Alfatocoferol nemen de cellen het beste op en is daarom veruit de belangrijkste vorm van vitamine E.

In vitamine E-supplementen zit alfa-tocoferol of alfa-tocoferolacetaat. Op het etiket van supplementen wordt het gehalte vitamine E soms aangegeven in de internationale eenheden IE of IU. Hierbij geldt 1 IE = 0,67 milligram vitamine E (alfa-tocoferol).

Waar zit vitamine E in?

Vitamine E zit in zonnebloemolie, halvarine, margarine, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit. Vitamine E breekt af als je het verhit. Toch blijft er genoeg vitamine E over in eten en drinken.

Vitamine E per portie Milligram
1 eetlepel zonnebloemolie (15 gram) 7,3
1 eetlepel gekookte spinazie (50 gram) 1,8
1 handje pinda's (25 gram) 1,6
halvarine (voor 1 snee, 6 gram) 0,6
1 appel met schil (135 gram) 0,4

Waarvoor heb je vitamine E nodig?

Vitamine E heeft verschillende functies in het lichaam:

  • Vitamine E beschermt als  antioxidant de cellen, celwand, bloedbaan en weefsel.
  • Vitamine E speelt een rol bij het regelen van de stofwisseling in de cel. 

Hoeveel vitamine E heb je per dag nodig?

Voor vitamine E is door de Gezondheidsraad een adequate inname bepaald die richting geeft aan de hoeveel je dagelijks zou moeten binnenkrijgen. Deze hoeveelheid moet je niet gebruiken als streefwaarde, maar geeft richting aan hoeveel je nodig hebt. De Gezondheidsraad geeft namelijk aan dat onderbouwing voor de hoeveelheid die je zou moeten eten zwak is. Dat betekent dat er weinig onderzoek beschikbaar is, of dat er geen wetenschappelijke overeenstemming bestaat over de manier waarop de waarde tot stand komt.

In de tabel hieronder zie je de adequate inname van vitamine E voor verschillende groepen.

Categorie/leeftijd Adequate inname vitamine E
(milligram per dag)*
Kinderen
6-11 maanden 3
12-23 maanden 4
2-5 jaar 5
6-9 jaar 6
Mannen
10-13 jaar 8
14-17 jaar 10
18 jaar en ouder 13
Vrouwen
10-13 jaar 7
14-17 jaar 8
18 jaar en ouder 11
Zwangere vrouwen 11
Vrouwen die borstvoeding geven 11

* Vitamine E komt voor in verschillende vormen en wordt uitgedrukt in alfa-tocoferol equivalenten (αTE). 1 TE komt = 1 milligram alfa-tocoferol = 2,5 mg bèta-tocoferol = 10 mg gamma-tocoferol = 100 mg delta-tocoferol.

Bronnen:

- Volwassenen vanaf 18 jaar: Gezondheidsraad 2018
- Zwangere vrouwen: Gezondheidsraad 2021
- Overige leeftijden en vrouwen die borstvoeding geven: Gezondheidsraad 2014


Als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf krijg je voldoende vitamine E binnen. Vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een advies op maat.

Wil je nagaan hoeveel vitamine E jij binnenkrijgt? Dat kan met ons online eetdagboek Mijn Eetmeter.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan vitamine E?

Vitamine E-tekorten komen in Nederland voor zover bekend niet voor. Alleen bij zeer ernstige stoornissen in de opname van voedingsstoffen kan een vitamine E-tekort ontstaan. Een ernstig tekort aan vitamine E kan leiden tot bloedarmoede, neurologische symptomen en spierzwakte. 

Wat zijn de gevolgen van te veel vitamine E?

Een te hoge vitamine E-inname komt alleen voor als je langere tijd supplementen gebruikt met grote hoeveelheden vitamine E. Je kunt via de voeding niet te veel vitamine E binnenkrijgen.

Er zijn weinig bijverschijnselen van te veel vitamine E. Alleen bij mensen met een tekort aan  vitamine K en mensen die behandeld worden met bloedverdunners remt een teveel aan vitamine E de bloedstolling.

Aanvaardbare bovengrens

Omdat een te hoge vitamine E inname negatieve gezondheidseffecten heeft, is door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) een aanvaardbare bovengrens voor vitamine E vastgesteld. In onderstaande tabel zie je de aanvaardbare bovengrens van vitamine E voor verschillende leeftijden.

Leeftijd Aanvaardbare bovengrens vitamine E (milligram per dag)
1-3 jaar 100
4-6 jaar 120
7-10 jaar 160
11-14 jaar 220
15-17 jaar 260
18 jaar en ouder 300