Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Vitamine E

Vitamine E is een vetoplosbare vitamine. Het werkt als antioxidant en beschermt zo de cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel. Vitamine E speelt ook een rol bij het regelen van de stofwisseling in de cel. 

Vitamine E zit in zonnebloemolie, halvarine, margarine, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit.

Een tekort aan vitamine E komt nauwelijks voor. Een overschot aan vitamine E in het lichaam is niet schadelijk.

Wat is vitamine E?

Vitamine E is een vetoplosbare vitamine.

Verschillende vormen van vitamine E

Vitamine E is de verzamelnaam voor een aantal stoffen die van nature in voeding aanwezig zijn: de tocoferolen. Er zijn verschillende tocoferolen, zoals alfa-, bèta, gamma- of delta-tocoferol. Alfatocoferol nemen de cellen het beste op en is daarom veruit de belangrijkste vorm van vitamine E.

In vitamine E-supplementen zit alfa-tocoferol of alfa-tocoferolacetaat. Op het etiket van supplementen wordt het gehalte vitamine E soms aangegeven in de internationale eenheden IE of IU. Hierbij geldt 1 IE = 0,67 milligram vitamine E (alfa-tocoferol).

Waar zit vitamine E in?

Vitamine E zit in zonnebloemolie, halvarine, margarine, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit. Vitamine E breekt af als je het verhit. Toch blijft er genoeg vitamine E over in eten en drinken.

Product Hoeveelheid vitamine E (milligram)
1 eetlepel zonnebloemolie (15 gram) 7,3
1 eetlepel gekookte spinazie (50 gram) 1,8
1 handje pinda's (25 gram) 1,6
1 portie halvarine (voor 1 snee, 6 gram) 0,6
1 appel met schil (135 gram) 0,4

Waarvoor heb je vitamine E nodig?

Vitamine E heeft verschillende functies in het lichaam:

  • Vitamine E beschermt als  antioxidant de cellen, celwand, bloedbaan en weefsel.
  • Vitamine E speelt een rol bij het regelen van de stofwisseling in de cel. 

Hoeveel vitamine E heb je per dag nodig?

Voor vitamine E zijn  te weinig gegevens beschikbaar om een voedingsnorm te bepalen. Toch heeft de Gezondheidsraad een  adequate inname (AI) bepaald die aangeeft hoeveel vitamine E je op een dag zou moeten binnenkrijgen. In de tabel hieronder zie je de AI van vitamine E voor verschillende groepen. Deze hoeveelheid moet je niet gebruiken als streefwaarde, maar geeft richting aan hoeveel je nodig hebt per dag. 

Via je voeding krijg je meestal voldoende vitamine E binnen. Wil jij nagaan hoeveel vitamine E jij binnenkrijgt? Dat kan met ons online eetdagboek Mijn Eetmeter. Je kunt ook de Schijf van Vijf voor jou invullen voor een voedingsadvies op maat.

Categorie/leeftijd Adequate inname vitamine E
(milligram per dag)*
Kinderen
7 t/m 11 maanden 5
1 t/m 2 jaar 6
3 t/m 9 jaar 9
Jongens en mannen
10 t/m 17 jaar 13
18 jaar en ouder 13
Meiden en vrouwen
10 t/m 17 jaar 11
18 jaar en ouder 11
Zwangeren 11
Bij borstvoeding 11

* Vitamine E komt voor in verschillende vormen en wordt uitgedrukt in alfa-tocoferol equivalenten (αTE). 1 TE komt = 1 milligram alfa-tocoferol = 2,5 mg bèta-tocoferol = 10 mg gamma-tocoferol = 100 mg delta-tocoferol.

Bronnen

  • 0 t/m 17 jaar: Gezondheidsraad 2025
  • Vanaf 18 jaar: Gezondheidsraad 2018
  • Zwangeren: Gezondheidsraad 2021
  • Bij borstvoeding: Gezondheidsraad 2024

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan vitamine E?

Vitamine E-tekorten komen in Nederland voor zover bekend niet voor. Alleen bij zeer ernstige stoornissen in de opname van voedingsstoffen kan een vitamine E-tekort ontstaan. Een ernstig tekort aan vitamine E kan leiden tot bloedarmoede, neurologische symptomen en spierzwakte. 

Wat zijn de gevolgen van te veel vitamine E?

Een te hoge vitamine E-inname komt alleen voor als je langere tijd supplementen gebruikt met grote hoeveelheden vitamine E. Je kunt via de voeding niet te veel vitamine E binnenkrijgen.

Er zijn weinig bijverschijnselen van te veel vitamine E. Alleen bij mensen met een tekort aan  vitamine K en mensen die behandeld worden met bloedverdunners remt een teveel aan vitamine E de bloedstolling.

Aanvaardbare bovengrens

Als je lange tijd te veel vitamine E binnenkrijgt kan dat schadelijk zijn voor je gezondheid. Daarom heeft de  Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) een aanvaardbare bovengrens voor vitamine E vastgesteld. In de tabel hieronder zie je de aanvaardbare bovengrens van vitamine E voor verschillende leeftijden.

Leeftijd Aanvaardbare bovengrens vitamine E
(milligram per dag)
1 t/m 3 jaar 100
4 t/m 6 jaar 120
7 t/m 10 jaar 160
11 t/m 14 jaar 220
15 t/m 17 jaar 260
18 jaar en ouder 300

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.