Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Zachtjes sudderen
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Vitamine E

Vitamine E of alfa-tocoferol is een in vet oplosbare vitamine, die belangrijk is als antioxidant. Vitamine E beschermt de cellen, celmembraam, bloedbaan en weefsel.

Vitamine E speelt ook een rol bij de regulatie van de stofwisseling in de cel.

Vitamine E zit in zonnebloemolie, dieethalvarine, dieetmargarine, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit. Een tekort aan vitamine E komt nauwelijks voor. Een overschot aan vitamine E in het lichaam is niet schadelijk.

Omschrijving

Vitamine E of alfa-tocoferol is een in vet oplosbare vitamine. Behalve alfa-tocoferol zijn er nog meer tocoferolen bekend, maar alfa-tocoferol is de belangrijkste en actieve vorm van vitamine E.

Vitamine E is belangrijk als antioxidant. Vitamine E beschermt de cellen, celwand, bloedbaan en weefsel. Vitamine E voorkomt dat ze beschadigt raken door oxidatie van onverzadigde vetzuren. Vitamine E reguleert ook de stofwisseling in de cel.

Vitamine E zit in zonnebloemolie, dieethalvarine, dieetmargarine, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit. Vitamine E is gevoelig voor verhitting, met name als er ook zuurstof aanwezig is. Het wordt dan afgebroken. Toch blijft er genoeg vitamine E over in eten en drinken. Een tekort komt nauwelijks voor.

Meestal wordt in supplementen of verrijkte voedingsmiddelen tocoferylacetaat gebruikt. Dit is een relatief stabiele vorm van vitamine E.

Vitamine E wordt ook wel toegevoegd aan crèmes, zalven en shampoos. Vitamine E zou de huid en het haar ”versterken”, maar dit effect is niet in onderzoek aangetoond.

Naam

Vitamine E is de verzamelnaam voor een aantal tocoferolen die van nature in voeding aanwezig zijn, zoals alfa-, bèta, gamma- of delta-tocoferol. Alfatocoferol wordt het best in de cellen opgenomen en is daarom veruit de belangrijkste vorm. De vorm aanwezig in vitamine E-supplementen is a-tocoferol of a-tocoferolacetaat (D- of DL-vorm).

Op het etiket van vitaminesupplementen wordt het gehalte vitamine E soms aangegeven in de internationale eenheden IE of IU; hierbij geldt 1 IE = 0,67 milligram alfa-tocoferol.

 Vitamine E per portie  Milligram
 1 eetlepel zonnebloemolie (15 gram) 7,6
 1 eetlepel dieetmargarine (15 gram)  2,6
 1 handje gemengde noten (25 gram)  1,6
 dieethalvarine (voor 1 snee, 5 gram)  0,6
 1 snee bruin- of volkorenbrood (35 gram)  0,1
 1 grote lepel gekookte groente (50 gram)  0,3
 1 appel met schil (135 gram)  0,4

Gezondheidseffecten

Tekorten aan vitamine E komen in Nederland voor zover bekend niet voor. Alleen bij zeer ernstige stoornissen in de opname van voedingsstoffen kan een vitamine E-tekort optreden. Een ernstig vitamine E tekort kan leiden tot bloedarmoede, neurologische symptomen en spierzwakte.

Te veel aan vitamine E is niet schadelijk. Alleen kan de bloedstolling van mensen met een vitamine K-tekort en mensen die behandeld worden met bloedverdunners, worden beïnvloed.

Als bovengrens voor een aanvaardbare veilige inneming van vitamine E geldt:

  • 100 milligram per dag voor kinderen van 1 tot 3 jaar
  • 300 milligram per dag voor volwassenen

 Categorie/leeftijd

Dagelijkse aanbeveling van vitamine E (milligram)*

Kinderen

 

6-11 maanden

3

1-2 jaar

4

2-5 jaar

5

6-9 jaar

6

Mannen

 

9-13 jaar

8

14-18 jaar

10

19-70 jaar

10

> 70 jaar

10

Vrouwen

 

9-13 jaar

7

14-18 jaar

8

19-70 jaar

8

> 70 jaar

8

Zwangere vrouwen

10

Vrouwen die borstvoeding geven

11

 

* Vitamine E komt voor in verschillende vormen en wordt uitgedrukt in α-tocoferol equivalenten (αTE). 1 TE komt overeen met 1 mg α-tocoferol of 2,5 mg β-tocoferol of 10 mg γ-tocoferol of 100 mg δ-tocoferol.


 
 
Elke 2 weken de laatste updates
Meld je aan en ontvang

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.