Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Broccoli met een friszuur tintje
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

De European Food Safety Authority (EFSA) is een bureau (agentschap) van de Europese Unie die onafhankelijke wetenschappelijke adviezen geeft over voedselveiligheid. 

Op hun wetenschappelijke bevindingen wordt het Europese beleid en wetgeving op gebied van voedselveiligheid gebaseerd.

Voor het Voedingscentrum wegen de bevindingen van de EFSA zwaar mee in de adviezen die wij geven op het terrein van voeding en voedselveiligheid.

Omschrijving

De European Food Safety Authority (Europese voedselveiligheidsautoriteit, EFSA) is een bureau (agentschap) van de Europese Unie die onafhankelijke wetenschappelijke adviezen geeft over voedselveiligheid. Op hun wetenschappelijke bevindingen wordt het Europese beleid en wetgeving op gebied van voedselveiligheid gebaseerd.

Zo maakt de EFSA adviezen over E-nummers, de veiligheid van nieuwe stoffen en genetisch gemodificeerde producten. Deze adviezen wegen zwaar mee voor de Europese Commissie om beleid op te kunnen maken.

Ontstaan van de EFSA

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid is ontstaan in 2002 toen in Europa de Algemene levensmiddelen verordening (General Food Law) is goedgekeurd. Deze verordening is weer ontstaan naar aanleiding van een aantal voedselcrises in Europa, zoals de dioxine- en BSE crisis.

Aandachtsgebieden van de EFSA

De aandachtsgebieden waar de EFSA zich op richt zijn:

  • veiligheid van voedsel en diervoeding.
  • vraagstukken op het gebied van gezondheid en welzijn van dieren en de gezondheid van gewassen.
  • risico’s in de voedselketen (van boer tot bord).
  • voeding, genetisch gemodificeerde gewassen en nieuwe levensmiddelentechnologieën.

Werkwijze

De EFSA verzamelt wetenschappelijk informatie van over de hele wereld en volgt de wetenschappelijke ontwikkelingen. Op basis hiervan beoordelen ze risico’s.

De EFSA bestaat per aandachtsgebied uit verschillende wetenschappelijke panels. Leden van die panels komen uit heel Europa en zijn geselecteerd op basis van hun expertise en kennis. De EFSA deelt haar bevindingen niet alleen met deskundigen en beleidsmakers, maar ook met het grote publiek.

Het Voedingscentrum en de EFSA

Voor het Voedingscentrum wegen de bevindingen van de EFSA zwaar mee in de adviezen die wij geven op het terrein van voeding en voedselveiligheid.

Meer informatie

Website EFSA

50+: fit en vitaal

Zo blijf je in balans

Als je ouder wordt, neemt je spiermassa af en ga je meestal minder bewegen. Wil je op gewicht blijven, dan is het slim om wat minder te gaan eten.