Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu van de Week Recept van de dag
Pluk de winter
2 personen
0-15 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Aanvaardbare bovengrens

Een te hoge inname van bepaalde voedingsstoffen kan op de lange termijn slecht zijn voor de gezondheid. Daarom wordt er voor die voedingsstoffen een aanvaardbare bovengrens vastgesteld. 

De aanvaardbare bovengrens is de hoogste inname waarbij er geen schadelijke gevolgen voor de gezondheid te verwachten zijn.

Omschrijving

Voor bepaalde vitamines en mineralen is vastgesteld een te hoge inname over een langere periode nadelige effecten kan hebben op de gezondheid.
De aanvaardbare bovengrens is de hoogste inname waarbij geen schadelijke (gezondheids)effecten te verwachten zijn bij langdurige blootstelling. Het is in andere woorden de grens waarboven een voedingsstof schadelijk kan worden voor je gezondheid.

Bepalen van de aanvaardbare bovengrens

Een aanvaardbare bovengrens wordt afgeleid op basis van één van de twee onderstaande niveaus: 

  • Het hoogste niveau van inname waarbij geen schadelijke effecten optreden. Dit niveau heet NOAEL: No observed adverse effect level.
  • Het laagste niveau van inname waarbij wel ongewenste effecten zijn vastgesteld. Dit niveau heet LOAEL: lowest observed adverse effect level. 

Vervolgens wordt de aanvaardbare bovengrens vastgesteld door een onzekerheidsfactor te gebruiken. De aanvaardbare bovengrens ligt daardoor altijd nog onder de NOAEL of LOAEL. Dat zie je ook in het figuur hieronder. Daarin staat ook de samenhang met de gemiddelde behoefte, aanbevolen hoeveelheid en de adequate inname.


Bron: Gezondheidsraad (2003) publicatie nr 2003/04

Boven de aanvaardbare bovengrens

In geval van overschrijding van de aanvaardbare bovengrens is er een mogelijk gezondheidsrisico. Het gaat daarbij om schadelijke effecten op de gezondheid die bij langdurig gebruik kunnen optreden. Bij een eenmalige of kortdurende overschrijding zal vrijwel nooit een direct gezondheidsprobleem ontstaan. 

Een uitzondering hierop is een overschrijding van de aanvaardbare bovengrens voor vitamine A bij zwangere vrouwen. Een kortdurende overschrijding in de vroege zwangerschap kan schade veroorzaken aan het embryo en vormt een risico op een kind met aangeboren afwijkingen. 

‘Kies Ik Gezond?’-app
Gezonder kiezen op basis van wat jíj belangrijk vindt

We lanceren de gratis ‘Kies Ik Gezond?’-app. Daarmee scan, zoek en vergelijk je producten. Je kunt in één oogopslag zien wat een gezondere keuze is.