Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Op een gezonde manier afvallen met langdurig... Bestel nu € 12,95
Ga naar

Harira met kikkererwten

Zoek een ander recept

Aanmelden Menu van de Week

Harira is een rijkelijk gevulde maaltijdsoep uit Marokko.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • klein lamslapje van 150 gram
  • 2 eetlepels olie
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ bosje koriander
  • 1 theelepel gemalen komijn (djinten)
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 blaadje laurier
  • ¼ bouillontablet met minder zout
  • 1 koolrabi of raapje
  • 1 klein blik kikkererwten (ca. 250 gram uitlekgewicht)
  • 1 blik tomatenblokjes zonder zout

Bereiding

  1. Snijd het vlees in blokjes. Bak het vlees in de hete olie bruin.
  2. Pel de ui en de knoflook en snijd het klein.
  3. Was de koriander en hak de steeltjes klein.
  4. Bak de ui, de knoflook, de koriandersteeltjes en de gemalen komijn mee met het vlees tot het gaat geuren.
  5. Bak de tomatenpuree kort mee.
  6. Voeg het laurierblad en 250 ml water met het stukje bouillontablet toe en stoof het vlees in ca. 45 minuten gaar.
  7. Schil de koolrabi en snijd hem in blokjes. Stoof de koolrabi de laatste 10 minuten met het vlees mee.
  8. Laat de kikkererwten uitlekken. Roer de kikkererwten en de tomatenblokjes door de soep en warm het geheel nog even door.
  9. Strooi er aan tafel de korianderblaadjes over.

Extra informatie

Allergie info:
Kijk op het etiket voor het gebruik van bouillon.

Ingrediënten over?

Tomatenpuree:
Bewaar een restje tomatenpuree in een schaaltje afgedekt in de koelkast maximaal 3 dagen. Vries de tomatenpuree eventueel in porties in plasticfolie in en bewaar het maximaal 12 maanden.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Koolrabi is deze maand (september) een seizoensproduct.

Past in dieet

  • Caloriearm
  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 485 kcal 485 kcal
Eiwit 30 gram 30 gram
Koolhydraten 35 gram 35 gram
Waarvan suikers 9 gram 9 gram
Vet 20 gram 20 gram
Waarvan verzadigd vet 5 gram 5 gram
Vezels 15 gram 15 gram
Zout 0,9 gram 0,9 gram
Vernieuwd dieetboek 'Gezond afvallen'

Het dieetboek ‘Gezond afvallen’ staat vol caloriearme recepten, kennis over afvallen en dagmenu’s.