Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Op een gezonde manier afvallen met langdurig... Bestel nu € 12,95
Ga naar

Bulgur met sperzieboontjes en pittige kiprepen

Zoek een ander recept

De kip breng je op smaak met een pittige marinade van chilivlokken en citroensap.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 150 gram kipfilet
  • chilivlokken of -poeder
  • 400 gram sperziebonen
  • 150 gram volkoren bulgur
  • 2 eetlepels olie
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 theelepels ras el hanout

Bereiding

  1. Boen de citroen schoon en rasp het buitenste van de schil. Pers de citroen uit.
  2. Snijd de kipfilet in dunne repen. Meng er wat geraspte citroenschil, citroensap en chilivlokken door. Laat de kip afgedekt in de koelkast 15 minuten staan.
  3. Maak de sperziebonen schoon en breek ze tweemaal.
  4. Doe de bulgur in een kom en schenk er 300 ml kokend water over. Roer dit goed door en laat het 10 minuten wellen. Voeg als het erg droog is nog wat heet water toe.
  5. Kook de sperziebonen in 10 minuten in weinig water gaar.
  6. Bak de repen kip in 1 eetlepel olie gaar en bruin.
  7. Roer de tomatenpuree en de ras el hanout door de andere lepel olie en meng dit door de bulgur.
  8. Schep de sperziebonen er door en maak de bulgur op smaak met geraspte citroenschil en een beetje citroensap. Leg de repen kip er op.
  9. Vervang eventueel de bulgur door volkoren couscous.

Ingrediënten over?

Tomatenpuree:
Bewaar een restje tomatenpuree in een schaaltje afgedekt in de koelkast maximaal 3 dagen. Vries de tomatenpuree eventueel in porties in plasticfolie in en bewaar het maximaal 12 maanden.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Sperzieboon heeft deze maand (oktober) een lage klimaatbelasting.
Kip Bij kip kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 550 kcal 550 kcal
Eiwit 35 gram 35 gram
Koolhydraten 55 gram 55 gram
Waarvan suikers 5 gram 5 gram
Vet 15 gram 15 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram 3 gram
Vezels 15 gram 15 gram
Zout 0,2 gram 0,2 gram
Vernieuwd dieetboek 'Gezond afvallen'

Het dieetboek ‘Gezond afvallen’ staat vol caloriearme recepten, kennis over afvallen en dagmenu’s.