Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Samenwerken voor een gezonder Europa

De European Public Health Nutrition Alliance (EPHNA) is in 2014 opgericht en bestaat uit nationale centra in Europa die verantwoordelijk zijn voor de communicatie over gezond, duurzaam en veilig eten in hun land. De alliantie komt regelmatig bijeen om te spreken over actuele ontwikkelingen en te leren van elkaars successen en uitdagingen.

In 2014 kwamen de organisaties uit Duitsland, Zweden en Nederland voor het eerst bijeen in Den Haag bij het Voedingscentrum. Dit was het begin van de European Public Health Nutrition Alliance (EPHNA).

Samenwerking WHO

In 2016 presenteerde de EPHNA zich officieel aan de Europese afdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO-EU). Zij brachten de EPHNA in contact met de leidende organisaties per land. Het ledenaantal is inmiddels flink gegroeid, mede dankzij presentaties op internationale congressen. Ook is de website van de EPHNA gelanceerd.

De WHO-EU heeft de EPHNA geadopteerd als belangrijk netwerk. Ze ondersteunen en helpen de EPHNA met uitbreiding, onder voorwaarde dat alleen onafhankelijke centra gesubsidieerd door de overheid deelnemen.

In september 2017 vond er een gezamenlijke meeting plaats van de EPHNA en de WHO-EU. Lees hier het verslag.

Meeting 2017

Deelnemers aan de meeting in 2017 waren België, Duitsland, Portugal en Nederland en de nieuwe leden Denemarken, Griekenland, Letland, Malta, Polen en Bulgarije.
EPHNA 2017

Veel overeenkomsten

Tijdens de meeting bleek dat landen verschillende communicatiemodellen gebruiken, maar dat de uitgangspunten van de voedingsrichtlijnen in grote lijnen overeenkomen. In alle landen lopen we tegen vergelijkbare problemen aan. Het grootste probleem blijft het groeiend aantal mensen met overgewicht (met name kinderen en jongeren). Alle organisaties maken zich hard voor het terugdringen van de obesogene omgeving waarin wij leven. 

Interessante cases

Tijdens het overleg werden interessante cases besproken: een obesitasinterventie voor het hele gezin (Portugal), migranten die ongezonder worden naarmate ze langer in EU zijn (Malta), en een humoristische campagne die mannen inspireert om hun eetgedrag te verbeteren (Denemarken).

Alle landen vinden dat het aanbod in onze omgeving gezonder moet worden om overgewicht te kunnen bestrijden. De Letse overheid heeft als enige land in de wet vastgelegd waaraan het aanbod op scholen moet voldoen. Daarnaast nudgen de Letten de gezonde keuze via hogere belasting op suikerrijke drank en hebben ze er de belasting op fruit verlaagd. 

Gezamenlijke basisadviezen

Ons ideaal voor de in toekomst? Gezamenlijk basisadviezen, zodat niet ieder land opnieuw het wiel hoeft uit te vinden over zaken als groente, suiker etc. Op de basis van de wetenschap willen we de ‘Five rules of healthy and sustainable eating’ concreet maken. Daarnaast willen we leren van elkaars expertise en kennis om de voedingsvoorlichting te verbeteren en blijft de EPHNA waar mogelijk uitbreiden.