Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Food Innovation Bachelor's Award

Foodstudenten zijn de voedselproducenten van de toekomst. Als zij gaan zorgen voor gezonde en duurzame etenswaren in de winkelschappen, dan wordt bewust kiezen makkelijker voor consumenten. Daarom daagt het Voedingscentrum elk jaar studenten uit om een gezond en duurzaam product te ontwikkelen.

Een gezondere kant-en-klaarmaaltijd, met groenten van het seizoen? Duurzaam geproduceerde vleesvervangers? De studenten met het beste gezonde en duurzame product winnen de Food Innovation Bachelor's Award (FIBA).

Opdracht Food Innovation Bachelor's Award 2020

Ontwikkel een nieuw product of concept, of pas een bestaand product aan, zodat deze bijdraagt aan een gezonder en duurzamer eetpatroon van de consument.

Randvoorwaarden waaraan de opdracht moet voldoen:

 • De inzending levert een bijdrage aan 1 of meer voedingskundige verbeterpunten
 • De inzending levert een bijdrage aan 1 of meer duurzaamheid gerelateerde verbeterpunten
 • Aanvullende management-rapportage

De inzendingen worden beoordeeld door een vakkundige jury.

Benodigde formulieren

In onderstaande documenten vind je meer uitleg over de opdracht en de criteria waarop jullie product een verbetering zou kunnen bieden.

Vragen over de opdracht? Stel ze via fiba@voedingscentrum.nl. Contactpersoon: Milena Buurman.

Wat kun je winnen?

Alle 3e en 4e jaars hbo- en wo-studenten van foodgerelateerd onderwijs kunnen meedoen met de Food Innovation Bachelor's Award. De groep studenten die de beste innovatie instuurt heeft niet alleen iets bijzonders te vermelden op zijn cv, maar verdient ook een geldprijs.

De winnaar krijgt dit jaar € 750, de tweede prijs € 500 en de derde prijs € 400, daarnaast is er een publieksprijs, en wordt er een extra prijs uitgereikt voor het beste etiket, die prijs is € 250. Dit is geen verplicht onderdeel van de Food Innovation Bachelor’s Award, maar hiermee willen we de studenten wel stimuleren om extra aandacht aan dit belangrijke onderdeel te schenken.

Publiciteit

Ook voor de school is er een winnend element. De opleiding kan namelijk rekenen op flink wat media-aandacht. Het Voedingscentrum stuurt een persbericht naar de vakpers om bekend te maken wie de prijs gewonnen heeft en de winnende groep komt met een foto op de site van het Voedingscentrum te staan.

Als je zelf de publiciteit opzoekt, zorg dan dat in de uiting wordt vermeld dat de FIBA wordt georganiseerd door het Voedingscentrum.

Uitreiking Food Innovation Bachelor's Award 2019

Op 13 juni 2019 werd de Food Innovation Bachelor's Award uitgereikt in Nieuwspoort in Den Haag. De 5 genomineerde teams gaven een presentatie over hun foodconcept, en daaruit werd een winnaar gekozen. Ook was er een levendig debat over voeding met kopstukken uit de levensmiddelenbranche en de politiek.

Winnaars

1e prijs - Groenola

Omschrijving: Groenola is een ontbijtproduct gemaakt van volkoren havervlokken, wortel, kikkererwten, koekkruiden en een beetje kaneel. Groenola is een gezonde variant zonder toegevoegd suiker en zout die past binnen de Schijf van Vijf.

Opleiding: Voeding en Diëtetiek, Hanzehogeschool Groningen

Studenten: Marrit Heida, Dailiana Kroneman, Hilly Lautenbach, Nel Jensma

2e prijs- Pizza in je waffle

Omschrijving: Pizza in je Waffle is een hartige groentewafel met daarop een topping die aan een pizza doet denken. Het geheel bevat 195 g groente, wat je pas te zien krijgt als je de wafel op hebt.

Opleiding: Food Innovation, HAS Hogeschool

Studenten: Roel Vink, Lisa Dorsman, Margriet Schouten, Laury Schrijnemaekers

3e prijs - Fabalicious

Omschrijving: Fabalicious is een luchtige spread voor op brood gemaakt van o.a. aardbeien. Het is een gezonder alternatief voor jam; het bevat minder calorieën en suiker.

Opleiding: European Master in Food Studies, Wageningen Universiteit

Studenten: Liselore Marcuse, Lina von Hackewitz

Prijs voor beste etiket

"Breekers by Moon's Backery"

Opleiding: Haagse Hogeschool

Student: Monica van Nieuwkoop,

Bekijk het officiële juryrapport (pdf)

Het winnende team van de Hanzehogeschool Groningen: Groenola. Samen met Gerda Feunekes, directeur Voedingscentrum en Charles Wijnker (directeur Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie, van het ministerie van VWS) die de prijs uitreikte. Het winnende team van Groenola is trots De tweede plaats is voor het concept 'Pizza in je waffle' van de HAS Hogeschool De winnaars van de 3e prijs, van de Wageningen Universiteit: Fabalicious Het team 'Bean Buddy' wint de Publieksprijs. De prijs voor het beste etiket gaat naar 'Breekers by Moon's Backery' De winnares van de prijs voor beste etiket is voor Breekers Team Groenola viert de winst uitbundig team Groenola geeft elkaar een welverdiende knuffel Yes, de winst is binnen! De winnaar krijgt een geldprijs en een luxe snijplank. Team 'Pizza in je waffle' wordt ondervraagd door dagvoorzitter Nick Schoemaker. Team 'Fabalicious' laat zich interviewen. Team 'pizza in je waffle' rust even uit na de presentatie Juryvoorzitter Valerie Klostermann maakt met tromgeroffel de winnaar bekend. Het publiek luistert aandachtig naar het debat over voeding. De debatleden, afkomstig uit het bedrijfsleven, overheid en de politiek, nemen enthousiast stelling. Het publiek discussieert gretig mee Het publiek nam enthousiast deel aan het debat met interessante standpunten Debatleden discussi&euml;ren over 1 van de stellingen Tijdens het debat is er tijd voor wat luchtigheid Het publiek luistert naar de presentatie van team Groenola De leden van het debat <br />
- Carla Dik-Faber (ChristenUnie) <br />
- Tjeerd de Groot (D66)<br />
- Hayke Veldman (VVD) <br />
- Marc Jansen (CBL)<br />
- Nelleke Polderman (Consumentenbond) <br />
- Gerda Feunekes (Voedingscentrum) In de pauze wordt er druk gestemd Team Groenola presenteert hun concept De 4 dames van Groenola wisselen elkaar netjes af met presenteren en vragen beantwoorden Team Groenola mag aan de bak De jury bekijkt de verpakking van Groenola Van alle foodconcepten wordt een beetje geserveerd aan de jury om te proeven Team Vitaminasi mag haar concept presenteren Team Vitaminasi vertelt over hun onderzoek naar de juiste samenstelling van ingredi&euml;nten De vitaminasi wordt geserveerd aan de jury De 4 leden van 'Pizza in je waffle' doen hun uiterste best voor een toppresentatie De enige man onder de deelnemers komt van team Pizza in je waffle Team Pizza in je waffle wordt aangekondigd voor hun presentatie Team Smeer bestaat uit 1 moedige studente De meiden van team Fabalicious vertellen over hun concept Team Fabalicious vertelt over reststromen van kikkererwten De jury smult van de crackers met Fabalicious De jury luistert aandachtig naar de presentaties van de concepten Het publiek en de deelnemers luisteren geboeid Gerda Feunekes, directeur van het Voedingscentrum, vertelt waarom de prijs in het leven is geroepen Dagvoorzitter Nick Schoemaker heet iedereen welkom Winnares van de etiketprijs 'Breekers by Moon's Backery' De deelnemers en gasten komen binnen Eerst nog even langs de gastenadministratie

Meer foto's

Bekijk alle 122 foto's op Flickr.

Video van de uitreiking

VMT, het vakblad voor de levensmiddelenindustrie, maakte een video van de bekendmaking. Met vooraf uitleg van Gerda Feunekes, directeur Voedingscentrum en een interview met het winnende team.

Winnaars voorgaande jaren

Ter inspiratie een aantal mooie voorbeelden van inzendingen van afgelopen jaren:

 • Hartstikke Gruun Groenteplakken - broodbeleg op basis van zoete aardappel en groente
 • Mr. Bean - plantaardig broodbeleg op basis van bonen
 • POF – snack van gepofte bonen
 • Bug-A-Spread – Broodbeleg op basis van insecten
 • Steamit - Take-away concept voor stations met gezonde en duurzame snacks
 • Oventopper - saus op basis van groente en peulvruchten, om vis of vlees te bereiden in de oven
 • Pizza Bambini - kleine pizza met gepureerde groente, extra vezels en minder zout
 • Vintage spread - groentespread voor op brood op basis van peulvruchten en groenten
 • Visknaks - knakworsten gemaakt van zalm en heek
 • Vlinderbrood - brood met peulvruchtenmeel; met veel vezels en weinig zout
 • Fallini - volkoren afbakbroodje met groente en kruiden
 • Boterhamvis - plakjes broodbeleg gemaakt van witvis en geroosterde paprika
 • Dip sum - gestoomd hapje van kip en groenten
 • Vergroentjes - vierkante ‘bitterballen’ op basis van vergeten groenten

Meer inspiratie? Bekijk het persbericht van de winnaars van 2019