Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Food Innovation Bachelor's Award

Foodstudenten zijn de voedselproducenten van de toekomst. Als zij gaan zorgen voor gezonde en duurzame etenswaren in de winkelschappen, dan wordt bewust kiezen makkelijker voor consumenten. Daarom daagt het Voedingscentrum elk jaar studenten uit om een gezond en duurzaam product te ontwikkelen.

Een gezondere kant-en-klaarmaaltijd, met groenten van het seizoen? Duurzaam geproduceerde vleesvervangers? De studenten met het beste gezonde en duurzame product winnen de Food Innovation Bachelor's Award (FIBA). Alle 3e en 4e jaars hbo- en wo-studenten van foodgerelateerd onderwijs kunnen meedoen met de Food Innovation Bachelor's Award.

Winnaar Food Innovation Bachelor's Award 2022

De winnaar van de Food Innovation Bachelor’s Award (FIBA) 2022 was Frosty Farm van Ingeborg Pijnenburg, Sophie van Cooten, Cato Fröhlich en Keren Tamasial. Het gaat om een bevroren snack gemaakt van haveryoghurt, fruit en groente voor kinderen vanaf 4 jaar.

winnaars fiba 2022

Winnaars Ingeborg Pijnenburg, Cato Fröhlich, Keren Tamasial en Sophie van Cooten met directeur van het Voedingscentrum Gerda Feunekes (midden).

De winnaar: Frosty Farm

Maastricht University – Health Food Innovation Management - Ingeborg Pijnenburg, Sophie van Cooten, Cato Fröhlich, Keren Tamasial

Deze bevroren snack gemaakt van haveryoghurt, fruit en groente voor kinderen vanaf 4 jaar werd door alle juryleden enthousiast ontvangen. Dit product is geheel plantaardig, waarmee er goed op duurzaamheid is gelet, aldus de jury. Doordat Frosty Farm gebruikmaakt van restproducten van een sapproducent, wordt voedselverspilling tegengegaan.

Tweede prijs: Totally Nuts

Maastricht University – Health Food Innovation Management - Patrick Joosten, Mara Kynast, Bente van Santvoort, Kelly Baert

Een plantaardig alternatief voor feta gemaakt van amandelpulp, dat is Totally Nuts. Volgens de jury een mooi product, dat nog veel breder kan worden geplaatst dan alleen als saladetopper. Er wordt gebruikgemaakt van reststromen, namelijk amandelpulp. Eet je dit product in plaats van kaas, dan help je ook het milieu een handje!

Derde prijs: Kick Pea

HAS Hogeschool – Design Methoden in Food - Joline Harms

Dat je hartig broodbeleg óók van peulvruchten kan maken, bewijst Kick Pea. De jury geeft aan dat het nu lastig is hartig broodbeleg te vinden dat past in de Schijf van Vijf. Dat deze ‘hagelslag’ is gemaakt van kikkererwten, is een originele keuze die tegemoet komt aan de vraag naar hartig broodbeleg. Ook is er gedacht aan duurzaamheid: peulvruchten zijn goede vleesvervangers en daarmee een duurzamere keuze.

De overige nominaties:

BreakBrood

Hanzehogeschool Groningen - Voeding en Diëtetiek & Life, Science and Technology - Chantal van der Made

BreakBrood is een borrelbrood op basis van peulvruchten en groente inclusief olie en dip. De jury vindt het een leuk concept dat goed is uitgewerkt. Zo zijn er naar aanleiding van sensorisch onderzoek aanpassingen gedaan. Er is gedacht aan duurzaamheid, de groente is namelijk lokaal geteeld. De jury ziet, met wat verbetering in de marketingaanpak, dit product zeker in de supermarkten liggen.

Mommy 2 Be

Hanzehogeschool Groningen - Voeding en Diëtetiek & Life, Science and Technology - Geke Oosterhof

Dit drankje voor zwangeren op basis van groente, fruit, sojadrink en gember, wat is toegevoegd om misselijkheid tegen te gaan, vindt de jury vernieuwend. Een origineel idee voor de doelgroep, omdat het in plaats van supplementen een drankje is. Daarnaast wordt er gedacht aan duurzaamheid: zo is de fles van glas. De jury is erg benieuwd naar hoe de doelgroep tegen dit product aan kijkt.

Eerdere winnaars

Ter inspiratie nog een aantal mooie voorbeelden van inzendingen van de afgelopen jaren:

 • Better Bites - een gezondere snack op basis van groente en peulvruchten
 • Uk & Puk - groente- en fruithapjes voor baby’s met toegevoegde allergenen (ei & pinda)
 • Groenola - gezond ontbijtproduct op basis van havervlokken, wortel, kikkererwten
 • Hartstikke Gruun Groenteplakken - broodbeleg op basis van zoete aardappel en groente
 • Mr. Bean - plantaardig broodbeleg op basis van bonen
 • POF - snack van gepofte bonen
 • Bug-A-Spread – Broodbeleg op basis van insecten
 • Steamit - Take-away concept voor stations met gezonde en duurzame snacks
 • Oventopper - saus op basis van groente en peulvruchten, om vis of vlees te bereiden in de oven
 • Pizza Bambini - kleine pizza met gepureerde groente, extra vezels en minder zout
 • Vintage spread - groentespread voor op brood op basis van peulvruchten en groenten
 • Visknaks - knakworsten gemaakt van zalm en heek
 • Vlinderbrood - brood met peulvruchtenmeel; met veel vezels en weinig zout
 • Fallini - volkoren afbakbroodje met groente en kruiden
 • Boterhamvis - plakjes broodbeleg gemaakt van witvis en geroosterde paprika
 • Dip sum - gestoomd hapje van kip en groenten
 • Vergroentjes - vierkante ‘bitterballen’ op basis van vergeten groenten