Opdracht Food Innovation's Bachelor Award 2023
De opdracht is: ontwikkel een nieuw product of concept, of pas een bestaand product aan, zodat deze bijdraagt aan een gezonder en duurzamer eetpatroon van de consument.
Randvoorwaarden waaraan de opdracht moet voldoen:
- De inzending levert een bijdrage aan één of meer voedingskundige verbeterpunten;
- De inzending levert een bijdrage aan één of meer duurzaamheid gerelateerde verbeterpunten;
- Aanvullende managementrapportage.
De inzendingen worden beoordeeld door een vakkundige jury.
Belangrijke data
- 31
maart 2023: Deelname van de school en verwacht aantal studenten aanmelden via fiba@voedingscentrum.nl.
-
5
mei 2023: De documenten moeten digitaal in PDF-formaat zijn ingeleverd via fiba@voedingscentrum.nl (managementrapportage + rapport).
- De uitreiking is nog een nader te bepalen datum in juni.
Benodigde formulieren
In onderstaande documenten vind je meer uitleg over de opdracht en de criteria waarop jullie product een verbetering kan bieden.
Heb je vragen over de opdracht? Stel ze via fiba@voedingscentrum.nl. Contactpersoon: Milena Buurman.
Wat kun je winnen?
Alle derde- en vierdejaars hbo- en wo-studenten van foodgerelateerd onderwijs kunnen meedoen met de Food Innovation Bachelor's Award. De groep studenten die de beste innovatie instuurt, heeft niet alleen iets bijzonders op zijn of haar cv te melden, maar verdient ook een geldprijs.
De winnaar krijgt dit jaar € 750, de tweede prijs € 500 en de derde prijs € 400. Daarnaast is er een publieksprijs van € 100. En er wordt een extra prijs uitgereikt voor het beste etiket, die prijs is € 250. Dit is geen verplicht onderdeel van de Food Innovation Bachelor's Award, maar hiermee willen we studenten wel stimuleren om extra aandacht te schenken aan dit belangrijke onderdeel.
Publiciteit
Ook voor de school is er een winnend effect. De opleiding kan namelijk rekenen op flink wat media-aandacht. Het Voedingscentrum stuurt een persbericht naar vakpers om bekend te maken wie de prijs heeft gewonnen en de winnende groep komt met een foto op de website van het Voedingscentrum te staan. Als je zelf de publiciteit opzoekt, zorg dan dat in de uiting wordt vermeld dat de FIBA wordt georganiseerd door het Voedingscentrum.
Winnaar Food Innovation Bachelor's Award 2022
De winnaar van de Food Innovation Bachelor’s Award (FIBA) 2022 was Frosty Farm van Ingeborg Pijnenburg, Sophie van Cooten, Cato Fröhlich en Keren
Tamasial. Het gaat om een bevroren snack gemaakt van haveryoghurt, fruit en groente voor kinderen vanaf 4 jaar.
Winnaars Ingeborg Pijnenburg, Cato Fröhlich, Keren Tamasial en Sophie van Cooten met directeur van het Voedingscentrum Gerda Feunekes (midden).
De winnaar: Frosty Farm
Maastricht University – Health Food Innovation Management - Ingeborg Pijnenburg, Sophie van Cooten, Cato Fröhlich, Keren Tamasial
Deze bevroren snack gemaakt van haveryoghurt, fruit en groente voor
kinderen vanaf 4 jaar werd door alle juryleden enthousiast ontvangen. Dit
product is geheel plantaardig, waarmee er goed op duurzaamheid is gelet, aldus
de jury. Doordat Frosty Farm gebruikmaakt van restproducten van een
sapproducent, wordt voedselverspilling tegengegaan.
Tweede prijs: Totally Nuts
Maastricht University – Health Food Innovation Management - Patrick Joosten, Mara Kynast, Bente van Santvoort, Kelly Baert
Een plantaardig alternatief voor feta gemaakt van amandelpulp, dat is Totally
Nuts. Volgens de jury een mooi product, dat nog veel breder kan worden
geplaatst dan alleen als saladetopper. Er wordt gebruikgemaakt van reststromen,
namelijk amandelpulp. Eet je dit product in plaats van kaas, dan help je ook
het milieu een handje!
Derde prijs: Kick Pea
HAS Hogeschool – Design Methoden in Food - Joline Harms
Dat je hartig broodbeleg óók van peulvruchten kan maken, bewijst
Kick Pea. De jury geeft aan dat het nu lastig is hartig broodbeleg te vinden
dat past in de Schijf van Vijf. Dat
deze ‘hagelslag’ is gemaakt van kikkererwten, is een originele keuze die
tegemoet komt aan de vraag naar hartig broodbeleg. Ook is er gedacht aan duurzaamheid:
peulvruchten zijn goede vleesvervangers en daarmee een duurzamere keuze.
Eerdere winnaars
Ter inspiratie nog een aantal mooie voorbeelden van inzendingen van de afgelopen jaren:
- Better Bites - een gezondere snack op basis van groente en peulvruchten
- Uk & Puk - groente- en fruithapjes voor baby’s met toegevoegde allergenen (ei & pinda)
- Groenola - gezond ontbijtproduct op basis van havervlokken, wortel, kikkererwten
- Hartstikke Gruun Groenteplakken - broodbeleg op basis van zoete aardappel en groente
- Mr. Bean - plantaardig broodbeleg op basis van bonen
- POF - snack van gepofte bonen
- Bug-A-Spread –
Broodbeleg op basis van insecten