Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Interview met de BBB

Het Voedingscentrum plaatst de antwoorden van de partijen zonder redactionele aanpassingen.

Nicki Pouw-Verweij - BBB

Wanneer Nederlanders duurzame en gezonde voedselkeuzes kunnen maken, kunnen zij bijdragen aan de gezondheid van mens en milieu. Wat is jullie standpunt als het gaat om het ondersteunen van inwoners van Nederland bij gezond en duurzaam eten en het aanleren van goede eetgewoontes bij onze kinderen? En hoe zien jullie de verbinding tussen duurzame en gezonde voeding?

Wij vinden het belangrijk dat Nederlanders de mogelijkheid hebben om duurzame en gezonde voedselkeuzes te maken. Het maken van deze keuzes draagt bij aan zowel de gezondheid van mensen als het milieu. Om inwoners van Nederland te ondersteunen bij het maken van gezonde en duurzame voedselkeuzes, pleiten wij voor het stimuleren van goede eetgewoontes bij onze kinderen. Het aanleren van gezonde eetgewoontes op jonge leeftijd legt een stevige basis voor de toekomst.

Wij zien een sterke verbinding tussen duurzame en gezonde voeding. Duurzame voeding houdt rekening met onder andere de impact op het milieu en het behoud van natuurlijke hulpbronnen. Gezonde voeding heeft betrekking op de voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Door te kiezen voor duurzame én gezonde voeding, kunnen we zowel onze eigen gezondheid als het milieu positief beïnvloeden.

Wat is het standpunt van jullie partij over structureel voedselonderwijs voor alle kinderen op alle basisscholen in Nederland? En wat denkt u van gratis één keer per dag een duurzaam gezonde lunch voor elke basisschoolleerling in Nederland, ook omdat je zo de kansengelijkheid vergroot?

Wij vinden dat structureel voedselonderwijs voor alle kinderen op alle basisscholen in Nederland van groot belang is. Het aanleren van kennis en vaardigheden op het gebied van voeding draagt bij aan een gezonde levensstijl en het maken van bewuste voedselkeuzes. Door kinderen al op jonge leeftijd te leren over gezonde voeding, leggen we de basis voor een gezondere toekomst.

Wat betreft de gratis één keer per dag een duurzaam gezonde lunch voor elke basisschoolleerling, zien wij dit als een mogelijkheid om alle kinderen in Nederland in ieder geval één keer per dag een gezonde en voedzame maaltijd te geven, ongeacht hun achtergrond. Dit kan bijdragen aan een gelijke start voor alle kinderen en een gezonde ontwikkeling bevorderen.

Onze Nederlandse voedselomgeving kan gezonder en duurzamer. Om een voorbeeld te geven, 80% van het assortiment in de supermarkt staat niet in de Schijf van Vijf. Ook in andere publieke omgevingen, zoals scholen, sportomgevingen, ziekenhuizen en binnen gemeentes zouden we meer volgens de Schijf van Vijf willen kiezen. Hoe kijkt jullie partij naar het gezonder en duurzamer maken van dergelijke eetomgevingen?

Wij erkennen dat de Nederlandse voedselomgeving gezonder kan worden. Het feit dat 80% van het assortiment in supermarkten niet in overeenstemming is met de Schijf van Vijf is zorgwekkend. We zouden graag zien dat er meer aandacht wordt besteed aan het promoten van gezonde voedingskeuzes, zowel in supermarkten als bijvoorbeeld scholen en ziekenhuizen. Het is belangrijk om mensen te informeren over gezonde voeding en de voordelen daarvan. Daarnaast moet er ook meer geïnvesteerd worden in het beschikbaar stellen van gezonde voedingsmiddelen van Nederlandse bodem.