Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Samantha kreeg de diagnose coeliakie

“Ik wil me niet laten tegenhouden door mijn ziekte.”

Samantha (28 jaar) had al jaren veel buikpijn, was vaak misselijk en voelde zich constant moe. De diagnose coeliakie werd gesteld en Samantha begon aan een levenslang glutenvrij dieet. “Ik voel me nu fit en energiek, weer zoals ik me hoor te voelen op mijn leeftijd.”

na jarenlang kwakkelen kreeg Samantha de diagnose coeliakie

Vage klachten

Hoe lang de klachten precies speelden vindt Samantha lastig om te zeggen. “Het waren vage klachten die zich langzaam hebben opgebouwd. Ik had eigenlijk al sinds mijn tienertijd een opgezette en pijnlijke buik.” De laatste periode voor de diagnose kreeg Samantha ook last van psychische problemen. “Ik voelde me somber en vond niets meer leuk. Ik was zo ontzettend moe. Een avondje stappen was al te veel. Om half negen was ik doodop en wilde ik het liefst naar bed. Dan sta je midden in je leven en heb je totaal geen energie.”

Opluchting

Na jaren kwakkelen met haar gezondheid werd de diagnose coeliakie gesteld. “Op het moment van de uitslag was ik zo opgelucht. Ik wist eindelijk wat er ‘mis’ met mij was.”

Glutenvrij dieet

Na de diagnose moest Samantha glutenvrij gaan eten. Ze ging naar een diëtist en verdiepte zich in de ziekte. “Al gedurende de onderzoeken had ik veel contact met mijn nichtje die ook coeliakie heeft. Zij heeft mij heel erg geholpen. En op de site van de Nederlandse Coeliakie Vereniging vond ik veel handige informatie. Het was een zoektocht. Ik heb er denk ik wel een jaar over gedaan om alles voor mezelf op een rijtje te krijgen.”

Omgeving

Niet alleen Samantha maar ook haar omgeving moest wennen aan het strikt glutenvrije eten. “Ik moest het iedereen vertellen, alleen wist ik zelf nog niet eens hoe het allemaal precies zat. Ik besloot familie en vrienden een mail te sturen met daarin de informatie die ik had. Iedereen reageerde heel goed. Ze waren én zijn echt een steun voor me.”

Toch voelt Samantha zich soms ook wel bezwaard. Er moet op ieder spoortje van gluten worden gelet om kruisbesmetting te voorkomen. Een glutenvrij product dat bijvoorbeeld op een aanrecht heeft gelegen wat eerder in contact is geweest met gluten, kan anders alsnog voor klachten zorgen. “Je moet iemand vragen de keuken voor je schoon te maken. Dat wil je niet, maar je moet wel. Je moet veel uitleggen en heel duidelijk zijn. Ik vind het fijn als iedereen alles aan me vraagt. Zo kan ik met een fijner gevoel bij een ander eten.”

Altijd aanwezig

Soms vindt Samantha het lastig dat ze vanwege haar coeliakie echt altijd op haar voeding moet letten. “Eten is iets wat je meerdere keren op een dag doet, dus het keert steeds terug. Ik mis niet echt een bepaald product, het is meer het gedoe eromheen dat ik soms vervelend vind. Je moet bijvoorbeeld nadenken over of het bord wel schoon is of dat de pan goed is afgewassen. In de supermarkt kun je niet zomaar alles in je winkelwagen gooien. En uit eten of een dagje weg moeten van tevoren worden gepland. Het spontane is er wel een beetje af.”

Risico

Ook al let Samantha goed op en doet ze navraag voordat ze ergens gaat eten, het kan altijd gebeuren dat ze toch gluten binnenkrijgt. “Dan voel ik me niet fijn en moe. Het liefst ga ik dan slapen of een beetje hangen op de bank. Met uit eten is dat een risico. Je weet niet wat er in de keuken gebeurt. Als het druk is snap ik ook wel dat het voor het personeel niet makkelijk is om er rekening mee te houden. En soms is het ook onwetendheid van mensen. Maar over het algemeen gaat het heel goed.”

Positieve kanten

Coeliakie heeft Samantha ook mooie dingen gebracht. “Ik ben veel bewuster met mijn voeding en gezondheid bezig. Vroeger las ik nooit etiketten, nu wel. Ik heb veel meer energie, ben vrolijk en heb weer zin in dingen. Dat had ik voorheen niet. Ik voel me echt een ander mens.”

Toen Samantha glutenvrij ging eten namen haar klachten sterk af

Anderen helpen

Doordat voeding zo’n grote rol is gaan spelen in het leven van Samantha besloot ze er meer mee te willen doen. Naast haar werk als schoonheidsspecialiste heeft ze de opleiding tot gewichtsconsulente gevolgd en werkt ze nu hard aan het opzetten van haar eigen onderneming. “Ik heb een ziekte en moet wel op mijn voeding letten. Maar ik geloof dat gezond eten voor heel veel mensen een meerwaarde kan hebben, ook als ze geen ziekte hebben. Er is zo veel onwetendheid bij mensen. Neem bijvoorbeeld berichten over hoe slecht gluten voor je zouden zijn. Voor een gezond mens zijn gluten niet slecht, maar zulke berichten zorgen wel voor verwarring. Ik wil anderen helpen bewustere keuzes te maken. Dit kan al met kleine trucjes zoals etiketten lezen. Het geeft me een heel goed gevoel om op deze manier mensen te helpen zich fitter te gaan voelen.”

Over Samantha

Samantha is 28 jaar en woont samen met haar vriend en hondje Puck in Uithoorn. Ze werkt als schoonheidsspecialiste en pedicure. Daarnaast heeft ze de opleiding tot gewichtsconsulente afgerond en is ze bezig met het opzetten van haar eigen onderneming.

Vermoed jij dat je coeliakie hebt?

We raden je aan dan naar de huisarts te gaan. Het is belangrijk dat een arts eerst een diagnose stelt voor coeliakie. Als je een glutenvrij dieet volgt vóór de diagnose coeliakie is gesteld, zal het darmslijmvlies zich al herstellen en wordt de diagnose voor coeliakie gemist. Je weet dan dus niet zeker of je coeliakie hebt of een ander aan gluten of graan gerelateerd probleem. Een arts kan je ook doorverwijzen naar een diëtist. Het is af te raden om zelf te gaan experimenteren met de invulling van een glutenvrij dieet, omdat er dan een grote kans bestaat op een tekort aan voedingsstoffen.