“Ik liet het een beetje lopen nadat ik stopte met roken,” bekent Gijs. “Ik dacht: ik ben nu gestopt, de andere dingen mag ik wel. Maar op een gegeven moment merkte ik dat ik wat dikker werd. Ik had een XXL-broek, maat 38 in de band, die zat gewoon te krap. Toen heb ik besloten om mijn levensstijl te veranderen en beter op mijn eten te gaan letten. Ik was er klaar mee.”
Te veel eten
Gijs ging op onderzoek uit om te ontdekken waarom hij aan was gekomen. Hij downloadde een app waarin hij kon bijhouden wat hij binnenkreeg aan calorieën en voedingsstoffen. Ook kwam hij in contact met een trainer in een sportschool in Amsterdam die hem trainings- en voedingsadvies gaf. “Bij mij was het probleem dat ik te veel at, maar niet per se ongezond. Dus ik ben gestopt met veel eten. Dat klinkt heel simpel, maar het is wel de bottom line. Als je de hele dag te veel eet, ook al is dat gezond, dan word je alsnog te dik.”
Meer eiwitten eten
Toen hij een tijdje bezig was met afvallen, lukte het ineens niet meer. “Ik ging van 117 kilo naar 109 en toen stopte het. Doordat ik de app intensief gebruikte wist ik precies wat ik binnenkreeg. Zo ontdekte ik dat ik te weinig eiwitten at. Toen ben ik meer eiwitten gaan eten, elke dag kwark, en dat werkte. Waarom weet ik niet, maar het hielp. En ik vind het lekker. Met fruit erbij bijvoorbeeld.”
Energieker voelen
Voelde hij zich beter toen hij afviel? “Absoluut. Ik voelde me slanker worden, ik zag het aan mijn lijf. Ik dacht altijd dat vet op 1 plek zit: je buik. Maar ik viel af op allerlei verschillende plekken. Mijn bovenbenen werden ook dunner. Ik voelde me fitter, energieker. Ik voelde me ook leger, niet altijd zo vol.”
Verleidingen
Het volhouden van zijn nieuwe levensstijl valt Gijs niet zwaar. Zijn ‘geheim’? “Je kunt alles eten wat je wil. Dat vond ik zo’n eyeopener. Chips, gebakken aardappelen, gegrilde vis, frietjes. Alleen niet te veel. Ik hou van de versgebakken appeltaart van mijn moeder. Zo lekker. Maar je hoeft geen enorm stuk te eten, je kunt ook een kleiner stuk nemen. Je krijgt dan toch de smaak mee, maar het zet niet zo aan.”
Reacties omgeving
“Mijn collega’s reageerden eigenlijk allemaal positief toen ik afviel,” vertelt hij. “Maar het kost mij niet zoveel moeite. Toen ik doorhad waar het probleem lag, ging het eigenlijk vanzelf.”
Voedselhypes
In diëten en voedselhypes gelooft hij niet. “Als mensen baat hebben bij bijvoorbeeld Sonja Bakker, of Rens Kroes of het boek van Fajah Lourens: hartstikke goed. Dan moeten ze het absoluut doen. Maar ik geloof niet zo in diëten, omdat ik denk dat je na zo’n periode gemakkelijk weer in je oude patroon valt. In mijn geval werkte het om aanpassingen te doen in mijn voedingspatroon."
Eetpatroon op een dag
“Gemiddeld eet ik ‘s ochtends kwark of een mueslireep of banaan, iets lichts. Ik drink er lekker een bakje koffie bij. ’s Middags wissel ik af: een broodje of een bakje kwark. Dan eet ik iets kleins om 4-5 uur en ’s avonds gewoon warm eten. Als ik ’s avonds nog trek heb, dan eet ik nog een bakje kwark. Ook na 8 uur ja.“
Over Gijs Staverman
Gijs Staverman (51) is radio-dj, televisiepresentator en heeft zijn eigen mediabureau Staverman Studio’s.
Ook afvallen?