Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Waar bewaar ik groente en fruit?

Wist je dat...

- Groenten het beste in de oorspronkelijke verpakking bewaard blijven?
- Komkommer, tomaat, sla, wortel en ui de meest verspilde groenten zijn?

Welk fruit bewaar je buiten de koelkast?
Citroen en andere citrusvruchten kun je het beste koel en donker, buiten de koelkast bewaren. Gemiddeld houd je ze 14 dagen goed. Heb je een beetje sap nodig in een gerecht? Prik er een gaatje in en snijd hem niet helemaal door, zo blijft hij langer goed.

Banaan en andere exotische fruitsoorten hebben last van zogenaamd koudebederf. Als ze bij een temperatuur onder de 7 °C bewaard worden gaan de cellen kapot, verliezen ze vocht en zijn ze gevoelig voor rotten. Als ze in de koelkast bewaard worden, vlakken ze af in smaak. Dat geldt ook voor veel exotische fruitsoorten. Bewaar deze fruitsoorten liever in een koele voorraadkast.

Gesneden fruit bewaar je het beste afgedekt in de koelkast.

Deze fruitsoorten bewaar je  in de koelkast.
sluiten
Welke groenten bewaar je buiten de koelkast?

Komkommers en andere vruchtgroenten, zoals tomaat en paprika, bewaar je het beste in de kelder, berging, of op een koele plaats in de keuken. Daar blijven ze langer goed dan in de koelkast.

Hoe bewaar je deze veel gegeten groenten?

Komkommer

Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging. Laat de komkommer in zijn folie zitten. Dat verlengt de houdbaarheid met een week.Tomaten

Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven. Eet tomaten alleen als ze rijp zijn. In onrijpe, groene tomaten zit de gifstof tomatine, die schadelijk voor je kan zijn.

Uien en aardappelen

Uien en aardappelen bewaar je niet in de koelkast, maar op een donkere, koele en droge plaats. Uien nemen snel vocht op en dan gaan ze rotten. Bewaar ze daarom niet in een plastic zak, daarin worden ze snel vochtig. In een kelder of schuur blijven ze wel een maand goed. Je kunt ze ook bewaren in een netje.

Let op: uien kunnen snel smaakjes overnemen. Leg ze dus niet naast knoflook.

Winterpeen

Winterpeen is een echte bewaargroente, net als pastinaak en knolselderij. Ze zijn het meest gebaat bij een koele, droge plek buiten de koelkast (12-15 °C). In de groentelade of in een plastic zak is het vaak te vochtig, waardoor schimmel kan ontstaan. Vroeger werden ze vaak in een kist met zand bewaard.

Aubergine en paprika

Leg aubergine en paprika buiten de koelkast, maar niet op de fruitschaal en niet bij de tomaten. Ze zijn gevoelig voor ethyleen, een gas dat bananen, peren, appels en tomaten uitscheiden. Ze krijgen daardoor plekken en gaan bitterder smaken.

Groentesoorten die je beter in de koelkast kunt bewaren.

sluiten
Welke groenten bewaar je in de koelkast?

Als je groente, zoals komkommers, tomaten, paprika’s en uien, goed bewaart, zijn ze langer houdbaar. Ze bederven dan minder snel en de smaak blijft beter behouden. Maar bewaar je ze nu wel of niet in de koelkast?

Een kort overzicht van veel gegeten groenten en de beste bewaarplek vind je hieronder.

In de koelkast

 • Bladgroenten, zoals sla en andijvie, en koolsoorten zoals bloemkool, broccoli, spruiten kunnen het beste in de koelkast bewaard worden. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld prei en bleekselderij. Bewaar verse verpakte groenten, zoals komkommer of paprika, in de oorspronkelijke verpakking tot het moment dat je de groente gaat verwerken. Heb je de groenten zelf in een plastic zakje gedaan, bewaar ze dan in een geopende zak.
 • Voorgesneden groenten, moeten altijd in de koelkast bewaard worden, ongeacht om welke groente het gaat. Het is het beste om ze in de originele verpakking te bewaren.

Buiten de koelkast

 • Vruchtgroenten als tomaat, paprika en komkommer kun je bijvoorbeeld beter niet in de koelkast bewaren, want door de kou bederven ze sneller.

 • Wintergroenten zoals wortel, knolselderij en ui kun je beter niet in de koelkast bewaren, maar op een koele, droge en donkere plek, zoals een voorraadkast of, als je die niet hebt, in een keukenkastje of op de aanrecht uit de zon. Dan kun je ze twee tot vier weken bewaren.

Meer groentesoorten die je beter buiten de koelkast kunt bewaren.

sluiten
Welk fruit bewaar je in de koelkast?

Zacht fruit

Zachte fruitsoorten zoals aardbeien of frambozen blijven onafgedekt in een plat bord of schaal ongeveer 3 dagen goed in de koelkast. Zorg dat ze niet vochtig worden, leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. In de vriezer kun je aardbeien wel 8-12 maanden bewaren.

Druiven

Druiven groeien ook in gematigde gebieden en kunnen het best heel koud bewaard worden. Ze blijven in de koelkast 7 dagen goed, in plaats van 3 tot 4 dagen er buiten. Bewaar ze in een papieren zak of leg ze op een bord.

Appels

Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag verorbert, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.


Voorgesneden fruit

Gesneden en geschilde stukjes meloen, mango en kokos blijven het langste goed in de koelkast. Dek de stukjes goed af, liefst in een luchtdichte verpakking.

Deze fruitsoorten bewaar je buiten de koelkast.

sluiten
Hoe kun je fruit invriezen?

Veel fruit kun je invriezen, soms in stukjes en soms in zijn geheel. Handig om op een later moment te gebruiken. Voor het invriezen kun je ijsblokjesbakjes gebruiken, een plastic bakje met goed afsluitbare deksel of speciale diepvrieszakjes met zip lock.

Zo behoud je smaak en vitamines zo goed mogelijk:

 • Vries zacht fruit als aardbeien, frambozen, bessen in een plastic bakje of op een schaal. Zorg er wel voor dat je maar een dun laagje gebruikt, anders vriezen ze aan elkaar vast.  
 • Druiven en aardbeien kun je heel invriezen. Je kunt ze bijvoorbeeld bevroren als ijsklontjes gebruiken in dranken, maar ook ontdooien en gebruiken in de yoghurt of smoothie.  
 • Snijd citroenen en limoenen in plakjes en vries ze in in een bakje of diepvrieszakje. Je kunt de schijfjes bevroren of ontdooid in je water doen, maar ook gebruiken als garnering bij bijvoorbeeld vis of vlees.  
 • Heb je sinaasappels of grapefruits over? Pers ze uit en doe het sap in een ijsblokbakje of een plastic fles en vries in.
 • Kook appels, peren, mango, abrikozen, bramen, cranberries, pruimen, rabarber tot moes en vries dit in, in een ijsblokjesbakje of plastic bakje. Een prima fruithapje voor je baby of als basis voor een heerlijke chutney bij je curry. Door je yoghurt kan natuurlijk ook.  
 • Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water.
 • Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen. Vries ze in in een bakje of zakje. Bananen verliezen na het invriezen wel wat smaak. Gebruik ze bijvoorbeeld bevroren om ijs van te maken of gebruik het ontdooid in bananenbrood of een smoothie. Je kunt er ook een moes van maken en dit invriezen als fruithapje voor je baby.
sluiten

 

In de koelkast

Erbuiten

Groenten

 

 

Sla (inclusief gemengd), krop

X

 

Tomaat

 

X

Komkommer

 

X

Paprika

 

X

Roerbak-/wok-/stoofgroenten

X

 

Champignon

X

 

Sperzieboon

X

 

Witlof

X

 

Bospeen/ worteltjes

X

 

Winterpeen

 

X

Bloemkool

X

 

Ui

 

X

Prei

X

 

Broccoli

X

 

Groene, rode en witte kool, koolrabi, koolraap

 

X

Boerenkool, paksoi, romanesco

X

 

Spruitjes

X

 

Courgette

 

X

Aubergine

 

X

Spinazie

X

 

Andere bladgroenten

X

 

Andere vruchtgroenten

 

X

Aardappel

 

 

 

 

 

Fruit

 

 

Appel

X

 

Sinaasappel

 

X

Banaan

 

X

Mandarijn

 

X

Aardbei

X

 

Frambozen

X

 

Ander zacht fruit

X

 

Druif

X

 

Peer

X

 

Kiwi

X

 

Meloen geel/ galia

 

X

Nectarine

 

X

Citroen

 

X

Avocado

 

X

Hoelang kun je een geopend product bewaren?

Bewaaradvies voor dit geopende product

Icoon van een koelkast
in de koelkast
Icoon van een kastdeur
in de keukenkast
Icoon van een diepvries
in de vriezer
Icoon van een fruitschaal
op de fruitschaal
Icoon van een koelkast
Bewaartip voor dit product
Icoon van een koelkast
Hoe weet ik of een product niet meer goed is?