Komkommers en andere vruchtgroenten, zoals tomaat en paprika, bewaar je het beste in de kelder, berging, of op een koele plaats in de keuken. Daar blijven ze langer goed dan in de koelkast.
Hoe bewaar je deze veel gegeten groenten?
Komkommer
Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging. Laat de komkommer in zijn folie zitten. Dat verlengt de houdbaarheid met een week.
Tomaten
Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven. Eet tomaten alleen als ze rijp zijn. In onrijpe, groene tomaten zit de gifstof tomatine, die schadelijk voor je kan zijn.
Uien en aardappelen
Uien en aardappelen bewaar je niet in de koelkast, maar op een donkere, koele en droge plaats. Uien nemen snel vocht op en dan gaan ze rotten. Bewaar ze daarom niet in een plastic zak, daarin worden ze snel vochtig. In een kelder of schuur blijven ze wel een maand goed. Je kunt ze ook bewaren in een netje.
Let op: uien kunnen snel smaakjes overnemen. Leg ze dus niet naast knoflook.
Winterpeen
Winterpeen is een echte bewaargroente, net als pastinaak en knolselderij. Ze zijn het meest gebaat bij een koele, droge plek buiten de koelkast (12-15 °C). In de groentelade of in een plastic zak is het vaak te vochtig, waardoor schimmel kan ontstaan. Vroeger werden ze vaak in een kist met zand bewaard.
Aubergine en paprika
Leg aubergine en paprika buiten de koelkast, maar
niet op de fruitschaal en niet bij de tomaten. Ze zijn gevoelig voor ethyleen,
een gas dat bananen, peren, appels en tomaten uitscheiden. Ze krijgen daardoor
plekken en gaan bitterder smaken.
Groentesoorten die je beter in de koelkast kunt bewaren.