Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Waar bewaar ik groente en fruit?

Wist je dat...

- Groenten het beste in de oorspronkelijke verpakking bewaard blijven?
- Komkommer, tomaat, sla, wortel en ui de meest verspilde groenten zijn?

Welk fruit bewaar je buiten de koelkast?
Citroen en andere citrusvruchten kun je het beste koel en donker, buiten de koelkast bewaren. Gemiddeld houd je ze 14 dagen goed. Heb je een beetje sap nodig in een gerecht? Prik er een gaatje in en snijd hem niet helemaal door, zo blijft hij langer goed.

Banaan en andere exotische fruitsoorten hebben last van zogenaamd koudebederf. Als ze bij een temperatuur onder de 7 °C bewaard worden gaan de cellen kapot, verliezen ze vocht en zijn ze gevoelig voor rotten. Als ze in de koelkast bewaard worden, vlakken ze af in smaak. Dat geldt ook voor veel exotische fruitsoorten. Bewaar deze fruitsoorten liever in een koele voorraadkast.

Gesneden fruit bewaar je het beste afgedekt in de koelkast.

Deze fruitsoorten bewaar je  in de koelkast.
sluiten
Welke groenten bewaar je buiten de koelkast?

Komkommers en andere vruchtgroenten, zoals tomaat en paprika, bewaar je het beste in de kelder, berging, of op een koele plaats in de keuken. Daar blijven ze langer goed dan in de koelkast.

Hoe bewaar je deze veel gegeten groenten?

Komkommer

Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging. Laat de komkommer in zijn folie zitten. Dat verlengt de houdbaarheid met een week.Tomaten

Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven. Eet tomaten alleen als ze rijp zijn. In onrijpe, groene tomaten zit de gifstof tomatine, die schadelijk voor je kan zijn.

Uien en aardappelen

Uien en aardappelen bewaar je niet in de koelkast, maar op een donkere, koele en droge plaats. Uien nemen snel vocht op en dan gaan ze rotten. Bewaar ze daarom niet in een plastic zak, daarin worden ze snel vochtig. In een kelder of schuur blijven ze wel een maand goed. Je kunt ze ook bewaren in een netje.

Let op: uien kunnen snel smaakjes overnemen. Leg ze dus niet naast knoflook.

Winterpeen

Winterpeen is een echte bewaargroente, net als pastinaak en knolselderij. Ze zijn het meest gebaat bij een koele, droge plek buiten de koelkast (12-15 °C). In de groentelade of in een plastic zak is het vaak te vochtig, waardoor schimmel kan ontstaan. Vroeger werden ze vaak in een kist met zand bewaard.

Aubergine en paprika

Leg aubergine en paprika buiten de koelkast, maar niet op de fruitschaal en niet bij de tomaten. Ze zijn gevoelig voor ethyleen, een gas dat bananen, peren, appels en tomaten uitscheiden. Ze krijgen daardoor plekken en gaan bitterder smaken.

Groentesoorten die je beter in de koelkast kunt bewaren.

sluiten
Welke groente bewaar je in de koelkast? En welke erbuiten?
Sommige soorten groente, zoals sla en bloemkool, bewaar je in de koelkast. Andere groentesoorten, zoals tomaat en komkommer, bewaar je juist beter buiten de koelkast. Als je groenten op de goede plek bewaart, zijn ze langer houdbaar. Ze bederven dan minder snel en de smaak blijft beter behouden.

Sommige groenten bewaar je in de koelkast, andere erbuiten. Bekijk hier hoe het zit.

Een kort overzicht van veel gegeten groenten en de beste bewaarplek.

Welke groente bewaar je in de koelkast?

 • Bladgroenten zoals sla, andijvie, spinazie, witlof, bosui, paksoi, snijbiet en ook bleekselderij en prei kunnen het beste in de koelkast worden bewaard.
 • Koolsoorten zoals bloemkool, broccoli, spruiten kunnen het beste in de koelkast bewaard worden. Gesloten kolen zoals spitskool, groene kool of rode kool zijn het langst houdbaar in de koelkast, maar kunnen ook buiten de koelkast worden bewaard.
 • Voorgesneden of geschraapte groenten zoals voorgesneden roerbakgroenten en geraspte wortelen moeten altijd in de koelkast worden bewaard. Het maakt daarbij niet uit om welke groente het gaat. Het is het beste om ze in de originele verpakking te bewaren. Ook groente die je zelf hebt (aan)gesneden, moet je altijd in de koelkast bewaren.
 • Sperziebonen en verwante soorten zoals peultjes en sugarsnaps blijven een paar dagen goed in de koelkast. Let op dat je ze niet langer dan 4 dagen bewaart. Anders kunnen ze zwarte vlekken krijgen van de kou (onder de 5 °C). Als je sperziebonen langer wilt bewaren, kun je ze eventueel tot 5 dagen buiten de koelkast bewaren.
 • Champignons en andere paddenstoelen (officieel geen groente, maar vaak wel tot de groente gerekend). Bewaar ze in de originele verpakking in de koelkast.

Tip: gebruik de groentelade

Groenten bevatten veel vocht en zijn daarom gevoelig voor uitdroging. De groentelade zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid hoger is dan in de rest van de koelkast, bewaar de groente dus bij voorkeur in de lade en in de originele verpakking.

Welke groente bewaar je buiten de koelkast?

 • Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie. Laat ze in de oorspronkelijke verpakking zitten tot het moment dat je de groente gaat verwerken. Zo voorkom je dat ze uitdrogen. Heb je de groenten zelf in een plastic zakje gedaan, bewaar ze dan in een geopende zak.
 • Wintergroenten zoals winterwortel, knolselderij, pastinaak, pompoen, bieten en ui kun je beter bewaren op een koele, droge en donkere plek (liefst bij 12-15 °C).. Denk aan een voorraadkast of, als je die niet hebt, in een keukenkastje of op de aanrecht uit de zon. Dan kun je ze 2 tot 4 weken bewaren.

Bij warm weer wel in koelkast

Als in de zomer de temperatuur oploopt, tot ongeveer boven de 25 °C, dan is het wel verstandiger om deze groenten in de koelkast te bewaren.

Tip: gebruik een aparte groenteschaal

Het is beter om groente in een aparte schaal of apart kistje te bewaren, en niet bij fruit op de fruitschaal. Zo blijft de groente (en ook het fruit) langer goed. Een koele donkere plaats is het beste. Denk aan een voorraadkast.

Zoek groente op in de Bewaarwijzer

Hoe je verschillende groenten het beste bewaart, kun je zien in de Bewaarwijzer. Je vindt er het bewaaradvies van zo'n 2.000 producten.

sluiten
Welk fruit bewaar je in de koelkast?

Zacht fruit

Zachte fruitsoorten zoals aardbeien of frambozen blijven onafgedekt in een plat bord of schaal ongeveer 3 dagen goed in de koelkast. Zorg dat ze niet vochtig worden, leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. In de vriezer kun je aardbeien wel 8-12 maanden bewaren.

Druiven

Druiven groeien ook in gematigde gebieden en kunnen het best heel koud bewaard worden. Ze blijven in de koelkast 7 dagen goed, in plaats van 3 tot 4 dagen er buiten. Bewaar ze in een papieren zak of leg ze op een bord.

Appels

Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag verorbert, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.


Voorgesneden fruit

Gesneden en geschilde stukjes meloen, mango en kokos blijven het langste goed in de koelkast. Dek de stukjes goed af, liefst in een luchtdichte verpakking.

Deze fruitsoorten bewaar je buiten de koelkast.

sluiten
Hoe kun je fruit invriezen?

Veel fruit kun je invriezen, soms in stukjes en soms in zijn geheel. Handig om op een later moment te gebruiken. Voor het invriezen kun je ijsblokjesbakjes gebruiken, een plastic bakje met goed afsluitbare deksel of speciale diepvrieszakjes met zip lock.

Zo behoud je smaak en vitamines zo goed mogelijk:

 • Vries zacht fruit als aardbeien, frambozen, bessen in een plastic bakje of op een schaal. Zorg er wel voor dat je maar een dun laagje gebruikt, anders vriezen ze aan elkaar vast.  
 • Druiven en aardbeien kun je heel invriezen. Je kunt ze bijvoorbeeld bevroren als ijsklontjes gebruiken in dranken, maar ook ontdooien en gebruiken in de yoghurt of smoothie.  
 • Snijd citroenen en limoenen in plakjes en vries ze in in een bakje of diepvrieszakje. Je kunt de schijfjes bevroren of ontdooid in je water doen, maar ook gebruiken als garnering bij bijvoorbeeld vis of vlees.  
 • Heb je sinaasappels of grapefruits over? Pers ze uit en doe het sap in een ijsblokbakje of een plastic fles en vries in.
 • Kook appels, peren, mango, abrikozen, bramen, cranberries, pruimen, rabarber tot moes en vries dit in, in een ijsblokjesbakje of plastic bakje. Een prima fruithapje voor je baby of als basis voor een heerlijke chutney bij je curry. Door je yoghurt kan natuurlijk ook.  
 • Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water.
 • Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen. Vries ze in in een bakje of zakje. Bananen verliezen na het invriezen wel wat smaak. Gebruik ze bijvoorbeeld bevroren om ijs van te maken of gebruik het ontdooid in bananenbrood of een smoothie. Je kunt er ook een moes van maken en dit invriezen als fruithapje voor je baby.
sluiten

 

In de koelkast

Erbuiten

Groenten

 

 

Sla (inclusief gemengd), krop

X

 

Tomaat

 

X

Komkommer

 

X

Paprika

 

X

Roerbak-/wok-/stoofgroenten

X

 

Champignon

X

 

Sperzieboon

X

 

Witlof

X

 

Bospeen/ worteltjes

X

 

Winterpeen

 

X

Bloemkool

X

 

Ui

 

X

Prei

X

 

Broccoli

X

 

Groene, rode en witte kool, koolrabi, koolraap

 

X

Boerenkool, paksoi, romanesco

X

 

Spruitjes

X

 

Courgette

 

X

Aubergine

 

X

Spinazie

X

 

Andere bladgroenten

X

 

Andere vruchtgroenten

 

X

Aardappel

 

 

 

 

 

Fruit

 

 

Appel

X

 

Sinaasappel

 

X

Banaan

 

X

Mandarijn

 

X

Aardbei

X

 

Frambozen

X

 

Ander zacht fruit

X

 

Druif

X

 

Peer

X

 

Kiwi

X

 

Meloen geel/ galia

 

X

Nectarine

 

X

Citroen

 

X

Avocado

 

X