Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Bestrijdingsmiddelen

Alles over eten en gewasbescherming

Bestrijdingsmiddelen beschermen groente en fruit tegen schimmels, ongedierte, onkruid en insecten. Op deze pagina lees je alles over de veiligheid, gezondheid, handhaving, toepassing en duurzaamheid van bestrijdingsmiddelen.

Bestrijdingsmiddelen

Welke soorten bestrijdingsmiddelen zijn er? En zitten er gezondheidsrisico's aan? Je leest meer over bestrijdingsmiddelen in de Encyclopedie.

Tip!

Wil je geen groente en fruit bespoten met chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen? Koop dan biologisch groente en fruit. Dit zijn onder andere te herkennen aan dit logo.

Vraag en antwoord over bestrijdingsmiddelen

  • Is biologisch eten gezonder? In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het...
  • Moet ik fruit schillen vanwege bestrijdingsmiddelen? Dat is niet nodig. De risico's van de resten van bestrijdingsmiddelen die op fruit worden gevonden zijn verwaarloosbaar klein, als ze al gevonden worden. Bovendien kun je...
 
 
 
 
 
 

Telers aan het woord over bestrijdingsmiddelen

In dit filmpje laat een teler van appels en peren zien hoe hij plagen als bloedluizen en fruitmotten te lijf gaat door ze te misleiden met hormonen van vrouwtjesmotten.
In dit filmpje laat een tomatenteler uit het Westland zien hoe hij plagen als de witte vlieg en bladluis te lijf gaat met behulp van sluipwespen.
In dit filmpje laat een aardbeienteler uit Noord-Brabant zien hoe zij wortelaaltjes te lijf gaat met behulp van planten (Afrikaantjes).
 
 

Factsheet bestrijdingsmiddelen

Open de pdf of lees hieronder direct de factsheet