Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat zijn gezonde eetgewoonten voor mijn kind?

De eerste 5 jaar van je kind zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van eetgewoonten. Gezond eten, samen aan tafel eten, duidelijke regels maken voor snoep: dat zijn allemaal dingen waar je niet vroeg genoeg mee kunt beginnen.
Eerste hapjes-opvoedquiz Eerste hapjes-opvoedquiz

In deze quiz krijg je 6 vragen over eetgewoonten van je baby. Wat doe jij bijvoorbeeld als je kind het eten uitspuugt? En hoe ziet jouw eettafel eruit? Klik het antwoord aan dat het beste bij jou past. 

7 tips voor een gezonde opvoeding

Lees de tips hieronder en maak eigen regels. Heldere afspraken geeft je kind duidelijkheid en houvast. Heb je een partner? Maak de regels dan samen.

Tip 1: Jij bepaalt wat en wanneer je kind eet, je kind bepaalt hoeveel hij eet

Je kindje kan bijna alles eten wat jij eet. Je hoeft dus niet iets anders klaar te maken speciaal voor je kind.

Je kind mag bepalen hoeveel hij eet. Het bordje hoeft niet leeg. Als jij je kind eten opdringt, eet hij misschien te veel. Als hij vaak te veel eet, dan kan dat leiden tot overgewicht. Bovendien voelt je kind zo minder goed dat hij vol zit. Ook dat kan op den duur leiden tot overgewicht. Straf je kind dan ook niet als hij zijn gezonde eten niet opeet. Straf kan er voor zorgen dat je kind negatief gaat denken over gezond eten.

Maak je geen zorgen als je kind een keer of een poosje wat slechter eet. Blijf gewoon proberen. En bedenk dat een kind dat groeit en levendig is, genoeg binnen krijgt. Ben je er toch niet gerust op, bespreek je zorgen dan op het consultatiebureau.

Tip 2: Zorg voor vaste eet- en drinkmomenten

Met de melkvoeding bepaalde je kind nog wanneer hij wilde eten, maar als je overgaat naar vaste voeding is het goed om toe te werken naar vaste eetmomenten, bijvoorbeeld: ontbijt – tussendoor – lunch – tussendoor – warme maaltijd. Vaste momenten leren je kind om niet de hele dag door te eten en te drinken. Bekijk hoe een dag eruit kan zien van een baby van 8 maanden en van 10 maanden in de voorbeelddagmenu’s.

Plan de tussendoortjes niet vlak voor een maaltijd. En geef niet meer dan 4 keer wat tussendoor. Dat is slecht voor de tanden en kan de trek in de hoofdmaaltijden verstoren. Zorg ook dat je op tijd eet, en niet als het eigenlijk tijd is om te gaan slapen. Als je kind te moe is, heeft hij geen aandacht en geen trek meer.

Tip 3: Eet gezellig aan tafel

Voor kinderen die nog aan veel nieuwe smaken moeten wennen zijn rust, sfeer en aandacht extra belangrijk. Eet daarom samen aan tafel zodra je kind hapjes gaat eten. Ook is het belangrijk dat hij jou met smaak ziet eten, dat maakt het voor hem aantrekkelijker om nieuwe smaken te proberen.

Aan tafel eten leert je kind dat het nu tijd is om iets te eten. Probeer de nadruk niet te veel te leggen op het ‘moeten eten’. Maak er een gezellig moment van.

Door altijd aan tafel te eten leert je kind dat het nu tijd is om iets te eten.

Ga je van tafel, dan is het eten voorbij. Heeft je kind niks of weinig gegeten? Prima. Ruim de tafel gewoon af. Geef niet iets extra’s tussendoor, want dan vergaat de honger voor de volgende maaltijd. Bovendien houd je het slechte eten tijdens de maaltijd in stand als je kind er op rekent dat hij iets anders krijgt. En morgen is er weer een dag!

Tip 4: Uit die tv!

Televisiegeluid leidt erg af. Dat geldt voor volwassenen, maar nog meer voor kinderen. Eet zelf met aandacht en geef je kind aandacht als hij eet. Trouwens: een boekje lezen, de krant lezen, een spelletje doen, een filmpje kijken op je mobiele telefoon of laptop… doe dit liever niet tijdens het eten.

Tip 5: Geef het goede voorbeeld

Je kind kijkt naar wat jij eet en wanneer jij eet. En wil dat na-apen. Neem je bijvoorbeeld vaak fruit en tomaatjes tussendoor, dan wil je kind dat ook. Maar ook ongezond gedrag zal hij willen na-apen: als je bijvoorbeeld zelf de hele dag door eet, zal je kindje dat straks ook willen. Laat zien dat je gezond eet, dan wordt dat normaal voor je kind.

Tip 6: Eten is geen troost of beloning

Als je je kind nu beloont of troost met eten, dan zal je kind later zichzelf misschien ook troosten of belonen met eten. En dat kan weer leiden tot overgewicht. Speel of dans liever even met je kind, lees een boekje zing een liedje. Een knuffel werkt altijd. Beloon je kind ook niet met ander eten, zoals een toetje, als hij zijn groente opeet. Je kind kan dan gaan denken dat groenten eigenlijk niet lekker zijn. Of hij nu goed of slecht heeft gegeten: het toetje hoort erbij of niet.

Eten is geen troost of beloning. Troost liever met aandacht.

Tip 7: Maak eten bespreekbaar met anderen, zoals je ouders

Wanneer je kind vaak bij iemand speelt of bij opa en oma is, kunnen daar andere regels gelden dan jij zou willen. Als dat zo is en je vindt dat vervelend: maak het bespreekbaar! Het is helemaal niet gek om afspraken te maken over het geven van snoep en drinken.

Tips:

  • Bepaal eerst wat voor jou echt belangrijk is in de opvoeding.
  • Zoek een rustig moment om het gesprek aan te gaan met andere ouders of opa en oma.
  • Toon begrip en leg uit waarom jij het belangrijk vindt dat ze iets op jouw manier doen.
  • Gebruik de 'ik-vorm'. Zeg bijvoorbeeld "ik zou het fijn vinden als jullie thee geven in plaats van sap".