
Ja. In abrikozenpitten zitten gevaarlijke
plantengifstoffen (cyanogene
glycosiden). In het lichaam kunnen deze
plantengifstoffen worden omgezet in cyanide (blauwzuur). Een hoge dosis
cyanide kan de
ademhaling belemmeren en een hartstilstand veroorzaken. Ook het
eten van perzikenpitten, pruimenpitten, kersenpitten en avocadopitten kan
gezondheidsproblemen veroorzaken.
Als je een keer per ongeluk een pitje van bijvoorbeeld een appel of een kers doorslikt, dan kan dat niet direct kwaad. De pit wordt niet verteerd door het lichaam en wordt gewoon uitgepoept. Als je de pit kapot kauwt kan er wel een kleine hoeveelheid vrijkomen. Dat is niet gelijk een probleem. Maar vermaal de pitten liever niet in een blender of met een staafmixer om ze over je eten of in een smoothie te strooien.
Geen wondermiddel
Er zijn op internet
veel jubelende verhalen te vinden over het eten van abrikozenpitten. Dat het
bijvoorbeeld helpt tegen kanker. Of over vermalen avocadopitten. Die zouden
helpen bij afvallen, darmproblemen, het cholesterol verlagen, enzovoorts. Deze
effecten zijn niet bewezen.
Grondig onderzoek
Wat wél
bewezen is, is dat je flink ziek kunt worden door het eten van pitten van
steenvruchten, zoals abrikozenpitten, perzikenpitten, pruimenpitten, kersenpitten of
avocadopitten. Ook zijn deze plantenstoffen te vinden in perenpitten en appelpitten. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid ( EFSA) heeft in 2016 berekend dat een volwassene
bij het eten van een hele rauwe abrikozenpit al de veilige gezondheidslimiet kan
overschrijden. Bij
kinderen is deze limiet nog lager, dus lopen zij eerder risico er ziek van te
worden.
Cyanogene glycosiden
Cyanogene glycosiden zitten ook in bijvoorbeeld bittere
amandelen, vlierbessen, lijnzaad of exotische knolgewassen, zoals cassave. De
amandelen die in de winkel te koop zijn, zijn vaak zoete amandelen en vormen
geen problemen. Het eten van abrikozen als fruit levert ook geen problemen op.