Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat is beter: bronwater, mineraalwater of kraanwater?

Water is hartstikke gezond. Er zitten geen calorieën in en het tast je tanden niet aan. In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken. Verder is er bronwater en mineraalwater te koop, met en zonder koolzuur. Wat is het verschil?

Kraanwater

Het Nederlandse kraanwater behoort tot het beste ter wereld. Je kunt jezelf dus een hoop geld besparen door kraanwater te drinken. Voor 1 euro kun je het hele jaar water drinken, als je uitgaat van 1,5 liter per persoon per dag. Met flessenwater ben je 150 tot 500 keer duurder uit. Daarnaast blijkt kraanwater honderden malen beter voor het milieu dan flessenwater en alle andere dranken uit de fles. Koop je toch voorverpakt water, spaar dan het milieu door een statiegeldfles te kopen in plaats van een wegwerpfles. Of hergebruik het flesje door het te hervullen met kraanwater. Lees meer over hygiëne bij hervullen.

In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken.

Heb je loden leidingen in huis? Of woon je in een huis met nieuwe leidingen of nieuwe kranen? Dan gelden er adviezen voor het gebruik van kraanwater. Bekijk deze adviezen.

Bronwater

Dit water wordt gewonnen uit natuurlijke of onderaardse bronnen. Het wordt verder niet behandeld of gezuiverd, het belandt dus puur in de fles. Soms wordt het gewonnen uit dezelfde laag in de grond als kraanwater.

Mineraalwater

Mineraalwater hoeft niet te voldoen aan de eisen van ons kraanwater. In mineraalwater zitten soms wel wat meer minerale zouten dan in kraanwater. Soms zijn ze erg zout. Wil je weten of het mineraalwater niet te zout is? Lees dan het etiket. Als je daar leest dat er er meer dan 0,02 gram zout (20 milligram zout) per 100 milliliter inzit, bevat het water meer zout dan er gemiddeld in kraanwater zit. 20 milligram zout komt overeen met 8 milligram natrium.

Bron- en mineraalwater met koolzuur

Water met koolzuur (prik) is iets zuurder dan water zonder koolzuur. Maar het is niet zo zuur dat het slecht is voor je tanden. Je kunt het elke dag drinken, al is het beter om te kiezen voor kraanwater, vanwege het milieu en je portemonnee.

Water met smaakje

In de supermarkt is ook water te koop met een smaakje, bijvoorbeeld met citroen, perzik of munt. Als er alleen een smaakaroma is toegevoegd levert dit water met een smaakje geen calorieën en staat het in de Schijf van Vijf. Waters waaraan zuren, zoals citroenzuur, zijn toegevoegd zijn minder goed voor het gebit.

Als je water met een smaakje koopt in de winkel, dan is het goed om op het etiket te kijken wat er in zit. Er worden ook vitaminewaters verkocht waaraan suiker is toegevoegd. Die pretenderen gezond te zijn, vanwege de vitamines die erin zitten. Maar die drankjes kun je beter laten staan. Er zit veel suiker in en als je gezond eet via de Schijf van Vijf, dan heb je die extra vitamines niet nodig.