Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe zwaar mag ik zijn?

Misschien ben je te zwaar of juist wel te licht. Dat kan je berekenen door te kijken naar je gewicht in verhouding tot je lengte, oftewel je Body Mass Index (BMI). Daarnaast gebruiken we de omtrek van je buik om te bepalen of je een gezond gewicht hebt.

BMI berekenen

Je berekent je BMI door je gewicht in kilo’s te delen door je lengte in meters in het kwadraat. Als je bijvoorbeeld 65 kilo weegt en je bent 1,70 meter lang, dan bereken je je BMI als volgt: 65 kilo / (1,70 x 1,70 meter) = 22,5. Bereken gemakkelijk je BMI met onze BMI-meter. Hier kan je ook lezen wat de uitslag betekent.

Heb jij een gezond gewicht? Bereken je BMI.

Middelomtrek

Naast je BMI is ook je middelomtrek van belang. Vet in en rond je buik is namelijk nadeliger voor je gezondheid dan vet op je heupen en je billen. Je middelomtrek meet je als volgt:

  • Ga rechtop staan. Meet op je blote huid tussen je onderste rib en de bovenkant van je bekken. Houd het meetlint niet te strak, adem uit en lees je middelomtrek af.

Mannen zitten in het risicogebied bij een middelomtrek van 94 tot 102 centimeter en hebben een te hoge middelomtrek bij 102 centimeter of meer. Vrouwen zitten in een risicogebied bij een middelomtrek van 80 tot 88 centimeter en hebben een te hoge middelomtrek bij 88 centimeter of meer.

Voor mensen van Aziatische afkomst zijn er andere grenswaarden. Voor volwassenen van 70 jaar en ouder zijn er geen grenswaarden voor de middelomtrek.

Combinatie BMI en middelomtrek

Als je BMI te hoog of te laag is, heb je meer risico op bepaalde ziekten. Datzelfde geldt als je middelomtrek te hoog is. Meestal geven de BMI en de middelomtrek dezelfde uitkomst. Het kan zijn dat dit niet zo is. Zo kan je een gezond gewicht hebben, maar toch een te hoge middelomtrek. Of een te hoog gewicht, maar toch een gezonde middelomtrek. Hieronder bespreken we wat je dan het beste kan doen.

Gezonde BMI, maar te hoge middelomtrek

Heb je een gezond gewicht (BMI van 18,5 tot 25), maar een te hoge middelomtrek? Houd je gewicht dan in ieder geval stabiel zodat je middelomtrek niet hoger wordt. Dit doe je met gezonde voeding en voldoende beweging.

Te hoge BMI, maar een gezonde middelomtrek

Is je BMI te hoog (BMI vanaf 25), maar je middelomtrek gezond of verhoogd? We adviseren je om je middelomtrek voor de zekerheid nog een keer te meten. Hierbij kun je iemand uit je omgeving of een professional om hulp vragen. Bekijk ook onze video over middelomtrek meten:

Teaserafbeelding voor video ''

Heb je een BMI tussen de 25 en 35 en is je middelomtrek gezond of verhoogd? Probeer dan in ieder geval niet aan te komen door gezond te eten en voldoende te bewegen. Wanneer je af wilt vallen, doe dit dan op een verantwoorde manier. Werk in kleine stappen naar een blijvend gezonde(re) leefstijl en een gezonder gewicht. Lukt dit niet of wil je hier begeleiding bij, maak dan een afspraak bij een gewichtsconsulent. Heb je een medische aandoening of ziekte, maak dan een afspraak bij de diëtist.

Bij een BMI van 35 of meer adviseren we sowieso om te overleggen met een diëtist of huisarts voor advies of een doorverwijzing voor hulp bij afvallen. Het maakt daarbij niet uit hoe hoog je middelomtrek is.

BMI en middelomtrek fanatieke krachtsporters

Ben je een fanatieke krachtsporter? Dan kan het zijn dat je BMI in de categorie overgewicht valt, terwijl je geen hoge vetmassa hebt. In dat geval is de middelomtrek een goede aanvullende maat om het gezondheidsrisico in kaart te brengen. Is je middelomtrek gezond, dan hoef je niet af te vallen. Ook kun je bij een diëtist je vet- en spiermassa laten bepalen, om vast te stellen of je lichaamssamenstelling gezond is.

Eetdagboek bijhouden

Met Mijn Voedingscentrum kun je bijhouden hoeveel je eet. Dit online dagboek berekent hoeveel energie en voedingsstoffen je binnenkrijgt. Je kunt dus hiermee zien of je in de buurt zit van de richtlijn hoeveel calorieën je per dag mag. Daarnaast zie je welke producten veel calorieën bevatten.