Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Opgewarmd en wakker geschud

Dr. Ir. Corné van Dooren

Dr. Ir. Corné van Dooren

Oud medewerker - expert duurzaam eten
30 november 2015
Afgelopen week was ik op de FENS in Berlijn, het 12e Europese voedingskundecongres. Daar praatten bijna 2.000 voedingskundigen uit de hele wereld elkaar bij over voeding en gezondheid tijdens elke levensfase.

Wat mij opviel aan deze editie was dat voor het eerst een volledig programmaonderdeel over duurzame voedingspatronen ging, een signaal dat gezondheid en duurzaamheid elkaar verder omarmen.

De echte wake-up call kwam pas de laatste ochtend, van professor Tim Benton van de University of Leeds en voorzitter van het Britse Global Food Security Programme. Met de Parijse klimaattop voor de deur was het voor velen een eyeopener dat ons voedsel met 30% de grootste bijdrage levert aan de klimaatbelasting van huishoudens. Dat is meer dan autorijden, vakanties of verlichting.

Als we op dezelfde voet doorgaan, zorgt de voedselproductie alleen al voor 2°C opwarming van de aarde in 2050. En dan te bedenken dat een baby die vandaag geboren wordt wellicht zal leven tot 2099. Het was ook een oproep om onze voedselproductie en consumptiepatronen af te stemmen op de toekomst van onze kinderen.

Eerder die week had Dr. Christina Tirado van de University of California er op gewezen dat door het broeikaseffect bepaalde gewassen tot 20% minder eiwit en mineralen zullen gaan bevatten. Bovendien vertelde ze dat extreme weersomstandigheden vaker tot misoogsten zullen leiden. Daar kunnen ze in Californië over meepraten.

Alexandre Meybeck, beleidsmedewerker bij de wereldvoedselorganisatie FAO zei dat we de oplossing moeten zoeken in traditionele, lokale voedingspatronen met een lage milieu-impact. Zeker al je je bedenkt dat we 60% meer voedsel moeten produceren in 2050, vanwege een groeiende wereldbevolking en meer vraag naar vlees.

Het traditionele, overwegend plantaardige Mediterrane voedingspatroon is volgens hem een mooi voorbeeld hoe gezond en duurzaam samengaan. Dat biedt een smakelijk perspectief. Die combinatie van gezondheid en duurzaamheid staat ook in mijn werk centraal.

Corné van Dooren, expert Duurzaam Eten