Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe jouw huis je kan helpen om minder te snoepen

Dr. Roel Hermans

Dr. Roel Hermans

Oud-Expert voeding en gedrag
28 maart 2018
Iedere ochtend worden er in Nederland mensen wakker met het idee dat zij het vanaf vandaag anders gaan doen. Dat de tijd nu écht aangebroken is om gezonder te gaan eten of een paar kilo af te vallen.

Gedurende de dag merken we echter dat willen toch net iets anders is dan iets doen. De geur van pas gebakken koekjes, een zak chips in een van de keukenkastjes of de aanblik van verschillende kleuren paaseitjes op tafel. Het is moeilijk weerstand bieden tegen al dat lekkers om ons heen. De gedragsverandering die nodig is voor het aanpassen van ons eetgedrag, is vaak een behoorlijke uitdaging.



Onze keuze om iets te eten of te drinken wordt meestal onbewust gemaakt. We hebben namelijk niet voldoende tijd en energie om constant na te denken over alles wat we eten of drinken. Wat en hoeveel we eten of drinken is dan ook vaak gewoontegedrag. Gedrag dat zich door de jaren heen heeft ontwikkeld en uitgevoerd wordt zonder nadenken. Daarnaast reageren we vooral impulsief op al die eetprikkels om ons heen. Prikkels die ons stimuleren om nog een hap of slok te nemen. Waarom uitstellen als je er nu van kunt genieten?

Je zou jezelf natuurlijk kunnen aanleren om al die verleidingen te weerstaan. Door bijvoorbeeld elke keer tot tien te tellen als je iets te drinken of eten ziet in je huis. Maar is dit realistisch? Het kost namelijk heel veel wilskracht en energie om jezelf telkens hardop af te vragen of je die ene koek, reep of snack wel écht wilt eten.

Ik wil je graag een andere strategie aanbevelen. Een strategie die eenmalig wat moeite kost, maar je erna veel voordeel gaat opleveren. 

Mijn advies: probeer je huis eens zo in te richten dat het jou onbewust helpt om gezonder te eten of een paar kilo af te vallen. Zet bijvoorbeeld dat schaaltje met paaseitjes uit het zicht, haal geen chips of frisdrank meer in huis en berg het pak koekjes ‘voor bij de koffie’ op in een mooie trommel. Door deze verleidelijke eetprikkels uit je zicht te verbannen, gebruik je de ‘zwakte’ van onze hersenen -het impulsief reageren op verleidelijke eetprikkels– in je voordeel. Wat je niet ziet of in huis hebt, brengt je ook niet in de verleiding!

Wil je jezelf nu helpen om gezonder te eten? Zet dan eens een fruitschaal met verschillende soorten fruit midden op tafel. Of een schaaltje met groente, bijvoorbeeld snacktomaatjes of komkommer. Zet het dichtbij én in het zicht. Het ziet er niet alleen mooi uit met al die gezonde kleuren, het herinnert je er ook aan om groente te eten.

Dus onthoud: 'gezond in het zicht, ongezond uit het zicht'. Zo help je jezelf een handje om gezonder te eten of minder te snoepen. In deze video krijg je meer uitleg:



Hulp nodig bij het gezonder inrichten van je huis? Bekijk dan snel de pagina 'Hoe richt ik mijn huis gezond in' en vul de online tool in. Zo krijg je meteen een aantal tips die bij jouw situatie passen.

Klaar? Ik ben benieuwd naar hoe jij je huis beter hebt ingericht om gezonder te eten of een paar kilo af te vallen. Deel het gerust met ons via social media!  

Roel Hermans, expert voeding en gedrag