Soms moeten dingen in de week liggen voor het beste resultaat. Zo ook peulvruchten. Afgelopen week stonden deze volop in de belangstelling. De Gezondheidsraad kwam in haar nieuwe richtlijnen goede voeding voor het eerst met een specifiek advies voor peulvruchten: “Eet wekelijks peulvruchten.” Voorzitter Daan Kromhout: “Van bonen is overtuigend aangetoond dat ze het cholesterol verlagen. Daarnaast zijn ze een goede vleesvervanger. Ik ben al jaren een pleitbezorger van de boon en ben blij dat bonen een prominente rol hebben gekregen in de nieuwe Richtlijnen.”
Peulvruchten is een verzamelnaam voor onder andere bruine bonen, kapucijners, kievitsbonen, limabonen, kidneybonen, spliterwten, kikkererwten, linzen, soja en pinda’s (de Gezondheidsraad rekent pinda’s tot de noten). Het zijn de zaden uit de peulen van een zogenoemde vlinderbloemige plant. Peulen bestaan uit 2 vruchtbladen waar binnenin zaden groeien en die open springen als ze rijp zijn.
Hoewel er een lange traditie is in Nederland is van het eten van peulvruchten zijn ze nog meer vergeten dan de vergeten groenten. Hoewel de variatie enorm is, worden er nog zo weinig soorten gekweekt dat er bijna sprake is van beschermde boonsoorten. De agrariërs staan al te trappelen om extra bruine bonen in te zaaien.
Maar een advies is niet voldoende om de consumptie te veranderen, daar is meer voor nodig. Dat ‘meer’ kwam half november met de lancering van het Internationale Jaar van de Boon 2016. Nederland heeft een heus Nationaal Bonen Comité om de ‘blije boon’ letterlijk en figuurlijk komend jaar op de kaart te zetten. Koks, culinair journalisten, cateraars, supermarkten en natuurlijk ook het Voedingscentrum omarmen de boon.
De gezondheids- en duurzaamheidsvoordelen worden al lang erkend door het Voedingscentrum, te zien aan de aanwezigheid van de boon in de Schijf van Vijf sinds 1953. Bonen hebben qua duurzaamheid namelijk diverse voordelen, zeker als vleesvervanger. Ze hebben een lage ecologische voetafdruk, ze binden stikstof waardoor er weinig kunstmest nodig is, ze zijn lang houdbaar en ze komen vaak van eigen bodem. Maar daar overtuig je de consument niet mee. Wel met heerlijke, hippe, creatieve en makkelijke recepten. Die zal je vaak tegenkomen in 2016!
Corné van Dooren, expert Duurzaam Eten