Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Scholen steeds gezonder, nu ook omgeving aanpakken

16 april 2019
Heleen Schuit-Van Raamsdonk

Heleen Schuit-Van Raamsdonk

Projectleider Eetomgevingen

Dinsdag, 16 april, is het weer ‘Dag van de Gezonde Schoolkantine’. Het Voedingscentrum reikt op deze dag meer dan 150 gouden en zilveren Schoolkantine Schalen uit aan scholen die voldoen aan de Richtlijnen Gezondere Kantines. Een teken dat veel jongeren kunnen kiezen voor gezond eten en drinken. Er is dus veel bereikt, maar tegelijkertijd moeten er nog veel stappen worden gezet om alle scholen in Nederland én hun eetomgeving gezond te krijgen.

Jongeren zijn de toekomst. Nu al heeft 16 procent van de kinderen en jongeren van 2 tot 25 jaar overgewicht. Van de jongvolwassenen (18 tot 25 jaar) is bijna een kwart te zwaar, en deze percentages groeien al jaren. Willen we dat zij gezonder leven, dan is het belangrijk dat zij ook op school gezond kunnen eten en drinken. Ze brengen hier tenslotte een groot deel van hun tijd door. Als ze ervaren dat gezond eten lekker en heel gewoon is, helpt dit hen een gezond eetpatroon te ontwikkelen.

Een gezonde schoolkantine is in onze ogen een plek waar leerlingen makkelijk gezonde keuzes kunnen maken. Wát je aanbiedt en de manier waarop je eten aanbiedt heeft namelijk invloed op de keuzes van de leerlingen. De consumptie van snoep, koek en snacks hangt samen met de aanwezigheid ervan, het terugdringen van de consumptie dus ook. Hoe minder de verleiding om te snoepen en te snacken er is in de schoolkantine, hoe makkelijker. Je hebt als school dus een keuze of je leerlingen verleidt richting gezonde of ongezonde voeding.

Dag van de Gezonde schoolkantine

Wij stimuleren scholen de kantine zó in te richten dat leerlingen een duwtje in de juiste richting krijgen. Zo valt in een gezonde schoolkantine het oog van leerlingen meteen op de gezondere keuzes, zoals volkorenbroodjes, groente en fruit. Ook worden scholen gestimuleerd gratis water aan te bieden, zodat leerlingen altijd makkelijk water kunnen drinken.

Om te helpen bij het realiseren van die gezondere kantines trekken dagelijks 12 brigadiers van de Schoolkantine Brigade van het Voedingscentrum door het land. In 2016 werden er 76 Schoolkantine Schalen uitgereikt. In 2017 waren dit er 267 en in 2018 maar liefst 475. Deze forse toename doet ons vermoeden dat er bij scholen een groeiend besef is van het belang van een gezonde schoolomgeving. Ook het kabinet erkent het belang van een gezonde eetomgeving. In het Nationaal Preventieakkoord van november 2018 staat de ambitie beschreven dat in 2020 950 scholen een gezondere schoolkantine hebben; dat is de helft van het aantal schoollocaties met een kantine.

Een gezonde eetomgeving voor leerlingen reikt echter voorbij de schoolhekken. Op de eerste Voedseltop in januari 2017 werd dit bevestigd. Een belangrijke uitkomst van deze top was: „Consumenten moeten binnen vijf jaar op alle mogelijke plekken, zoals supermarkten, horeca, scholen, catering, pretparken, zorginstellingen en onderweg, meer gezond en duurzaam voedsel tegenkomen.” En ook in het Preventieakkoord wordt erkend dat het nodig is de eetomgeving gezonder te maken. Het moet dus normaal worden om gezonder eten overal voorhanden te hebben, en dat is nu nog niet het geval. In de buurt van veel scholen kunnen jongeren eten en drinken kopen, vaak goedkoop en het merendeel ongezond.

Lokale overheden kunnen het voortouw nemen. Gemeenten die de gezondheid van hun burgers hoog in het vaandel hebben, kunnen initiatief tonen door het straatbeeld gezonder te maken. Dat kan bijvoorbeeld door het vergunningenbeleid voor eetgelegenheden aan te scherpen, om te beginnen de (standplaats)vergunningen voor foodtrucks rondom scholen. Zonder deze verandering worden scholen mogelijk gezonde eilanden in een zee van ongezonde verleidingen.

Om dit te voorkomen moeten we met elkaar de schouders eronder zetten. Het Voedingscentrum wil gemeenten hierin ondersteunen met het ontwikkelen van toepasbare richtlijnen voor het gezonder maken van de eetomgeving. Kom in actie! Samen kunnen we Nederland een stuk gezonder maken voor de generatie van de toekomst én onszelf.

Bovenstaand stuk is verschenen in: Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Gooi en Eemlander.