Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

WHO komt met nieuwe richtlijnen over vrije suikers

6 maart 2015

De laatste tijd is er veel aandacht voor de effecten van suiker op je gezondheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft nieuwe richtlijnen gepubliceerd voor de inname van vrije suikers door volwassenen en kinderen. Het WHO-advies is om maximaal 10% van het totaal aantal calorieën dat je per dag eet, uit vrije suikers te halen.

Het Voedingscentrum legt de nieuwe WHO-richtlijnen uit.

honing vrije suikers

Wat zijn vrije suikers?

  • Door fabrikanten en consumenten toegevoegd suiker.
  • Van nature aanwezige suiker in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat.

WHO-advies over vrije suikers

In de richtlijn beschrijft de WHO de onderbouwing voor nieuwe adviezen. Deze adviezen zijn gebaseerd op 2 gezondheidsaspecten:

  • De preventie van overgewicht
  • De preventie van tandcariës (tandbederf)

Het advies van de WHO is om de consumptie van vrije suikers te beperken tot maximaal 10 procent van het totaal aan calorieën dat je eet. Dit noemen we energieprocent. Voor een vrouw die 2.000 kilocalorieën (kcal) per dag eet komt dit neer op 50 gram vrije suikers per dag. Dit zit bijvoorbeeld in 2 longdrinkglazen frisdrank. De WHO suggereert zelfs dat het beter is om de consumptie te verminderen tot 5 energieprocent.

WHO: ’beperkte bewijzen bij overgewicht’

De aanbeveling van 10 energieprocent is gebaseerd op het voorkomen van tandcariës en niet op het voorkomen van overgewicht. Het is daarnaast gebaseerd op een beperkt aantal studies.

Uit de onderzoeken naar overgewicht wordt alleen een verband gevonden tussen calorie-inname en overgewicht en niet tussen de inname van vrije suikers en overgewicht. Uit onderzoeken naar overgewicht blijkt dat inname van vrije suikers alleen leidt tot overgewicht als er in totaal ook meer calorieën worden geconsumeerd. Wanneer bijvoorbeeld de vrije suikers worden ingeruild tegen een zelfde aantal calorieën uit andere koolhydraten, leidt dit niet tot verschil in gewicht. Dit wordt in de WHO-richtlijn expliciet aangegeven.

De aanbeveling om de inname verder te beperken tot 5 energieprocent is gebaseerd op slechts 3 studies. De WHO geeft zelf al aan in de richtlijn dat het bewijs voor deze aanbeveling erg beperkt is.

Advies in Nederland

In Nederland is de Gezondheidsraad verantwoordelijk voor het opstellen van voedingsnormen en de Richtlijnen Goede Voeding. De adviezen van het Voedingscentrum zijn gebaseerd op de adviezen van de Gezondheidsraad.

In 2006 heeft de Gezondheidsraad aangegeven dat er onvoldoende onderbouwing is om een maximum voor de consumptie van vrije suikers per dag op te stellen. Dit wordt bevestigd in een meer recente aanbeveling door de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA (2010). Wij hebben in Nederland op dit moment dus geen maximum voor de hoeveelheid suiker in de voeding.

In 2015 volgen nieuwe Richtlijnen Goede Voeding, waarbij de Gezondheidsraad de beschikbare literatuur evalueert en weegt. Mocht een andere aanbeveling worden gegeven met betrekking tot vrije suikers, dan zal het Voedingscentrum die meenemen in haar advisering.

minder snoep

Wat kun je zelf doen?

Dat er geen maximum is voor de hoeveelheid suiker, betekent niet dat je onbeperkt suiker kunt eten. De meeste vrije suiker wordt geleverd door extra’s zoals frisdrank, snoep, koek en gebak en sauzen. Deze producten leveren weinig voedingsstoffen en veel calorieën. Van deze producten kun je het beste zo min mogelijk eten. Eten volgens de richtlijnen van de Schijf van Vijf betekent automatisch dat je minder frisdrank, snoep, koek, gebak en sauzen gebruikt. Op deze manier beperk je dus je inname van vrije suikers.

Als je merkt dat je zwaarder wordt of te zwaar bent, adviseren we om vooral minder extra’s te consumeren die veel suiker en verzadigd vet bevatten. Daarnaast raden we je aan om zo min mogelijk dranken te drinken die suikers bevatten. Met het opvolgen van deze adviezen krijg je minder calorieën binnen.

Bekijk onze tips en tools om af te vallen

Om tandcariës te voorkomen, is het goed om maximaal 7 keer per dag iets te eten of te drinken. Water en koffie en thee zonder suiker tellen hierbij niet mee.