Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

De Verspillingsvrije Week 2022 is begonnen! Doe jij mee?

12 september 2022
Lunchen met pasta van gister of een tosti maken van dat laatste sneetje brood. Nederlanders zijn dol op restjes. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van stichting Samen Tegen Voedselverspilling en het Voedingscentrum. Van de ruim 1500 ondervraagden zegt driekwart altijd of meestal hun restjes op te eten. De meeste mensen zijn dus lekker bezig met restjes! Toch valt er nog veel winst te behalen. Tijdens de Verspillingsvrije Week van 12 t/m 18 september komt heel Nederland in actie om verspillingsvrij te kopen, koken en te bewaren.

Onbewust te veel koken is de belangrijkste reden waarom mensen restjes overhouden (33%). Als restjes wel worden weggegooid, is dit vooral omdat er te weinig over is om te gebruiken in een andere maaltijd (43%).

Teaserafbeelding voor video ''

Warm je restjes op, niet de aarde

De belangrijkste redenen om minder voedsel te verspillen zijn volgens de respondenten: het milieu en klimaat (29%). Daarnaast beaamt 6 op de 10 dat het voorkomen van voedselverspilling een belangrijke oplossing voor het klimaat is. Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling: “Een kwart van al het voedsel in Nederland wordt uiteindelijk nooit gegeten. We stoppen veel energie in ons eten. Voedselverspilling voorkomen is één van de meest effectieve oplossingen om CO2-uitstoot terug te dringen."

Verspillingsvrije Week 2022

Tijdens de Verspillingsvrije Week wordt heel Nederland geïnspireerd om zo min mogelijk te verspillen. Als we thuis allemaal een week lang geen voedsel verspillen, scheelt dat ruim 23 miljoen goede maaltijden. Dit doe je bijvoorbeeld door restjes op tijd op te eten! Laat je inspireren door onder andere Eric Corton, Yvette van Boven en Saskia van The Greenlist.nl met hun favoriete restjesrecepten. Deel jouw restjesgerechten op social media met #verspillingsvrij en tag @samentegenvoedselverspilling. Wissel restjestips uit met je omgeving.

Door ruim 140 partners worden diverse activiteiten georganiseerd:

  • Landelijke supermarkten organiseren campagnes en acties, waaronder een spaaractie voor bewaarbakjes, een consumentenapp voor producten die einde dag overblijven, gratis restjesreceptenboekjes en keukenhulpjes en verspillingsvrije tips in supermarktbladen.
  • 1,3 miljoen broden bevatten de bewustwordingssticker ‘Eet jij ook elke boterham?’.
  • Gemeenten en Provincies uit heel Nederland – van Meppel tot Brunssum – organiseren activiteiten voor inwoners.

Doe jij ook mee aan de Verspillingsvrije Week 2022?

Stichting Samen Tegen Voedselverspilling

Samen met ruim 100 partners – bedrijven, organisaties, gemeentes en scholen - geeft de stichting Samen Tegen Voedselverspilling op 12 september het startschot voor de Verspillingsvrije Week 2022, die het Voedingscentrum in haar naam organiseert.

Kijk voor meer info op de website van de Verspillingsvrije Week.

Over het onderzoek

In totaal deden er 1551 Nederlanders tussen de 18 en 65 jaar mee. In het onderzoek, in opdracht van het Voedingscentrum, werd gekeken naar hoe Nederlanders omgaan met restjes. Met restjes bedoelen we producten die maar voor een deel zijn gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een kwart komkommer of een half pakje verse kruiden. Het kunnen ook leftovers zijn van een maaltijd, zoals een klein beetje gekookte rijst of een beetje van een ovenschotel.