Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Tegengaan voedselverspilling: in kleine stappen vooruit

30 mei 2016
Driekwart van de mensen heeft het gevoel zelf een bijdrage te kunnen leveren aan het voorkomen van voedselverspilling. Bijvoorbeeld door een boodschappenlijstje of maatbeker te gebruiken, geen onnodige producten te kopen en te kijken of producten die over de datum zijn nog eetbaar zijn.
Dat blijkt uit recent onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum. Eens in de twee jaar peilt onderzoeksbureau GfK bewustzijn, houding, kennis, gewoonten en vaardigheden op het gebied van voedselverspilling. 

Kleine dingen, groot resultaat

“Minder voedsel verspillen hoeft niet moeilijk te zijn, je kan veel winst halen door kleine dingen aan te passen in je gedrag," zegt Corné van Dooren, expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum. "Als iedereen kleine stappen neemt, kunnen we samen veel bereiken. Zoals standaard je voorraad checken voor je boodschappen doet, en elke keer een boodschappenlijstje maken. Dan koop je minder snel te veel. Het onderzoek laat zien dat het langzaam de goede kant op lijkt te gaan.”

Enkele resultaten uit het onderzoek

  • Het percentage mensen dat producten inspecteert als de THT-datum verstreken is, is iets gestegen van 55% in 2013 naar 59% in 2015. Steeds meer mensen kijken, ruiken en proeven om te bepalen of een product nog eetbaar is.
  • Mensen weten beter het verschil tussen een THT-datum en een TGT-datum. Dat percentage steeg van 45% naar 55%.
  • Het aantal mensen dat een maatbeker gebruikt bij het koken, is gestegen van 6% naar 13%.
  • Tenslotte is er een lichte stijging in het aantal personen dat weet dat de koelkast op 4 graden moet staan (van 15% naar 18% in 2 jaar). 

Tools die je helpen minder te verspillen

Er zijn verschillende initiatieven om mensen te helpen om minder voedsel te verspillen. Het Voedingscentrum levert ook een bijdrage. De afgelopen jaren zijn in heel Nederland bijvoorbeeld meer dan 1 miljoen maatbekers verspreid (' Eetmaatjes'). Een handig hulpmiddel om op maat mee te koken. Daarnaast zijn via verschillende supermarkten meer dan 1 miljoen Ja-Nee Koelkaststickers verspreid. Deze sticker geeft van een aantal veelgebruikte producten aan of je ze beter in de koelkast of juist daarbuiten moet bewaren. De sticker en het Eetmaatje zijn te bestellen in de webshop.

Lekker handig

Weet wat je nodig hebt. Koop en kook precies genoeg en bewaar je eten goed. Hoe doe je dat?

  • Vries brood direct na aankoop in en ontdooi dagelijks alleen de boterhammen die je gaat eten. Meer tips
  • Gooi zuivel niet direct weg nadat de 'Ten minste houdbaar tot'-datum (THT-datum) op de verpakking is verstreken. Kijk, ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen. Meer tips
  • Voor groenten geldt dat je ze het beste in de oorspronkelijke verpakking kan bewaren om bederf te voorkomen. Laat komkommer daarom altijd in zijn folie zitten. Meer tips
  • In gedroogde vorm lijkt pasta en rijst misschien weinig, maar tijdens het koken neemt het water op en zet het uit. Meet en weeg daarom de benodigde porties af, met bijvoorbeeld een kopje of een maatbeker. Meer tips

Over het onderzoek

Onderzoeksbureau GfK ondervroeg eind 2015 2055 consumenten die zelf de boodschappen doen. In 2011 en 2013 werd dit onderzoek ook uitgevoerd. 

Download het onderzoek (pdf, 1,2 Mb)