Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Gezondheidsraad in nieuw advies: Richtlijnen goede voeding gelden ook voor mensen met diabetes type 2

16 november 2021

De Richtlijnen goede voeding vormen ook voor mensen met diabetes type 2 de basis voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Dat concludeert de Gezondheidsraad in een nieuw advies na een inventarisatie van wetenschappelijk onderzoek. Er zijn geen aanbevelingen in de huidige richtlijnen die hoeven worden aangepast voor mensen met diabetes type 2, aldus de Gezondheidsraad.

De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is een praktische vertaling van de Richtlijnen goede voeding, aangevuld met specifieke adviezen voor voldoende energie en voedingsstoffen: de voedingsnormen. Dit advies van de Gezondheidsraad bevestigt dat een voedingspatroon volgens de Schijf van Vijf ook een gezonde en volwaardige basis kan zijn voor mensen met diabetes type 2.

Gewicht verliezen

In Nederland hebben ruim een miljoen mensen diabetes type 2. Een groot deel van deze mensen heeft (ernstig) overgewicht. Voor hen is het belangrijk om af te vallen en het lagere gewicht ook vast te houden. Een gewichtsverlies van 5 procent kan al helpen de gezondheid van mensen met diabetes type 2 te verbeteren. Met goede begeleiding is een dergelijk gewichtsverlies ook haalbaar, zegt de Gezondheidsraad.

Koolhydraatbeperkt dieet

Als het gaat om voeding bij diabetes type 2 wordt er regelmatig gesproken over koolhydraatbeperkte diëten. De Gezondheidsraad heeft onderzoeken bekeken over dit soort diëten in relatie tot de gezondheid van mensen met diabetes type 2. De raad constateert dat koolhydraatbeperking op korte termijn een gunstig effect heeft op het lichaamsgewicht en de bloedglucosewaarden.

Maar na een jaar zijn er in de onderzoeken geen verschillen meer te zien ten opzichte van andere voedingspatronen. Voor het bevorderen van de gezondheid op langere termijn ziet de Gezondheidsraad daarom geen aanleiding een strenge of matige koolhydraatbeperking aan te raden voor mensen met diabetes type 2.

Advies op maat

Volgens de Gezondheidsraad komen het advies van de Gezondheidsraad over voeding en diabetes type 2 en de richtlijn die de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) eerder heeft ontwikkeld inhoudelijk overeen. Zij versterken en ondersteunen elkaar. In de voorlichting van het Voedingscentrum worden daarom ook beide adviezen gebruikt.

Het Voedingscentrum hanteert geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voedingsmiddelen voor mensen met een aandoening als diabetes type 2. Een diëtist of andere zorgverlener kan mensen met diabetes type 2 een voedingsadvies op maat geven. Daarbij kan rekening worden gehouden met bijvoorbeeld het gebruik van medicatie of het verliezen van gewicht.

Het Voedingscentrum biedt hierbij ondersteuning aan zorgverleners, bijvoorbeeld in de vorm van brochures met dieetadviezen. Ook kan de online tool Mijn Eetmeter worden ingezet om het voedingspatroon van een patiënt in kaart te brengen.