Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Nederlanders verspillen minder voedsel tijdens coronacrisis

2 juli 2020
Een kwart van de Nederlandse huishoudens verspilde tijdens de coronacrisis minder voedsel dan ervoor. Vooral verse groente en fruit en maaltijdresten werden vaker van de afvalbak gered. Dat blijkt uit onderzoek (pdf) van Wageningen Food & Biobased Research, in samenwerking met het Voedingscentrum.
Zijn mensen thuis meer of juist minder voedsel gaan verspillen tijdens de coronacrisis? Hoe vaak deden ze boodschappen? Werd er een grotere voorraad aangelegd dan normaal? Om de antwoorden op deze en andere vragen te vinden, zetten de onderzoekers een online vragenlijst uit. 1.500 mensen vulden hem in.
Minder voedselverspilling bij mensen thuis tijdens coronacrisis

De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek:

  • 26% van de mensen verspilde tijdens de ‘lockdown’ minder voedsel dan voor de coronacrisis.
  • Bijna 20% is zich meer bewust van de hoeveelheid goed voedsel die van de afvalbak gered kan worden.
  • Vooral verse groente en fruit en maaltijdresten werden vaker gered.
  • Mensen deden minder vaak boodschappen dan voorheen: 5% ging elke dag (12% voor de corona-crisis), 85% hield het bij hooguit 2 tot 3 keer per week.
  • Bij het kopen, koken en bewaren van producten gingen ze planmatiger te werk. Ruim een kwart maakte vaker een boodschappenlijstje. Bijna een derde liet zich minder verleiden tot impulsaankopen.
  • Bijna 1 op de 3 legde een grotere voorraad aan, en bijna 1 op de 5 kocht meer lang houdbare producten (o.a. groente, fruit en peulvruchten in blik, pot of uit de diepvries, rijst, pasta en afbakbrood) en vers fruit dan voorheen.

Betere planning

Goed plannen is volgens de onderzoekers de belangrijkste reden dat mensen minder zijn gaan verspillen. Door de coronacrisis wilden mensen minder vaak naar de winkel, en planden ze meer vooruit. Ze maakten vaker een boodschappenlijstje en wisten beter wat er in de koelkast, voorraadkast en vriezer lag. Wat ook meespeelde, was dat er minder spontane etentjes buiten de deur waren. Daardoor was het ingekochte eten aan het eind van de week vaker op.

Positieve verandering doorzetten

De onderzoekers hopen dat mensen dit positieve gedrag doorzetten en minder voedsel blijven verspillen. Ook nu de coronamaatregelen zijn versoepeld.

Wat kun je thuis doen om minder voedsel te verspillen? Bekijk onze 7 tips om verspilling te voorkomen

Op weg naar #verspillingsvrij

Nederlandse huishoudens zijn de afgelopen jaren minder voedsel gaan verspillen. In 2019 verspilden Nederlanders 34,3 kilo eten per persoon; bijna 7 kilo minder dan in 2016. De stichting Samen Tegen Voedselverspilling, waarbij het Voedingscentrum en de WUR zijn aangesloten, heeft als doel om de voedselverspilling in 2030 minimaal te halveren. Niet alleen thuis, maar in de hele keten. Becky, de mascotte van de campagne ‘Hoe #verspillingsvrij ben jij?’, geeft mensen thuis slimme tips om steeds meer verspillingsvrij te worden. Lees meer op www.verspillingsvrij.nl

Dr. Ir. Corné van Dooren

Dr. Ir. Corné van Dooren

Oud medewerker - expert duurzaam eten