Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Terug naar Nieuws App ZwangerHap neemt onzekerheid over voeding weg bij zwangere vrouwen Voedingscentrum onderzoekt: Eet Nederland met aandacht? Recordaantal scholen doet mee met de ‘Dag van Gezonde Schoolkantine’ RIVM onderzoekt gehaltes zout, vet en suiker in levensmiddelen 'Nederlander eet iets gezonder' Nieuw kookboek "Lust ik wel" biedt gezonde en makkelijke recepten voor het hele gezin Ouders hebben moeite met kindermarketing Voedingscentrum lanceert unieke ‘Receptenapp Slim koken’ Gezond eten belangrijker dan ooit in strijd tegen kanker Onderzoek EFSA: Listeria toegenomen bij ouderen en zwangeren Goede voornemens? Zo haal je deze keer wel je doel De voordelen van vroeg leren koken CBS: jonge kinderen eten vaker voldoende fruit en groente dan oudere EFSA past advies aan voor toegevoegd glutamaat Gezondheidsraad adviseert vitamine K-injectie voor baby’s die borstvoeding krijgen Stuurgroep Ondervoeding lanceert nieuwe website over ondervoeding bij ouderen 50-plusser vindt gezonde voeding erg belangrijk Meer etiketten peutermelk voldoen aan regels, maar nog niet allemaal Is het nodig om mijn kind speciale peutermelk te geven? Eten met de Schijf van Vijf kan de milieudruk aanzienlijk verlagen Gourmetten met kerst? Bak je hamburger goed gaar Noten-eters minder hebben minder kans op chronische ziekten Meer kraanwater op school Groente in actie: "Eet meer ons" Een derde van de moeders vindt voeden in het openbaar niet prettig Voedselonderwijs op scholen? Ja, graag! Leven mensen met overgewicht wel echt even lang? RIVM: "Minder dierlijk en meer plantaardig eten grootste milieuwinst" Voedingscentrum blij met afwijzing gezondheidsclaim op energiedrankjes Heeft regelmatig eten effect op je gezondheid? De meest gestelde vragen over insecten eten Nieuwe Schijf van Vijf: in kleine stappen naar het ideaal 3-MCPD in voeding: meer onderzoek nodig Onderzoek naar relatie vet en kans op sterfte uitgelegd Afbeelding van portie op verpakking helpt bij inschatten van de portie Eerste gezondere ‘Zilveren’ en ‘Gouden’ kantines in Breda en Utrecht Meer aandacht voor gezonde voeding op scholen Bonensnack POF wint Voedingscentrum Bachelor’s Award 2016 Onderzoek: is koolhydraatbeperkt eten dé manier om af te vallen? Staatssecretaris luidt komkommertijd in Burger van de barbecue: eet je ‘m rood of doorbakken? Onderzoek bevestigt: overgewicht verhoogt het risico op verschillende soorten kanker Zo houd je voedselinfecties buiten je studentenhuis Te veel vitamines binnenkrijgen, kan dat? Onderzoeken bevestigen advies: vervang verzadigd door onverzadigd vet Onderzoek RIVM: we krijgen nog steeds te veel zout binnen Onderzoek: negatief effect van berichten over bestrijdingsmiddelen op gezond eten Tentoonstelling: eten in oorlogstijd Onderzoek RIVM: Kinderen eten meer fruit Alcohol drinken kan op elk moment van de zwangerschap gevaarlijk zijn Verlaag je milieu-impact met de vernieuwde Voedselafdruk Bezorgmaaltijden: hoe ga je er veilig mee om? Voedingscentrum ontwikkelt app die je helpt gezonder te kiezen Nederlander kiest vaker voor duurzaam eten en drinken Voedingscentrum ziet geen heil in sticker Mars Nieuw: Het kookboek Schijf van Vijf Kansen voor een gezonder en duurzamer voedingspatroon Go for gold: bak producten goudgeel Volkorenbrood favoriet Helpt een vitamine D-supplement tegen verkoudheid? Koelkasttemperatuur belangrijker dan bewaarplek van melk Schoonmaken: desinfectiemiddelen doen meer kwaad dan goed Minder voedselverspilling door weglaten THT-datum Sommige producten bevatten minder zout, maar niet minder suiker Ministeries koploper in gezond aanbod op de werkvloer Glutenvrij dieet: alleen als het nodig is Hoe gevaarlijk is cafeïne voor jongeren? Haal een gratis thermometer en zet je koelkast op 4 °C Gezondheidsrisico’s bij supplementen voor afvallen, sportprestaties en libido Mr. Bean wint Food Innovation Bachelor’s Award 2017 Nieuw: Schijf van Vijf-advies in de Eetmeter Gezond eten bij chronische ziekte helpt Hoe aten we in 2012-2014? Voedingscentrum duidt: langer leven dankzij koffie Europese Commissie wil acrylamide in voedingsmiddelen verder terugdringen Hoe zit het met eieren en fipronil? Fipronil: de laatste updates Voedingscentrum: nog steeds veel suiker in pakjes drinken Gezond en lekker eten hoeft niet duur te zijn Gezondheidsraad: meer bewegen zorgt voor gezondheidswinst Voedingscentrum duidt: zijn koolhydraten slechter voor de gezondheid dan vetten? Voedingscentrum komt met nieuw kookboek: ’Vandaag vegetarisch’ Minder suiker in frisdranken op school goede stap in strijd tegen overgewicht België komt met vernieuwde voedingsdriehoek 7 bespaartips voor je dagelijkse boodschappen Voedingscentrum: minder vlees eten voor iedereen mogelijk Plantaardig eten onder de aandacht met Vaker Vega! Voedingscentrum duidt: zit er te veel gif op aardbeien? Schoolontbijt: gezond ontbijten is geen kunst Heb jij al een Koelkastklem? Het Voedingscentrum geeft er 1.000 gratis weg! Zoutgehalte in producten moet sneller dalen ‘Kies Ik Gezond?’-app: revolutie in de supermarkt Ouders: maak eetomgeving gezonder voor kinderen Aanbod aanpassen in bedrijfsrestaurants kan leiden tot gezondere keuzes Gebruik sportsupplementen laag, maar niet zonder risico’s Waarschuwing: koop geen MMS (Miracle Mineral Solution) Oer-Hollands voedingspatroon opvallend duurzaam en gezond Bedrijven, organisaties en overheid slaan handen ineen om voedselverspilling te halveren Een paar koppen koffie per dag is geen probleem Vernieuwd groentekookboek - ga voor kleur Inname bisfenol A (BPA) via voedsel zeer beperkt "Scholen in de rij voor Schoolkantine Schaal" Voedingscentrum duidt: is 12 eieren per week eten prima? Kleine groep jongeren drinkt te veel energiedrankjes Geen risico voor de gezondheid bij eten aardbeien Zijn sportdrankjes of extra zout nodig tijdens de Vierdaagse? Aantal nieuwe aanbevelingen vitamines en mineralen Nieuwe wet tegen te veel vitamine B6 Bijna de helft van de Nederlanders probeert minder vlees te eten Voedingscentrum lanceert ‘Er is meer dan vlees’ en geeft 100 shirts weg Bewaarwijzer uitgebreid en beschikbaar als app Sportevenementen voor kinderen worden gezonder Nederland: laat je niet gek maken Voedingscentrum duidt: de gezondheidseffecten van vezels Nooit meer twijfelen met de app ZwangerHap van het Voedingscentrum Overgewicht bij volwassenen ongeveer gelijk gebleven Hoe #verspillingsvrij ben jij?: strijd mee tegen voedselverspilling Nieuw in de app Mijn Eetmeter: de barcode-scanner Voedingscentrum en Jan Heemskerk dagen de 'gewone man' uit gezonder te gaan leven Voedingscentrum lanceert uniek hulpmiddel: de ingrediëntenchecker Op vakantie? Laat de buren in je koelkast gluren Becky gaat Nederlanders helpen minder voedsel te verspillen Helicon vmbo Nijmegen verrast met 500ste Schoolkantine Schaal Nederland op koers in strijd tegen voedselverspilling Staatssecretaris Blokhuis (VWS) lanceert campagne 'Borstvoeding werkt!' Minder rood en bewerkt vlees eten blijft nodig Overheid kiest voor aansluiting Nutri-Score op voedingsrichtlijnen Nieuwe kerstmenu’s 2019 bekend: wat is jouw favoriet? Hoe zit het met hormoonverstorende stoffen op groente en fruit? Goede voornemens voor 2020? Hou ze vol met Eetwissels! Gratis diepvriesstickers voor De Vries en Koelman Voedingscentrum duidt: kunnen we veilig groente en fruit eten vanwege bestrijdingsmiddelen? Meer gezondere schoolkantines, maar een ongezondere omgeving Meeste Nederlanders eten niet anders door coronamaatregelen Lage vitamine A-inname lijkt niet tot klachten te leiden Goed omgaan met houdbaarheidsdatums kan voedselverspilling voorkomen 'Alcoholvrij' bier is soms niet echt vrij van alcohol Nederlanders verspillen minder voedsel tijdens coronacrisis
Nieuws

Meeste Nederlanders eten niet anders door coronamaatregelen

7 mei 2020

We zitten sinds een aantal weken massaal thuis. Zijn Nederlanders in tijden van de coronamaatregelen anders gaan kopen, koken en eten? Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat er over de gehele lijn slechts kleine veranderingen zijn in het koop-, kook- en eetgedrag.

In totaal hebben 1.030 Nederlanders van 18 jaar en ouder meegedaan aan het onderzoek. Het merendeel (83%) geeft aan dat zij niet anders zijn gaan eten nadat de coronamaatregelen van kracht werden. Zij geven aan evenveel te eten als normaal en geen verschil te merken als het gaat om het kiezen voor gezond eten. Een groot deel (70%) is daarnaast niet op andere momenten gaan eten of vaker gaan eten (73%).

Roel Hermans, expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum: “Dat mensen aangeven weinig veranderd te hebben in hun gedrag verbaast ons niet. Eetgedrag is gedrag dat aangeleerd en ingesleten is door de jaren heen. Ondanks alle maatregelen gaat het gewone leven door en mensen houden dan ook graag vast aan hun gewoonten.”

infographic eetgedrag en coronaFragment uit totale infographic.

Gezonder eten en minder drinken

Toch blijft niet alles bij het oude. 1 op de 10 Nederlanders geeft aan gezonder te zijn gaan eten nadat de coronamaatregelen van kracht werden. Redenen zijn onder andere: meer tijd om gezond te koken, bewust met gezonde voeding bezig zijn en de behoefte om de weerstand te vergroten. Ook geeft een deel aan minder ongezonde verleidingen te ervaren door anderen (bijvoorbeeld geen koekje bij de koffie) of doordat ze niet meer uit eten gaan.

Een derde van de deelnemers geeft aan meer op het gewicht te zijn gaan letten en 5% geeft aan actief aan de slag te zijn gegaan met afvallen.

Ook opvallend: 1 op de 5 mensen drinkt nu minder alcohol dan voor de coronamaatregelen. Bij studenten zegt maar liefst 65% minder alcohol te zijn gaan drinken.

Betere hygiëne

Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen bewuster bezig zijn met hygiëne in de keuken. Het merendeel van de deelnemers is vaker en/of beter de handen gaan wassen voor het koken (70%) en eten (65%). Bijna de helft van de mensen geeft aan dat zij vaker en/of beter hun groente of fruit wassen voor het koken of eten. Vooral 65-plussers zijn beter op de hygiëne gaan letten tijdens het koken de afgelopen weken.

Vasthouden

Het Voedingscentrum hoopt dat deze positieve veranderingen doorzetten na de crisis. Hermans: “Dat zou veel winst betekenen. Meer hygiëne kan leiden tot minder voedselinfecties bijvoorbeeld.” En ook op het gebied van gezondheid ziet hij kansen. “Houd het gezonder eten en minder alcohol drinken vast: het is gezondheidswinst als je nieuw aangeleerde gewoonten kunt volhouden en een blijvende verandering in je eetgedrag kunt maken.”

Ook moeilijke momenten

Er is ook een kleine groep die in deze bijzondere situatie ongezonder is gaan eten (7%). Redenen hiervoor zijn onder andere meer ongezonde eetverleidingen in huis, meer ontspanningsmogelijkheden en verveling. Een vijfde van de deelnemers zegt meer te zijn gaan snacken en snoepen, en 11% geeft aan meer alcohol te zijn gaan drinken.

“Deze bevindingen zullen vast óók herkenbaar zijn voor sommige mensen” geeft Hermans aan, “ook je eigen thuisomgeving kan prikkelen om ongezond te eten of alcohol te drinken. Als je bijvoorbeeld veel snoep en snacks in huis hebt, is de kans ook groter dat je er van gaat eten.”

Tips om gezond te blijven eten tijdens coronamaatregelen

  • Koop vooral gezond eten en drinken en creëer je eigen gezonde omgeving: wat je niet in huis hebt, kun je ook niet eten.
  • Zet fruit in zicht en zet snoep, koek en snacks uit het zicht. Je pakt makkelijker van eten dat je ziet.Snack tussendoor dingen als snoeptomaten, stukjes komkommer, snackwortels of ongezouten noten. Of neem bijvoorbeeld magere yoghurt met fruit of een extra volkoren boterham.
  • Houd vast aan je gebruikelijke eetmomenten, ontbijt, lunch en avondeten en maximaal 4 keer iets tussendoor. Bepaal ’s ochtends al welke tussendoortjes je die dag gaat nemen, dan laat je het niet van het moment zelf afhangen.
  • Heb je meer tijd om te koken? Gebruik deze tijd om gezond te experimenteren in de keuken. Die nieuwe gezonde recepten kun je dan blijven maken, ook ná de coronamaatregelen. Laat je bijvoorbeeld inspireren door de recepten van het Voedingscentrum en meld je daar aan voor het Menu van de week.

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door Flycatcher in opdracht van het Voedingscentrum. Het gaat om een representatieve steekproef onder 1.030 mensen. Lees het hele onderzoek (pdf)