Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Terug naar Nieuws Voedingscentrum duidt: kunnen we veilig groente en fruit eten vanwege bestrijdingsmiddelen? Meer gezondere schoolkantines, maar een ongezondere omgeving Meeste Nederlanders eten niet anders door coronamaatregelen Lage vitamine A-inname lijkt niet tot klachten te leiden Goed omgaan met houdbaarheidsdatums kan voedselverspilling voorkomen 'Alcoholvrij' bier is soms niet echt vrij van alcohol Wereld Borstvoedingsweek in teken van het klimaat UNICEF: groot deel kinderproducten in de supermarkt niet Schijf van Vijf Nederlanders verspillen minder voedsel tijdens coronacrisis Ziek na eten kip? Campylobacter vaak boosdoener Norovirus blijft belangrijkste veroorzaker ziekte-uitbraken via voeding Voedingscentrum duidt: microplastic uit babyflesjes schadelijk? Ziekenhuizen gaan voor een gezonder voedingsaanbod Let op met servies van bamboe en melamine 10 maatregelen om te zorgen voor minder overgewicht Strengere afspraken voor zout en suiker in voedingsmiddelen nodig Maak gezonder eten goedkoper Kapjes- of kontjesliefhebbers verspillen fors minder Dit is de winnaar van de Food Innovation Bachelor’s Award 2021 Maak jouw favoriete recept gezonder met het Eetwissel-Geheugensteuntje Nieuwe voedingsadviezen zwangeren Baby- en peuterkoekjes? Laat je niet foppen! Meer rust en thuiswerken tijdens corona gunstig voor borstvoeding Nederlanders eten minder vlees voor milieu en dierenwelzijn 60 miljoen boterhammen redden in één week Nederlanders willen minder snoepen, maar zien weinig gezond aanbod 1 op de 4 koelkasten te warm afgesteld Ruim 200 scholen: gezonde kantine normaalste zaak van de wereld Staat jouw koelkast er te warmpjes bij? Richtlijnen goede voeding gelden ook voor mensen met diabetes type 2 Pizza? Dan heb je nauwelijks meer ruimte voor iets anders Slechts de helft verkiezingsprogramma’s heeft gezonde voeding op de agenda Dit is de winnaar van de Food Innovation Bachelor's Award 2022 Kip wassen verspreidt ziekmakers door de keuken Ouderen worstelen met stijgende voedselprijzen Meer mensen ziek door eten uit eigen keuken Deze kant-en-klare vleesvervangers bevatten het minste zout De Verspillingsvrije Week 2022 is begonnen! Doe jij mee? Deze ijsjes kun je het beste kiezen als je minder calorieën wilt eten Barbecuesauzen vaak vol suiker en zout: check het etiket! Nieuwe voedingsnormen voor energie Directeur Voedingscentrum maakt overstap naar WUR Hier kun je op letten als je kruidnootjes kiest Zoveel suikerklontjes krijgen jongeren binnen met hun favoriete drankje Mijn nieuwe balans: hulp bij gezond afvallen Kies je voor 100% pindakaas? Dan zit je altijd goed Insecten in je eten? In de supermarkt kom je het nog niet snel tegen Advies Gezondheidsraad: Richtlijnen goede voeding gelden ook voor mensen met hart- en vaatziekten Trend zet door: Nederlanders eten steeds gezonder 20 jaar De Gezonde Schoolkantine: dat smaakt naar meer! Met volkorenpasta op je bord maak je altijd een gezonde keuze Daling verspilling lijkt te stagneren: ‘Meer actie is nodig’ Scholen grijp de kans voor gezonde en duurzame maaltijden Inwoners Vries verrast met diepvriesstickers In 2024 gezonder eten? Zo gaat het je lukken! Weinig veranderingen in eetgedrag tijdens tweede golf coronacrisis Dit worden de foodtrends van 2020 Nutri-Score ingevoerd op 1 januari 2024 Zoveel zout zit er in kruidenmixen In deze koffies zit meer suiker dan je denkt Waarom neemt overgewicht onder kinderen en jongeren toe? Positieve effecten lespakket Voedingscentrum Nieuwe richtlijn overgewicht en obesitas bij volwassenen en kinderen Voedingscentrum duidt: kun je vis eten vanwege PFAS? Voedingscentrum duidt: onrust rondom zoetstoffen Verspillingsvrije Week 2023 inspireert Nederland om het beste uit koelkast en vriezer te halen Mensen willen gezonder eten, dit kun je doen Voedingscentrum duidt: wat is het menu van de toekomst? Kolven op het werk kan bij meeste werkgevers, wel meer kennis en betere faciliteiten nodig Nieuw: Voedingscentrum seizoensgroente en -fruitkalender Gezondheidsraad: meer plantaardig eetpatroon beter voor milieu en gezondheid Preventieakkoord te weinig effectief tegen overgewicht: tijd voor meer en nieuwe maatregelen De gezondste (school)kantine van Nederland staat in Enschede De schaduwzijde van kruidenpreparaten Kun je eieren van eigen kippen eten vanwege PFAS? 1.200 scholen aan de slag met de Gezonde Schoolkantine
Nieuws

Meeste Nederlanders eten niet anders door coronamaatregelen

7 mei 2020

We zitten sinds een aantal weken massaal thuis. Zijn Nederlanders in tijden van de coronamaatregelen anders gaan kopen, koken en eten? Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat er over de gehele lijn slechts kleine veranderingen zijn in het koop-, kook- en eetgedrag.

In totaal hebben 1.030 Nederlanders van 18 jaar en ouder meegedaan aan het onderzoek. Het merendeel (83%) geeft aan dat zij niet anders zijn gaan eten nadat de coronamaatregelen van kracht werden. Zij geven aan evenveel te eten als normaal en geen verschil te merken als het gaat om het kiezen voor gezond eten. Een groot deel (70%) is daarnaast niet op andere momenten gaan eten of vaker gaan eten (73%).

Roel Hermans, expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum: “Dat mensen aangeven weinig veranderd te hebben in hun gedrag verbaast ons niet. Eetgedrag is gedrag dat aangeleerd en ingesleten is door de jaren heen. Ondanks alle maatregelen gaat het gewone leven door en mensen houden dan ook graag vast aan hun gewoonten.”

infographic eetgedrag en corona Fragment uit totale infographic.

Gezonder eten en minder drinken

Toch blijft niet alles bij het oude. 1 op de 10 Nederlanders geeft aan gezonder te zijn gaan eten nadat de coronamaatregelen van kracht werden. Redenen zijn onder andere: meer tijd om gezond te koken, bewust met gezonde voeding bezig zijn en de behoefte om de weerstand te vergroten. Ook geeft een deel aan minder ongezonde verleidingen te ervaren door anderen (bijvoorbeeld geen koekje bij de koffie) of doordat ze niet meer uit eten gaan.

Een derde van de deelnemers geeft aan meer op het gewicht te zijn gaan letten en 5% geeft aan actief aan de slag te zijn gegaan met afvallen.

Ook opvallend: 1 op de 5 mensen drinkt nu minder alcohol dan voor de coronamaatregelen. Bij studenten zegt maar liefst 65% minder alcohol te zijn gaan drinken.

Betere hygiëne

Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen bewuster bezig zijn met hygiëne in de keuken. Het merendeel van de deelnemers is vaker en/of beter de handen gaan wassen voor het koken (70%) en eten (65%). Bijna de helft van de mensen geeft aan dat zij vaker en/of beter hun groente of fruit wassen voor het koken of eten. Vooral 65-plussers zijn beter op de hygiëne gaan letten tijdens het koken de afgelopen weken.

Vasthouden

Het Voedingscentrum hoopt dat deze positieve veranderingen doorzetten na de crisis. Hermans: “Dat zou veel winst betekenen. Meer hygiëne kan leiden tot minder voedselinfecties bijvoorbeeld.” En ook op het gebied van gezondheid ziet hij kansen. “Houd het gezonder eten en minder alcohol drinken vast: het is gezondheidswinst als je nieuw aangeleerde gewoonten kunt volhouden en een blijvende verandering in je eetgedrag kunt maken.”

Ook moeilijke momenten

Er is ook een kleine groep die in deze bijzondere situatie ongezonder is gaan eten (7%). Redenen hiervoor zijn onder andere meer ongezonde eetverleidingen in huis, meer ontspanningsmogelijkheden en verveling. Een vijfde van de deelnemers zegt meer te zijn gaan snacken en snoepen, en 11% geeft aan meer alcohol te zijn gaan drinken.

“Deze bevindingen zullen vast óók herkenbaar zijn voor sommige mensen” geeft Hermans aan, “ook je eigen thuisomgeving kan prikkelen om ongezond te eten of alcohol te drinken. Als je bijvoorbeeld veel snoep en snacks in huis hebt, is de kans ook groter dat je er van gaat eten.”

Tips om gezond te blijven eten tijdens coronamaatregelen

  • Koop vooral gezond eten en drinken en creëer je eigen gezonde omgeving: wat je niet in huis hebt, kun je ook niet eten.
  • Zet fruit in zicht en zet snoep, koek en snacks uit het zicht. Je pakt makkelijker van eten dat je ziet.Snack tussendoor dingen als snoeptomaten, stukjes komkommer, snackwortels of ongezouten noten. Of neem bijvoorbeeld magere yoghurt met fruit of een extra volkoren boterham.
  • Houd vast aan je gebruikelijke eetmomenten, ontbijt, lunch en avondeten en maximaal 4 keer iets tussendoor. Bepaal ’s ochtends al welke tussendoortjes je die dag gaat nemen, dan laat je het niet van het moment zelf afhangen.
  • Heb je meer tijd om te koken? Gebruik deze tijd om gezond te experimenteren in de keuken. Die nieuwe gezonde recepten kun je dan blijven maken, ook ná de coronamaatregelen. Laat je bijvoorbeeld inspireren door de recepten van het Voedingscentrum en meld je daar aan voor het Menu van de week.

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door Flycatcher in opdracht van het Voedingscentrum. Het gaat om een representatieve steekproef onder 1.030 mensen. Lees het hele onderzoek (pdf)

Infographics

De belangrijkste resultaten in beeld (jpg) of belangrijkste resultaten in beeld (pdf)

Slider voor Instagram (pdf)

Contact

Onze woordvoerders en experts staan je graag te woord voor verdere vragen:

Tel: 070 306 88 83
Mail: media@voedingscentrum.nl