Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Terug naar Nieuws Voedingscentrum duidt: kunnen we veilig groente en fruit eten vanwege bestrijdingsmiddelen? Meer gezondere schoolkantines, maar een ongezondere omgeving Meeste Nederlanders eten niet anders door coronamaatregelen Lage vitamine A-inname lijkt niet tot klachten te leiden Goed omgaan met houdbaarheidsdatums kan voedselverspilling voorkomen 'Alcoholvrij' bier is soms niet echt vrij van alcohol Wereld Borstvoedingsweek in teken van het klimaat UNICEF: groot deel kinderproducten in de supermarkt niet Schijf van Vijf Nederlanders verspillen minder voedsel tijdens coronacrisis Ziek na eten kip? Campylobacter vaak boosdoener Norovirus blijft belangrijkste veroorzaker ziekte-uitbraken via voeding Voedingscentrum duidt: microplastic uit babyflesjes schadelijk? Ziekenhuizen gaan voor een gezonder voedingsaanbod Let op met servies van bamboe en melamine 10 maatregelen om te zorgen voor minder overgewicht Strengere afspraken voor zout en suiker in voedingsmiddelen nodig Maak gezonder eten goedkoper Kapjes- of kontjesliefhebbers verspillen fors minder Dit is de winnaar van de Food Innovation Bachelor’s Award 2021 Maak jouw favoriete recept gezonder met het Eetwissel-Geheugensteuntje Nieuwe voedingsadviezen zwangeren Baby- en peuterkoekjes? Laat je niet foppen! Meer rust en thuiswerken tijdens corona gunstig voor borstvoeding Nederlanders eten minder vlees voor milieu en dierenwelzijn 60 miljoen boterhammen redden in één week Nederlanders willen minder snoepen, maar zien weinig gezond aanbod 1 op de 4 koelkasten te warm afgesteld Ruim 200 scholen: gezonde kantine normaalste zaak van de wereld Staat jouw koelkast er te warmpjes bij? Richtlijnen goede voeding gelden ook voor mensen met diabetes type 2 Pizza? Dan heb je nauwelijks meer ruimte voor iets anders Slechts de helft verkiezingsprogramma’s heeft gezonde voeding op de agenda Dit is de winnaar van de Food Innovation Bachelor's Award 2022 Kip wassen verspreidt ziekmakers door de keuken Ouderen worstelen met stijgende voedselprijzen Meer mensen ziek door eten uit eigen keuken Deze kant-en-klare vleesvervangers bevatten het minste zout De Verspillingsvrije Week 2022 is begonnen! Doe jij mee? Deze ijsjes kun je het beste kiezen als je minder calorieën wilt eten Barbecuesauzen vaak vol suiker en zout: check het etiket! Nieuwe voedingsnormen voor energie Directeur Voedingscentrum maakt overstap naar WUR Hier kun je op letten als je kruidnootjes kiest Zoveel suikerklontjes krijgen jongeren binnen met hun favoriete drankje Mijn nieuwe balans: hulp bij gezond afvallen Kies je voor 100% pindakaas? Dan zit je altijd goed Insecten in je eten? In de supermarkt kom je het nog niet snel tegen Advies Gezondheidsraad: Richtlijnen goede voeding gelden ook voor mensen met hart- en vaatziekten Trend zet door: Nederlanders eten steeds gezonder 20 jaar De Gezonde Schoolkantine: dat smaakt naar meer! Met volkorenpasta op je bord maak je altijd een gezonde keuze Daling verspilling lijkt te stagneren: ‘Meer actie is nodig’ Scholen grijp de kans voor gezonde en duurzame maaltijden Inwoners Vries verrast met diepvriesstickers In 2024 gezonder eten? Zo gaat het je lukken! Weinig veranderingen in eetgedrag tijdens tweede golf coronacrisis Dit worden de foodtrends van 2020 Nutri-Score ingevoerd op 1 januari 2024 Zoveel zout zit er in kruidenmixen In deze koffies zit meer suiker dan je denkt Waarom neemt overgewicht onder kinderen en jongeren toe? Positieve effecten lespakket Voedingscentrum Nieuwe richtlijn overgewicht en obesitas bij volwassenen en kinderen Voedingscentrum duidt: kun je vis eten vanwege PFAS? Voedingscentrum duidt: onrust rondom zoetstoffen Verspillingsvrije Week 2023 inspireert Nederland om het beste uit koelkast en vriezer te halen Mensen willen gezonder eten, dit kun je doen Voedingscentrum duidt: wat is het menu van de toekomst? Kolven op het werk kan bij meeste werkgevers, wel meer kennis en betere faciliteiten nodig Nieuw: Voedingscentrum seizoensgroente en -fruitkalender Gezondheidsraad: meer plantaardig eetpatroon beter voor milieu en gezondheid Preventieakkoord te weinig effectief tegen overgewicht: tijd voor meer en nieuwe maatregelen De gezondste (school)kantine van Nederland staat in Enschede De schaduwzijde van kruidenpreparaten Kun je eieren van eigen kippen eten vanwege PFAS? 1.200 scholen aan de slag met de Gezonde Schoolkantine
Nieuws

Meer gezondere schoolkantines, maar een ongezondere omgeving

12 maart 2020

Van alle vo- en mbo-scholen die eten of drinken aanbieden, heeft tot nu toe 51,3% (963 scholen) ooit een Schoolkantine Schaal behaald. In de afgelopen drie jaar heeft 39% (731 scholen) van de scholen een schaal gekregen. Scholen krijgen deze schaal als ze een gezondere schoolkantine hebben volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum.

Het aantal gezondere schoolkantines stijgt

De hoeveelheid gezondere kantines stijgt dus. Maar tegelijkertijd blijkt uit onderzoek van Locatus dat tussen 2005 en 2019 het aantal fastfoodrestaurants met een derde is gegroeid en er bijna een verdubbeling is van het aantal lunchrooms in Nederland. Vooral in buurten met een laag inkomen is rondom scholen meer ongezond aanbod, dan rondom scholen in wijken met een hoog inkomen.

Versaanbieders zoals bakkers, slagers en groenteboeren verdwijnen rondom scholen en daar komen vaak 'lunchrooms' voor in de plaats, waar ook ketens als Starbucks en Dunkin’ Donuts onder vallen.

Gezonde omgeving essentieel

Deze ontwikkeling vraagt om actief beleid vanuit gemeenten om de schoolomgeving gezonder te maken. Het Voedingscentrum roept gemeenten op om die stap te zetten. Een gezonde schoolkantine heeft namelijk de meeste kans van slagen als ook de omgeving gezonder is. Een belangrijke start daarin is het weren van ongezonde snackkarren rondom scholen. Gemeenten kunnen hiervoor bijvoorbeeld hun vergunningenbeleid op aanpassen.

Scholen zelf kunnen de gang naar supermarkten en snackbars verminderen met een pleinbeleid waarin leerlingen het schoolplein niet af mogen tijdens de pauzes. Een andere optie is om pauzes te verkorten, bijvoorbeeld van 2 keer 30 minuten naar 3 keer 20 minuten. Daarnaast is het mogelijk voor scholen om afspraken te maken met supermarkten, bijvoorbeeld een maximum aan scholieren dat tegelijk naar binnen mag.

Hulpmiddelen voor scholen en gemeenten

  • Scholen die aan de slag willen met een gezonde schoolkantine kunnen contact opnemen met de Schoolkantine Brigade.
  • Onder het kopje "De omgeving gezonder" staan 2 voorbeeldbrieven voor scholen om gemeente en ondernemers te activeren.
  • Gemeenten kunnen aan de slag met voeding en gezondheid in hun beleid. Ideeën voor beleid.
  • Gemeenten organiseren activiteiten voor de Dag van de Gezonde Schoolkantine op donderdag 16 april. Met deze dag vraagt het Voedingscentrum jaarlijks extra aandacht voor gezonde voeding op scholen. Dit jaar trekt het Voedingscentrum gezamenlijk op met een aantal gemeenten en organiseren ze feestelijke activiteiten. Lees meer over deze dag en wat je als gemeente kan doen.