Nederlanders staan gemiddeld 5,5 dag per week zelf achter de pannen. Tel daarbij op ontbijt en lunch, en je bereidt al snel meer dan 20 maaltijden in één week (tussendoortjes nog niet meegerekend). Dat zijn heel wat eetmomenten. Heel wat momenten waarop je gezonder en duurzamer kunt gaan eten. Maar daarmee beginnen is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom is er de Eetwissel. Door Eetwissels te maken, ga je in kleine stapjes gezonder eten, voor jezelf en het milieu.
Nieuw: Eetwissel-Geheugensteuntje
Sinds vandaag is er het Eetwissel-Geheugensteuntje. “Met het Geheugensteuntje willen we het Nederlanders nog makkelijker maken gezonder te gaan eten bij het avondeten”, zegt Anne Lutgerink, woordvoerder van het Voedingscentrum. Je kunt het Geheugensteuntje als app op je mobiel zetten. “Voor het koken of boodschappen doen, pak je even het Geheugensteuntje erbij en zie je snel welke ingrediënten je kunt wisselen.”
Eetwissels voor 5 populaire recepten
Ter inspiratie heeft het Voedingscentrum 5 populaire recepten op een rij gezet, met per recept een aantal voorbeeld-Eetwissels. Lutgerink: “Staat er bijvoorbeeld spaghetti op het menu? Eetwissel witte spaghetti dan eens naar volkoren spaghetti. Eet je al volkoren pasta? Ga dan voor zelfgemaakte tomatensaus in plaats van kant-en-klare. Of ruil 48+ kaas in voor minder vette 30+ kaas. Elke Eetwissel die je maakt, levert winst op voor je gezondheid en het milieu.” Bekijk hier de 5 voorbeeldrecepten.
Gezonder en duurzamer
In het Geheugensteuntje staan diverse voorbeeld-Eetwissels, en per wissel zie je waarom het een betere keuze is. “Als je een dag geen vlees wilt eten, kun je bijvoorbeeld de Eetwissel maken van spekblokjes naar ongezouten noten. Noten hebben minder impact op het milieu dan vlees en zijn ook gezonder voor je dan spekblokjes, die veel zout en verzadigd vet bevatten.” In het Geheugensteuntje krijg je Eetwissel-voorbeelden voorgeschoteld voor vlees(vervangers), graanproducten, bereidingsvetten en zuivel.
Gezonder gaan eten in coronatijd
Het Voedingscentrum verwacht dat veel mensen het Geheugensteuntje gaan gebruiken. “Zowel voor onze gezondheid als het milieu is het goed dat we meer volgens de Schijf van Vijf gaan eten”, zegt Lutgerink. Goed nieuws is dat het Voedingscentrum de interesse in gezond en duurzaam eten zag toenemen in coronatijd. Bijna 1 op de 10 Nederlanders ging gezonder eten, en een kwart daarvan gaf aan meer tijd te besteden aan koken. “Het Geheugensteuntje kan mensen net dat steuntje in de rug geven. We hopen dat mensen vaker een Eetwissel maken, en zo in stapjes volgens de Schijf van Vijf gaan eten”, aldus Lutgerink.