Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Je lever is de enige en beste detoxmachine

14 augustus 2014
“Mensen die ontgiften zijn vaak heel bewust met hun lichaam en voeding bezig en dat is positief. Ze doen aan detoxen omdat ze denken dat je er schadelijke stoffen mee kwijt raakt,” weet Stephan Peters. “En het klinkt ook heel logisch. Gifstoffen uit voeding, de bodem en de lucht zouden ophopen en je lichaam kan die niet vanzelf kwijt. Dus moet je het een handje helpen. Maar die gedachte berust op misverstanden."
Het klinkt zo logisch: je lichaam ontdoen van gifstoffen door te vasten, een weekje een detoxdieet te volgen, een klysma te nemen of elke ochtend te gorgelen met olie (‘oil-pulling’, het nieuwste middel). Toch is de werkelijkheid een stuk gecompliceerder. Dr. Stephan Peters, kennisspecialist voedselveiligheid bij het Voedingscentrum, legt uit waarom iedere vorm van ontgiften niet werkt: "Je lever is de enige en beste detoxmachine."

Misverstand 1: Als ik een tijd ongezond heb gegeten, moet ik detoxen om mijn lichaam te reinigen

De effecten van een tijd lang slecht leven los je niet op door te detoxen. “Als je een paar weken op vakantie veel vet, zout en suiker hebt gegeten en veel alcohol hebt gedronken, dan is de schade allang gedaan,” legt Peters uit. Het heeft dan ook geen zin om daarna nog te gaan detoxen. “Je lever breekt alcohol in een dag of drie volledig af. Detoxen heeft daar geen effect op. Het teveel aan vet en suiker dat je hebt binnengekregen is al opgeslagen in de vorm van extra gewicht. Die schadelijke stoffen hopen niet op. Je hebt alleen je lever en nieren tijdelijk harder laten werken. Het enige dat wél ophoopt, zijn natuurlijk de calorieën.”

Misverstand 2: Door te detoxen los je gifstoffen op

Je lever reinigt je lichaam de hele dag door. “24 uur per dag is dat ene orgaan bezig met het verwerken van afvalstoffen,” zegt Peters. “Dat houdt nooit op. Je lever is de beste detoxmachine.” Maar kunnen we door te detoxen de lever een steuntje in de rug geven? “Nee,” zegt Peters. “Dat is geen gekke gedachte, maar dat kan niet. Niks wat je aan de buitenkant doet of toedient, helpt je lever sneller of beter te werken. Je lever raakt niet overbelast doordat het schadelijke stoffen moet afbreken. Dat is zijn werk. Je hoeft niet naar de sauna te gaan om gifstoffen uit te zweten. Afvalstoffen afbreken doet de lever al voor je en door te zweten gaat het niet sneller.”

Misverstand 3: E-nummers en bestrijdingsmiddelen kunnen stapelen in je lichaam

E-nummers en bestrijdingsmiddelen in je voeding hopen zich niet op in je lichaam. Peters: “Nagenoeg alles dat je binnenkrijgt via je voeding wordt meteen weer afgebroken door de lever. De lever is een poortwachter. Wat het lichaam kan gebruiken, wordt omgevormd tot brandstof, bouwstof of als reserve gebruikt. Wat het lichaam niet kan gebruiken, wordt door de lever omgezet zodat het kan worden uitgeplast of –gepoept. Er blijft dus niks ergens achter. Ook stoffen als E-nummers en bestrijdingsmiddelen kan het lichaam uitstekend afbreken. Daar is jaren onderzoek naar gedaan en we weten precies hoe het lichaam ze afbreekt, en dat er dus niks achterblijft”.

Misverstand 4: Via ons eten krijgen we te veel schadelijke stoffen zoals kwik en dioxines binnen

Dioxines en kwik komen soms voor in bepaalde soorten vis, met name vette roofvis. Deze stoffen worden veel langzamer afgebroken door het lichaam. Peters: “Het klopt dat een teveel aan deze stoffen gevaarlijk kan zijn, je kunt er ziek van worden. Maar onze voeding bevat over het algemeen heel weinig dioxines en kwik. Daar bestaan erg strenge productnormen voor. Soms komen ze inderdaad voor, maar ook al krijg je een keer teveel binnen, dan nog is het op langere termijn onschadelijk. Als je gevarieerd eet, dan herstelt je lichaam de balans vanzelf. Detoxmethoden dragen niets bij aan dit opruimproces. Omdat je het risico op dioxines en kwik vooral bij roofvis nooit helemaal kunt uitsluiten, gelden voor bepaalde kwetsbare groepen, zoals zwangere vrouwen, voorzorgsadviezen. Bepaalde vissoorten zoals tonijn en koningsmakreel kunnen zij beter niet eten. Voor alle consumenten geldt het advies, dus ook voor zwangere vrouwen: eet twee keer per week vis, waarvan een keer vette vis. Als je je aan deze aanbevelingen houdt, heb je eigenlijk alleen maar voordelen van het eten van vis.”

Misverstand 5: Baat het niet, dan schaadt het niet

Detoxmethoden helpen dus niet. Dan kunnen ze vast ook geen kwaad, zou je denken. Peters bevestigt dat de meeste manieren van detoxen onschadelijk zijn, maar maakt één uitzondering. “Sommige detoxmethoden maken de zaak alleen maar erger. Het ontgiften met klei of kalk, zoals kalebas of pimba, bijvoorbeeld. Bijna al dit soort producten bevatten lood en dat is giftig. Je lichaam haalt het lood uit de klei en neemt het op. Je ontgift dan niet jezelf, maar de klei.”

Klik hier voor  meer informatie over ontgiften/detoxen