Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Gratis diepvriesstickers voor De Vries en Koelman

Mensen met een koele achternaam, zoals De Vries en Koelman, kunnen vanaf vandaag een ijskoude verrassing aanvragen: een boekje met ‘koele stickers’ voor de diepvries. De stickers maken deel uit van een actie van het Voedingscentrum in de strijd tegen voedselverspilling. Eten invriezen is een van de dingen die consumenten kunnen doen om minder te verspillen.

Heb jij een ijskoude achternaam? Of een koele reden waarom jij een stickerboekje wilt ontvangen? Vul het formulier in:

Voordelen van vriezen

“Eten invriezen heeft veel voordelen”, zegt Lolkje de Vries, woordvoerder van het Voedingscentrum. “Door slim om te gaan met je vriezer, help je voedselverspilling te voorkomen. Dat levert winst op voor het milieu én voor je portemonnee.”

De diepvriessticker laat je in 1 oogopslag zien hoelang je producten kunt bewaren in de vriezer Op de diepvriessticker zie je hoelang producten houdbaar zijn in de vriezer.

Houdbaarheid verlengen

Door eten in te vriezen, verleng je de houdbaarheid. Brood bijvoorbeeld, blijft in de diepvries zeker een maand goed. Krijg je een brood niet in één keer op? Vries het direct na aankoop in en haal eruit wat je nodig hebt. Groente en fruit blijven wel een jaar goed. Groente invriezen kan bijvoorbeeld als een bloemkool of pompoen te veel is voor één maaltijd. Fruit invriezen is slim als het al rijp is en je het niet op krijgt. Ook vlees of vis waarvan de datum bijna verloopt kun je prima invriezen.

Gemak en tijdwinst

Eten in de diepvries hebben is ook handig. Als je onverwacht toch thuis eet bijvoorbeeld, of weinig tijd hebt om te koken. Dan komt die gesneden halve pompoen of dat restje spaghetti goed van pas. Je kunt ook een vriezervoorraadje aanleggen door een grotere hoeveelheid pastasaus of soep te maken voor een later moment. “Natuurlijk is het ook belangrijk om je diepvries weer op tijd leeg te eten”, zegt de Vries. “Check daarom je voorraad voordat je een boodschappenlijstje maakt en je je (week)menu samenstelt.”

Meer bewaartips

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen de vriezer al goed benutten. Zo vriest 74% van de ondervraagden brood direct na aankoop in. Ook de voorraad checken gebeurt al veel, 64% van de mensen doet dit voor het boodschappen doen. “Veel consumenten zijn al goed bezig en willen graag minder voedsel verspillen. Wel zijn er obstakels, en mensen geven aan tips te kunnen gebruiken. Vooral rond het bewaren van eten en het opmaken van restjes”, aldus De Vries.

Koele stickers

Om alles uit de vriezer te halen wat erin zit, komt het Voedingscentrum nu met ‘koele stickers’. In het stickerboekje zit een diepvriessticker, koelkaststicker en 8 herbruikbare etiketstickers. De diepvriessticker blijft plakken op de lade van je vriezer. Je ziet zo in één oogopslag hoelang producten goed blijven in de diepvries. Op de etiketstickers kun je de datum van invriezen schrijven. Zo houd je het overzicht en zie je direct wat je nog in de vriezer hebt en wat op moet. “Koel als een koning en vries als een vorst met deze stickers. Zo wordt Nederlands steeds meer #verspillingsvrij.”

De herbruikbare etiketstickers met mascotte Becky helpen je eraan herinneren wat je hebt ingevroren en wanneer het op moet