Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Gezond eten bij chronische ziekte helpt

1 juli 2017
Gezond eten kan een belangrijke rol spelen in de behandeling van chronische ziekten. De grootste winst is te halen bij hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Gezond eten ondersteunt niet alleen de behandeling, maar het is goed voor de algehele gezondheid van de patiënt. Er zou daarom meer aandacht voor voeding moeten zijn bij artsen en verpleegkundigen. 
Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit van Wageningen en de Universiteit van Groningen. Zij inventariseerden in opdracht van ZonMw de bestaande kennis over de rol van voeding in de behandeling van chronische ziekten. De onderzoekers geven aanbevelingen voor onderzoek, beleid en praktijk. Kijk hier voor het  rapport (pdf 1,1 Mb).Weinig aandacht voor voeding als behandeling

Voor chronische ziekten bestaan behandelrichtlijnen, waarin ook voedingsadviezen staan. Die voedingsadviezen worden vrijwel niet ingezet om de chronische ziekte te behandelen. Ze worden vooral gebruikt om ziekte te voorkomen, de voortgang te stoppen en complicaties te voorkomen. Om voeding in te zetten als behandeloptie is er wel meer onderzoek nodig. Er is nu namelijk nog erg weinig goed onderzoek beschikbaar.

Meer scholing voor artsen

De onderzoekers geven aan dat voeding een belangrijke plek verdient in de behandeling van chronische ziekten. Daarvoor is het nodig dat voeding meer aandacht krijgt in de opleiding van artsen, verpleegkundigen en praktijkondersteuners. Ze moeten daarin ook les krijgen over de rol en expertise van een diëtist. 

Gezond eten volgens de Schijf van Vijf als basis

Voor mensen met een chronische ziekte vormt eten volgens de Schijf van Vijf een goede basis. Daarbinnen kunnen aanpassingen of aanvullende adviezen nodig zijn. Een diëtist kan een patiënt hierin begeleiden.